Foto: Stefan Tell

Soki Choi: “Tarmfloran är ett eget organ”

Fakta

Namn: Soki Choi
Född: 1973
Yrke: Soki har en doktorsexamen från Karolinska Institutet och civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
Aktuell med boken: "Kimchi och kombucha : den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna".
Kuriosa: Soki har föreläst världen över om framtidens hälsa och sjukvård bland annat på ett så kallat TED Talk. Soki startade ett av världens första appbolag. 2004 visade SVT en dokumentär om Soki Choi.
Läs mer och följ Soki på hennes blogg.

Det är inget snack om att bakterier är det nya svarta. Boken ”Kimchi och kombucha” har toppat försäljningssiffrorna och legat högst på bästsäljarlistorna sedan den kom ut i höstas. Kurera har träffat bokens författare Soki Choi som har blivit biten av ämnet. 

Kanske var det med ”Charmen med tarmen” som det hela började. Det var troligen i samband med den tyska författaren Giulia Enders besök hos Skavlan som fler än de redan frälsta fick upp ögonen för bakterieflorans betydelse. Sedan dess har bland annat journalisten Henrik Ennart gjort sitt bästa för att lyfta ämnet och ihop med TV-kocken Niklas Ekstedt lära oss laga mat som gynnar en god bakterieflora.

Inte bara ännu en kokbok
Det är kanske först med ”Kimchi och kombucha” som det kommit en riktigt djuplodande bok som täcker upp alla aspekter av området. Det är tur att den har undertitel ”Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”, annars hade nog de flesta förletts att tro att det rörde sig ännu en kokbok om fermenteringens ädla konst, inget ont i det men den här boken rymmer så mycket mer.

 

Stödjer sig på senaste forskningen
Inte så konstigt kanske, Soki Choi har en bakgrund som forskare på Karolinska institutet i Stockholm, dock inom ett annat fält, hennes forskning rörde helt andra ämnesområden men det grundliga tillvägagångssättet har hon med sig när hon skriver boken. Allt är väl underbyggt och stödjer sig på den senaste forskningen. Boken inleds med en faktaspäckad del men de som köper den för recepten lär inte bli besvikna, de kommer i andra halvan. Boken är ett resutat av Sokis fallenhet för forskning och hennes sydkoreanska påbrå – kimchins hemland.

LÄS OCKSÅ: Sociala konflikter påverkar vår tarmflora – och tvärtom

Imponerande meritlista
Vi sågs på ett litet skuffigt kafé på Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm, Soki hade sitt nästkommande möte i kvarteren så det passade bra. Båda var vi lite sena och första valet av mötesplats var extremt höljutt så vi var tacksamma över tystnaden när vi fann ett lugnare alternativ rakt över gatan.

Soki har en minst sagt imponerande meritlista, hon har en bakgrund inom telecom som VD för ett omskrivet företag som var tidigt ute med appar. Hon har suttit i flera styrelser bland annat Post-och telestyrelsen och styrelsen för Bris. Sedan följde forskarstudier och en karriär på KI. Men hon värderar friheten som författare och föreläsare högre än den begränsade tillvaron hon upplevde som forskare. Så hon valde att hoppa av. Trots att röda mattan var utrullad, hennes avhandling om den dysfunktionella vården prisades och hon var verksam som gästforskare på Harvard.
– Det var kul en tid, men jag är alldeles för nyfiken för att fastna i en genre.

Medveten om sitt ansvar
Ett tämligen stort kliv. Men friheten och att kunna tala fritt betyder mer för Soki än en forskarkarriär, även om hon är medveten om ansvaret som kommer med en sådan bakgrund och därför väger sina ord på guldvåg.
– Många tror att om en forskare säger något, så är det så.

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Vandrade ensam i Himalaya
Det var inte helt givet var hon skulle göra med sin nyfunna frihet, förutom att hon ville arbeta mer proaktivt med att förebygga ohälsa. Efter att ha varit konsult på Nya Karolinska åkte hon därför till Himalaya och vandrade – helt själv, och stannade till i ett buddistiskt tempel.
– Jag har en stark dragning till berg och tystnad säger Soki.
Och det var först på den resan som idén om boken började växa fram.
– Jag tror att man kan förebygga väldigt mycket, säger Soki.

Kan känna sig ensam
Hon ville skriva om det hon fann intressant och har länge varit intresserad av hjärnans sjukdomar.
– Jag tror inte att så många vet att ny banbrytande forskning pekar på att fibrer och mjölksyrabakterier som finns i mat som kimchi skulle kunna förebygga och reducera psykisk ohälsa och till och med förbättra symptom hos personer med alzheimer och autism.
Hon medger att det inte har varit en enkel resa och att hon kan känna sig ensam i det hon gör men drivs samtidigt av en vilja att både lära sig och dela med sig av sin kunskap på ett sätt som kommer människor och samhället till gagn.

LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen

Följer upp med blogg
Men det gäller att gallra, det publicerades över tio tusen vetenskapliga artiklar bara förra året – då kommer ett väl utvecklat forskarhantverk väl till hands. Det är viktigt att kunna sålla agnarna från vetet men också att veta när man ska sluta. För det är en aldrig sinande ström därför har Soki nu efter att boken är klar startat sitt livs första hemsida och blogg för att kunna lägga ut ny intressant forskning.
– Där kommer jag lyfta de studier som jag tycker är spännande.

Prebiotikan är minst lika viktig
När man pratar probiotika kommer man osvikligt in på prebiotika, probiotika är ju de goda bakterierna men prebiotika är deras föda och även om probiotika anses ha en uppsjö goda hälsoeffekter är det minst lika viktigt att välja kost som när rätt mikroorganismer. Det är bland annat det Soki vill få oss att göra, och det innebär att dagligen tänka på att göda de stammar som är gynnsamma för vår hälsa genom att välja bland annat mjölksyrad eller fermenterad mat men även rätt sorts fibrer.
– Hälsoeffekterna avges under genomresan i tarmen.

Och det är därför viktigt att ständigt fylla på menar Soki som vill vara tydlig med att det inte rör sig ocm någon quick-fix. För många kan det innebära en livsstilsförändring och för andra kanske det räcker att lägga till lite mer av vissa livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Ett organ av främmande DNA
Soki kallar tarmfloran för ett eget organ, som vi är helt beroende av för att producera en hel del vitaminer och andra ämnen men även hormoner och signalsubstanser. Och det består dessutom av annat DNA än vårt eget.
– Vi har 1,5 kilo alienmaterial i tarmen som vi ingått ett kontrakt med för miljoner år sedan.

Och en sak Soki poängterar i sin bok är att vi har varit dåliga på att hålla vår del av avtalet, det vill säga att förse dem med bra mat och en trivsam boendemiljö så att de ska kunna göra sitt jobb. Hon listar fyra brytpunkter, den första är jordbruksrevolutionen när vi genom att börja odla vissa grödor begränsade vårt intag av livsmedel avsevärt från den mångfald vi åt som jägare och samlare till att bestå till stor del av fem spannmål.
– I och med det började vi utarma antalet bakteriearter i tarmen.

Industri och antibiotika – dealbreakers
Nästa är den industriella revolutionen som ledde till att vi äter mer processad mat och färre rena råvaror, något som ytterligare bidrar till att svälta ut bakterierna genom att det minskar mängden fibrer i kosten.

Ovanpå det kom den antibiotiska revolutionen som lett till att vi dessutom tar död på dem. Soki liknar det vid ren utrotning, även om antibiotika givetvis är en oerhört viktig upptäckt är det en läkemedelsform som hon menar att vi handskats vårdslöst med.

Skadliga bakterier i minoritet
Soki påpekar att det bara är ett 50-tal bakterier som är skadliga mot tusentals som är våra vänner, som också stryker med när vi attackerar de sjukdomsalstrande med bredspektraläkemedel.
Den fjärde och senaste brytpunkten är den digitala, vilken fört med sig en stress som också visat sig inverka negativt på vår bakterieflora. Själv praktiserar Soki meditation och känner tillförsikt inför framtiden. Hennes förhoppning är att förståelsen för hur komplexa våra kroppar är ska öka.
 – Vi måste börja förstå att människan är ett komplext biologiskt system även om vi inte kartlagt alla samband, säger hon och fortsätter:
– Medicin kan inte vara den enda dominerande strategin eftersom den inte är systemisk.

Tror på funktionsmedicinen
Även om hon har respekt för att det kan finnas behov av läkemedel och att de har sin plats, har Soki stor tilltro till den funktionsmedicinska modellen som söker och behandlar orsaken bakom symtomen med bland annat kost och näring.
– Det finns fortfarande mycket att upptäcka, säger Soki.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Soki Choi
Född: 1973
Yrke: Soki har en doktorsexamen från Karolinska Institutet och civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
Aktuell med boken: "Kimchi och kombucha : den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna".
Kuriosa: Soki har föreläst världen över om framtidens hälsa och sjukvård bland annat på ett så kallat TED Talk. Soki startade ett av världens första appbolag. 2004 visade SVT en dokumentär om Soki Choi.
Läs mer och följ Soki på hennes blogg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn boken “Den växtbaserade kosten”

Tävling

Tävla och vinn boken "Den växtbaserade kosten" där du kan lära dig mer om fördelarna av att äta växtbaserat från läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding. I boken tar de upp myter och missförstånd och besvarar de vanligaste frågorna om vad det innebär att äta växtbaserat samt ger en praktisk introduktion.

Lär känna de fyra olika sömnfaserna

Hälsa

Visste du att alla människor går igenom fyra olika faser av sömn och att vi gör detta i cykler på mellan 90 och 120 minuter - flera gånger per natt? Sömnforskaren Christian Benedict förklarar allt om de fyra sömnfaserna.

Hjärnträning hjälper utmattade

Forskning

Många som drabbas av utmattningssyndrom får också problem med minne och koncentration. Nu visar ny forskning att det är möjligt att förbättra sina kognitiva funktioner – och att detta även kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet.

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Forskning

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel.  Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering. Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster för Sveriges skogs- och lantbruk.

3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld. Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.  För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.  Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Kost

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

“Vinterkräksjukan sprids via luften”

Mage

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, och stora som små drabbas. Nu tror forskare att det smittsamma viruset kan transporteras i mycket små vattendroppar. Det gör att det i fortsättningen kan komma att räknas som luftburet och att det kan behövas andra metoder än vi hittills trott för att begränsa spridningen.

ögg

Nu är ägg farligt – igen

Forskning

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen.  Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier. Anledningen? Jo, huruvida ägget – på grund av sin mängd kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte. Buden har varit olika. De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Naturlig hälsa

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du. Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker? Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

Hälsa

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Hud

Att tvätta ansiktet är något de flesta gör åtminstone en gång om dagen, vanligen på kvällen då vi vill bli rena från den smuts vi samlat på oss under dagen och ta bort eventuell make-up. Det finns många olika sorters rengöring att välja på men experter menar att krämer och geler är att föredra framför att tvätta sig med vanlig tvål som riskerar torka ut huden. Kureras skönhetspanel har testat fyra populära märken inom naturlig hudvård och utsett en favorit.

kvinna på soffa tar sig åt ryggen

En av tio har tyst njursjukdom

Allmänt

En av tio svenskar lider av kronisk njursjukdom, en sjukdom som både sänker livskvaliteten och kan bli livshotande. Men de flesta vet inte om att de är drabbad, trots att tidig upptäckt kan leda till att utvecklingen hinner bromsas. Det handlar om en tyst folksjukdom som ofta missas av vården – men helt i onödan, enligt experterna.  Det finns nämligen några enkla sätt att få en indikation på huruvida man är drabbad eller ej. Vilka får du veta mer om här.

Sallad med romantisk touch

Recept

Rödbetor, röda äpple och gojibär sprider ett rosa skimmer över denna enkla men goda sallad, varför inte bjuda på en både nyttig och välsmakande överraskning vid nästa romantiska tillfälle.

öga

Behandling vid glaukom – ögonsjukdomen många missar

Hälsa

Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.  I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.

kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Trendspaning

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt. Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat. Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen? Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.

Carl Schlyter: “Minskade klyftor förbättrar hälsan”

Kurera debatt

Debatten kring sjukvård handlar ofta om hur vi behandlar ohälsa. Vi behöver mer resurser, fler sjuksköterskor och hur vården ska organiseras blir till ändlösa debatter. Mer sällan talar vi om hur individen kan förebygga ohälsa. Träning för äldre, bättre kosthållning, minskad stress i arbetslivet. Allra mest sällan talar vi om hur samhällsstrukturer kan skapa ohälsa. Det vill Carl Schlyter partiledare för det nybildade partiet Vändpunkt ändra på.

Forskning stödjer naturens läkande krafter

Eko/miljö

Naturens inverkan på vår hälsa studeras flitigt, och resultaten talar ett samstämmigt språk. Både grönska och närhet till vatten bidrar starkt till vårt välmående och är därför viktiga att ha tillgång till och helst så nära som möjligt enligt svenska forskare.

kvinna vid kontorsbord

16:06-rörelsen: “Vi kan inte vänta 25 år till på jämställda löner”

Politik

Trots att många lever i tron att Sverige är ett jämställt land ligger kvinnors löner fortfarande i genomsnitt 11,3 procent lägre än mäns. Dessutom är Sverige långt ifrån jämlikt när det gäller fördelningen av föräldrapenning- och vabbdagar, något som i förlängningen även det får stora ekonomiska konsekvenser för kvinnorna. "Vi kräver att regering, arbetsgivare och arbetsmarknadens parter vidtar nödvändiga åtgärder för att jämna ut dessa skillnader och att det görs nu", säger Carina Ohlsson, S-kvinnornas förbundsordförande och en av talespersonerna för 16:06-rörelsen, till Kurera.

Jenny hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Gravid/barn

Jenny Koos är sexualhälsorådgivare och föreläsare. Till henne söker sig kvinnor som inte får hjälp i den konventionella vården. Framförallt hjälper Jenny kvinnor att bli gravida, men hon utbildar dem också i hur de på ett naturligt sätt kan undvika att bli gravida.

Första hjälpen för fnasiga nagelband

Hud

Händer och naglar är väldigt utsatta. Kyla, värme, starka tvålar, föroreningar och kemikalier kan göra att huden torkar ut med fnasiga nagelband till följd. Något som kan märkas lite extra när vintern börjar lida mot sitt slut, men ömmande och trasiga nagelband går att läka och genom lite omsorg kan man se till att förhindra problemet. Kureras hudexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips.

Enkla vardagstips för en hälsosammare kost

Kost

Det finns inte en enda metod, kosthållning eller diet som passar alla. Bästa sättet att hitta rätt kost för dig är att är att testa sig fram enligt nutritionisten Lina Åhlén. Den här gången tipsar hon om hur vi får i oss mer grönsaker.

Bättre sömn och fokus med ashwagandha

Hälsa

Katarina jobbar natt på ett stödboende vilket betyder att hon kan bli störd när som helst i sin sömn. Att försöka hålla normala sovrutiner de nätter hon inte arbetar blev under en period svårt, men med hjälp av ashwagandha blev både sömnen och fokuset bättre.

Sova ikapp under helgen? Lita inte på det!

Forskning

Vi har väl alla gjort det, kompromissat med sömnen för att få arbetsveckan att gå ihop. Men det som kan ge kortsiktig vinning i form av mer tid kan stå oss dyrt i längden. Att sova längre på helgen för att komma ikapp räcker en bit men inte hela vägen visar ny forskning.