Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Kristofer Lönnå

Sofia har hittat sin hudvård

Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Problemen med huden tog en ny och allvarligare vändning för Sofia Marklund för ett par år sedan när hon fick diagnosen rosacea. Hon bekriver hur hudsjukdomen kan ge henne bölder, blemmor och stora finnar som gör ont och vätskar sig. 

Sjukdomen kommer i skov som kan triggas av flera olika saker, som till exempel stress, alkohol, sol och vissa typer av mat. Bara den stress som finns i vardagen, med familj och ett krävande jobb är fullt tillräcklig för att orsaka utslagen i huden. 

 

– När jag får riktigt ”arga” blemmor så gör de dessutom väldigt ont och är illröda – tänk dig en stor finne under huden som värker. Jag kan få tre sådana på samma ställe fast det är en rosaceainflammation, inte akne, berättar Sofia

– Det är extremt jobbigt psykiskt. Ansiktet är den kroppsdel man måste exponera varje dag för andra människor och det är inte så roligt att ha stora utslag i ansiktet då, säger Sofia. 

LÄS OCKSÅ: “Min hy har fått spänst och lyster”

Kommer i skov
Till skillnad från andra hudsjukdomar som psoriasis så mår rosacean inte bra av att exponeras för solen. Sjukdomen blir värre av att blodkärlen utvidgas, vilket är vad som händer när vi utsätts för värme. Solskydd med hög skyddsfaktor är ett måste. 

Sofia lär sig efter hand hur hon ska tackla sjukdomen. 

– Rosacean blossade upp extremt efter att vi hade varit på semester i Spanien, så numera har jag alltid solskydd med skyddsfaktor 50 i ansiktet och gärna keps eller hatt också, säger hon. 

 

Rosacea går i skov och kan alltså bli bättre och utslagen läka ut för att sedan blossa upp och bli sämre igen. En bra hudvårdsrutin är A och O. Idag finns det mängder av märken på hudvårdsmarknaden och Sofia har provat de flesta i jakt på någon som passar – för det gäller naturligtvis att hitta en serie som fungerar på den typ av hud man har.

– Jag vill gärna lägga makeup när jag går till jobbet eller går ut för att dölja en del av utslagen, och då kan jag inte ha en fet kräm under. Jag använde oftast bara tvål och vatten som rengöring förut, men nu har jag valt en ny serie och det har fungerat bra, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: ”Äntligen fri från soleksem!”

Utesluter alkohol
Sofias fick tipset om Jabushes hudvård som baserar sig på svensk forskning – och efter några veckor märkte hon skillnaden. Hon använder både rengöringslotion, kombinerad peeling och mask, och ansiktskräm och med hjälp av den hudvårdsrutinen mår hennes hud numera mycket bättre. Rosacean behandlar hon med en receptfri salva.

 

– Jag fick inte resultat av min nya hudvårdsrutin direkt. Det tar ju ett tag innan cellerna i hyn förnyar sig och den processen måste få ta tid, men med den här grunden kan jag försöka bibehålla ett resultat. Det är viktigt att man fortsätter använda bra produkter, säger Sofia.

Utöver den nya hudvårdrutinen tänker Sofia noga på vad hon äter och hur hon lever. 

– I åtta månader har jag uteslutit alkohol, gluten, laktos och socker, men det är svårt när man har familj. 

– Men nu är min hud bättre och det är väldigt skönt. När huden är lugnare och inte så inflammerad kan jag använda peelingmask och det är jätteskönt och gör huden superlen och skön efteråt, berättar hon.

Av Jessika Devert 


Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Missförstådd hy

En hud med problem är ofta missförstådd och felbehandlad – i bästa välmening. 
Tänk på att:
1. Fet hy ska inte torkas ut, det förvärrar problemen.
2. Oren hy ska inte rengöras överdrivet.
3. Fett löser fett, så använd regöringskräm eller olja och skölj med ljummet vatten.
Naturlig hudvård hjälper hudens naturliga funktion, utan att torka ut. När du byter hudvårdsrutin behöver huden tid att vänja sig. Det tar några cellförnyande cykler för huden att ställa om och en månad för hudcellerna att bytas ut mot nya.

Vegansk hudvård
Jabushes produkter är veganska och tillverkade i Sverige. 
Sofia använder:
1. Jabushe Intense Moisture Protection, en dag-/nattkräm som lugnar och vårdar känslig hud, återfuktar och skyddar huden från yttre miljöpåverkan.
2. Jabushe 2 in 1 Cleansing Lotion som rengör utan att torka ut, lugnar stressad hud och hjälper den att bibehålla sin naturliga fuktbalans.
3. Jabushe 3 in 1 Peeling Mask, en kombinerad peeling och mask som rengör på djupet, mjukgör, ger lyster åt huden och har en utjämnande effekt på hudtonen genom en mild PHA-syra. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

 

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

 

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.