Foto: Kristofer Lönnå

Sofia har hittat sin hudvård

Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Problemen med huden tog en ny och allvarligare vändning för Sofia Marklund för ett par år sedan när hon fick diagnosen rosacea. Hon bekriver hur hudsjukdomen kan ge henne bölder, blemmor och stora finnar som gör ont och vätskar sig. 

Sjukdomen kommer i skov som kan triggas av flera olika saker, som till exempel stress, alkohol, sol och vissa typer av mat. Bara den stress som finns i vardagen, med familj och ett krävande jobb är fullt tillräcklig för att orsaka utslagen i huden. 

 

– När jag får riktigt ”arga” blemmor så gör de dessutom väldigt ont och är illröda – tänk dig en stor finne under huden som värker. Jag kan få tre sådana på samma ställe fast det är en rosaceainflammation, inte akne, berättar Sofia

– Det är extremt jobbigt psykiskt. Ansiktet är den kroppsdel man måste exponera varje dag för andra människor och det är inte så roligt att ha stora utslag i ansiktet då, säger Sofia. 

LÄS OCKSÅ: “Min hy har fått spänst och lyster”

Kommer i skov
Till skillnad från andra hudsjukdomar som psoriasis så mår rosacean inte bra av att exponeras för solen. Sjukdomen blir värre av att blodkärlen utvidgas, vilket är vad som händer när vi utsätts för värme. Solskydd med hög skyddsfaktor är ett måste. 

Sofia lär sig efter hand hur hon ska tackla sjukdomen. 

– Rosacean blossade upp extremt efter att vi hade varit på semester i Spanien, så numera har jag alltid solskydd med skyddsfaktor 50 i ansiktet och gärna keps eller hatt också, säger hon. 

 

Rosacea går i skov och kan alltså bli bättre och utslagen läka ut för att sedan blossa upp och bli sämre igen. En bra hudvårdsrutin är A och O. Idag finns det mängder av märken på hudvårdsmarknaden och Sofia har provat de flesta i jakt på någon som passar – för det gäller naturligtvis att hitta en serie som fungerar på den typ av hud man har.

– Jag vill gärna lägga makeup när jag går till jobbet eller går ut för att dölja en del av utslagen, och då kan jag inte ha en fet kräm under. Jag använde oftast bara tvål och vatten som rengöring förut, men nu har jag valt en ny serie och det har fungerat bra, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: ”Äntligen fri från soleksem!”

Utesluter alkohol
Sofias fick tipset om Jabushes hudvård som baserar sig på svensk forskning – och efter några veckor märkte hon skillnaden. Hon använder både rengöringslotion, kombinerad peeling och mask, och ansiktskräm och med hjälp av den hudvårdsrutinen mår hennes hud numera mycket bättre. Rosacean behandlar hon med en receptfri salva.

 

– Jag fick inte resultat av min nya hudvårdsrutin direkt. Det tar ju ett tag innan cellerna i hyn förnyar sig och den processen måste få ta tid, men med den här grunden kan jag försöka bibehålla ett resultat. Det är viktigt att man fortsätter använda bra produkter, säger Sofia.

Utöver den nya hudvårdrutinen tänker Sofia noga på vad hon äter och hur hon lever. 

– I åtta månader har jag uteslutit alkohol, gluten, laktos och socker, men det är svårt när man har familj. 

– Men nu är min hud bättre och det är väldigt skönt. När huden är lugnare och inte så inflammerad kan jag använda peelingmask och det är jätteskönt och gör huden superlen och skön efteråt, berättar hon.

Av Jessika Devert 


Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Missförstådd hy

En hud med problem är ofta missförstådd och felbehandlad – i bästa välmening. 
Tänk på att:
1. Fet hy ska inte torkas ut, det förvärrar problemen.
2. Oren hy ska inte rengöras överdrivet.
3. Fett löser fett, så använd regöringskräm eller olja och skölj med ljummet vatten.
Naturlig hudvård hjälper hudens naturliga funktion, utan att torka ut. När du byter hudvårdsrutin behöver huden tid att vänja sig. Det tar några cellförnyande cykler för huden att ställa om och en månad för hudcellerna att bytas ut mot nya.

Vegansk hudvård
Jabushes produkter är veganska och tillverkade i Sverige. 
Sofia använder:
1. Jabushe Intense Moisture Protection, en dag-/nattkräm som lugnar och vårdar känslig hud, återfuktar och skyddar huden från yttre miljöpåverkan.
2. Jabushe 2 in 1 Cleansing Lotion som rengör utan att torka ut, lugnar stressad hud och hjälper den att bibehålla sin naturliga fuktbalans.
3. Jabushe 3 in 1 Peeling Mask, en kombinerad peeling och mask som rengör på djupet, mjukgör, ger lyster åt huden och har en utjämnande effekt på hudtonen genom en mild PHA-syra. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.