Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Kristofer Lönnå

Sofia har hittat sin hudvård

Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Problemen med huden tog en ny och allvarligare vändning för Sofia Marklund för ett par år sedan när hon fick diagnosen rosacea. Hon bekriver hur hudsjukdomen kan ge henne bölder, blemmor och stora finnar som gör ont och vätskar sig. 

Sjukdomen kommer i skov som kan triggas av flera olika saker, som till exempel stress, alkohol, sol och vissa typer av mat. Bara den stress som finns i vardagen, med familj och ett krävande jobb är fullt tillräcklig för att orsaka utslagen i huden. 

 

– När jag får riktigt ”arga” blemmor så gör de dessutom väldigt ont och är illröda – tänk dig en stor finne under huden som värker. Jag kan få tre sådana på samma ställe fast det är en rosaceainflammation, inte akne, berättar Sofia

– Det är extremt jobbigt psykiskt. Ansiktet är den kroppsdel man måste exponera varje dag för andra människor och det är inte så roligt att ha stora utslag i ansiktet då, säger Sofia. 

LÄS OCKSÅ: “Min hy har fått spänst och lyster”

Kommer i skov

Till skillnad från andra hudsjukdomar som psoriasis så mår rosacean inte bra av att exponeras för solen. Sjukdomen blir värre av att blodkärlen utvidgas, vilket är vad som händer när vi utsätts för värme. Solskydd med hög skyddsfaktor är ett måste. 

Sofia lär sig efter hand hur hon ska tackla sjukdomen. 

– Rosacean blossade upp extremt efter att vi hade varit på semester i Spanien, så numera har jag alltid solskydd med skyddsfaktor 50 i ansiktet och gärna keps eller hatt också, säger hon. 

 

Rosacea går i skov och kan alltså bli bättre och utslagen läka ut för att sedan blossa upp och bli sämre igen. En bra hudvårdsrutin är A och O. Idag finns det mängder av märken på hudvårdsmarknaden och Sofia har provat de flesta i jakt på någon som passar – för det gäller naturligtvis att hitta en serie som fungerar på den typ av hud man har.

– Jag vill gärna lägga makeup när jag går till jobbet eller går ut för att dölja en del av utslagen, och då kan jag inte ha en fet kräm under. Jag använde oftast bara tvål och vatten som rengöring förut, men nu har jag valt en ny serie och det har fungerat bra, berättar hon. 

LÄS OCKSÅ: ”Äntligen fri från soleksem!”

Utesluter alkohol

Sofias fick tipset om Jabushes hudvård som baserar sig på svensk forskning – och efter några veckor märkte hon skillnaden. Hon använder både rengöringslotion, kombinerad peeling och mask, och ansiktskräm och med hjälp av den hudvårdsrutinen mår hennes hud numera mycket bättre. Rosacean behandlar hon med en receptfri salva.

 

– Jag fick inte resultat av min nya hudvårdsrutin direkt. Det tar ju ett tag innan cellerna i hyn förnyar sig och den processen måste få ta tid, men med den här grunden kan jag försöka bibehålla ett resultat. Det är viktigt att man fortsätter använda bra produkter, säger Sofia.

Utöver den nya hudvårdrutinen tänker Sofia noga på vad hon äter och hur hon lever. 

– I åtta månader har jag uteslutit alkohol, gluten, laktos och socker, men det är svårt när man har familj. 

– Men nu är min hud bättre och det är väldigt skönt. När huden är lugnare och inte så inflammerad kan jag använda peelingmask och det är jätteskönt och gör huden superlen och skön efteråt, berättar hon.

Av Jessika Devert 


Sofia Marklund

Ålder: 30 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Sambo och två barn, 3 och 6 år.
Gör: Account manager.
Så mår jag bra: På fritiden är jag med mina barn. Vi umgås med vänner och hittar på aktiviteter. Jag älskar att träna, gärna styrka. Bodypump och bodyattack är två pass som jag är helt frälst på. Utesluter alkohol, gluten och socker.

Missförstådd hy

En hud med problem är ofta missförstådd och felbehandlad – i bästa välmening. 
Tänk på att:
1. Fet hy ska inte torkas ut, det förvärrar problemen.
2. Oren hy ska inte rengöras överdrivet.
3. Fett löser fett, så använd regöringskräm eller olja och skölj med ljummet vatten.
Naturlig hudvård hjälper hudens naturliga funktion, utan att torka ut. När du byter hudvårdsrutin behöver huden tid att vänja sig. Det tar några cellförnyande cykler för huden att ställa om och en månad för hudcellerna att bytas ut mot nya.

Vegansk hudvård
Jabushes produkter är veganska och tillverkade i Sverige. 
Sofia använder:
1. Jabushe Intense Moisture Protection, en dag-/nattkräm som lugnar och vårdar känslig hud, återfuktar och skyddar huden från yttre miljöpåverkan.
2. Jabushe 2 in 1 Cleansing Lotion som rengör utan att torka ut, lugnar stressad hud och hjälper den att bibehålla sin naturliga fuktbalans.
3. Jabushe 3 in 1 Peeling Mask, en kombinerad peeling och mask som rengör på djupet, mjukgör, ger lyster åt huden och har en utjämnande effekt på hudtonen genom en mild PHA-syra. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

 

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.