Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som håller i tyg ovanför huvudet

Sojapreparatet som gör klimakteriet lättare

Femarelle

… är ett kosttillskott som finns för kvinnor från 40 år och uppåt och som kan lindra klimakteriebesvär.
Femarelle Rejuvenate är för kvinnor runt 40 år, som är i förklimakteriet då östrogennivåerna börjar sjunka. Tillskottet har effekt på:
... dålig sömn
... humörsvängningar
... minskad energi
...
minskad elasticitet i huden
...
sämre hårkvalitet
Femarelle Recharge är för dig runt 50 år, som befinner dig i klimakteriet. Tillskottet har positiv effekt på:
... humörsvängningar
... minskad energi
... minskad sexlust
... nedstämdhet
... störd sömn
...
värmevallningar och nattliga
svettningar
Femarelle Unstoppable är för dig runt 60 år, som passerat klimakteriet. Tillskottet har positiv effekt på:
... infektioner i underlivet
... minskad energi
... negativ påverkan på samlivet
... skörare skelett
... sköra slemhinnor i underlivet
... störd sömnn

Ungefär 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet just nu, och många upplever kroppsliga förändringar som torra slemhinnor, humörsvängningar och vallningar. Besvär som kan minskas avsevärt med naturlig behandling. Kurera pratade med gynekologen och överläkaren Hans Frykman som lyfter fram ett speciellt sojapreparat som har liknande effekt som traditionell hormonbehandling.

För tio år sedan var det få som pratade om de otrevliga symtom och kroppsliga förändringar som är en del av klimakteriet – trots att åtta av tio kvinnor upplever obehag under klimakteriet. Menopaus var ämne som knappt någon ville röra vid, framförallt inte kvinnor själva eftersom ingen ville bli kallad ”klimakteriekärring”.

Idag lyfter vi problematiken på ett helt annat sätt. Vallningar och humörsvängningar har kanske inte hamnat i finrummet som samtalsämne, men vi pratar med varandra och ställer krav hos doktorn. Får vi inte den hjälp vi önskar av en läkare så går vi vidare till nästa för att få bättre behandling.

Hans Frykman är pensionerad gynekolog. Han har hunnit bli 86 år, men slutade jobba för bara några år sedan och har fortfarande ett stort intresse för utvecklingen av hormonbehandlingar för kvinnor i klimakteriet. 

 

Det har hänt en hel del inom hans specialområde bara de tio senaste åren. Bland annat har man omvärderat WHI-studien från 2002 som visade att östrogenbehandling gav ökad risk för bröstcancer och hjärtinfarkter.

– Studien var felgjord. Dels var många av kvinnorna överviktiga och med en medelålder på 63 år vid start, det vill säga kvinnorna hade redan passerat klimakteriet. Och dels användes så kallat syntetiskt hormon i för höga doser. Fördjupad analys av studien visar att de som fick rent östrogen, och de som hade livmodern borttagen, hade mindre bröstcancer än kontrollgruppen och lägre risk att avlida under studien. Den ökade bröstcancerrisken gällde enbart de som fick det syntetiska progesteronpreparatet, säger Hans Frykman. 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Bristfällig kunskap
Efterdyningarna av studien skrämde bort många kvinnor från en effektiv behandling med små biverkningar. Idag är debatt-klimatet mer normaliserat, och fördelarna överstiger vida nackdelarna, enligt Hans Frykman. 

Dessutom har bioidentiska hormoner i form av östrogen och naturligt progesteron blivit mer känt och därmed mycket mer efterfrågat. Dessa hormoner är identiska med kroppens egna. De ger färre biverkningar och effekten är lika bra som de syntetiska hormonerna, om inte bättre om man ser till helheten. Idag finns dessutom östrogen som spray och salva som man stryker på huden och det ger minst biverkningar. 

– Problemet med bioidentiska hormoner är att de är så kallade licensläkemedel. Läkaren måste skriva en licensbegäran. Kvinnor fick försöka övertyga sin läkare att göra en sådan ansökan. Kunskapen i läkarkåren har dessutom varit bristfällig vad gäller bioidentiska hormoner, menar Hans Frykman.

 

– Det tar tio minuter till av besökstiden för en läkare att göra en ansökan till Läkemedelsverket, som måste godkänna receptet, och många läkare tyckte nog att det tog för mycket av deras tid. Det var inte heller alla recept som godkändes, men idag tror jag att det har blivit enklare på alla fronter.

LÄS OCKSÅ: ”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Ny effektiv produkt
Det var just intresset för hormoner som fick Hans Frykman att gå på en föreläsning för snart fem år sedan. Den handlade om ett någorlunda nytt preparat för behandling av just klimakteriesymtom. En av världens auktoriteter inom hormonforskning, Andrea Genazzani pratade om Femarelle, en naturlig produkt som han varit med om att utveckla, och som har effekt på klimakteriets alla symtom.

Tillskottet finns i tre beredningar för åldrarna 40 år, då kvinnan är i förklimakteriet, 50 år, då kvinnan befinner sig i klimakteriet och 60 år, då kvinnan har passerat klimakteriet. De är alla baserade på fermenterad soja, som kallas DT56, men har individuella tillägg efter kvinnans ålder och behov, i form av fram-förallt olika vitaminer.

En studie på det verksamma ämnet DT56 som finns i Femarelle, och som gjordes vid universitetet i Pisa 2009 undersökte dess effekt på hjärnan. Forskarna konstaterade att ämnet påverkade viktiga områden i hjärnan på ett sätt som liknar östrogen, men utan att medföra förhöjd risk för blodpropp, bröst- eller livmodercancer. De områden i hjärnan där DT56 har effekt är de som bland annat styr humör, sömn och regleringen av kroppstemperatur. 

– Det här är en oerhört spännande produkt. Den har östrogenets alla fördelar men saknar nackdelarna som exempelvis risken för blodproppar och bröstcancer, säger Hans Frykman.

 

LÄS OCKSÅ: Har du passerat klimakteriet eller inte?

Inga kända risker
I en annan studie rekryterades 89 kvinnor som hade vallningar, svettningar och sömnsvårigheter men också trötthet, nedstämdhet, irritabilitet och ledvärk. Forskarna följde kvinnorna under ett år. 26 av dem fick traditionell hormonbehandling och 26 behandlades med Femarelle. Resterande 36 fungerade som kontrollgrupp. Resultatet visade att grupperna som behandlades fick en signifikant och likvärdig symtomlindring. I kontrollgruppen blev resultatet oförändrat eller sämre.

– Femarelle för kvinnor runt 60 år innehåller förutom soja också linfrön som har effekt på klimakteriebesvär. Tillskottet innehåller D-vitamin, men också kalcium som skyddar mot benskörhet och även ökar inlagring av kalk i skelettet så att bentätheten blir bättre och då kan benbrott undvikas. Tänk då på att ta en tablett på morgonen och en på kvällen.

Hans Frykman säger att full effekt uppnås inom ungefär en månad, men att en märkbar skillnad märks efter två-tre veckor. 

– Alla blir inte hjälpta, men så är det med all medicin. Händer det ingenting efter två månader, då händer det ingenting alls. Då är min rekommendation att kvinnan upp-söker en gynekolog för att få bioidentiska hormoner. Kosttillskottet Femarelle kan du fortsätta med fram tills du känner att du inte behöver det längre utan kända risker.

Av Inger Palm


Femarelle

… är ett kosttillskott som finns för kvinnor från 40 år och uppåt och som kan lindra klimakteriebesvär.
Femarelle Rejuvenate är för kvinnor runt 40 år, som är i förklimakteriet då östrogennivåerna börjar sjunka. Tillskottet har effekt på:
... dålig sömn
... humörsvängningar
... minskad energi
...
minskad elasticitet i huden
...
sämre hårkvalitet
Femarelle Recharge är för dig runt 50 år, som befinner dig i klimakteriet. Tillskottet har positiv effekt på:
... humörsvängningar
... minskad energi
... minskad sexlust
... nedstämdhet
... störd sömn
...
värmevallningar och nattliga
svettningar
Femarelle Unstoppable är för dig runt 60 år, som passerat klimakteriet. Tillskottet har positiv effekt på:
... infektioner i underlivet
... minskad energi
... negativ påverkan på samlivet
... skörare skelett
... sköra slemhinnor i underlivet
... störd sömnn

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.