Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna ligger i gräset och solar

“Solen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes”

Ut och njut av solen, sol i lagoma doser är bra för oss och att undvika solen helt kan vara direkt hälsovådligt. Det visar en svensk studie.

Genom att undvika solen ökar risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom, autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar.

Lika farligt som att röka
En svensk studie som följt 29 518 svenska kvinnor under 20 års tid visar att kvinnor som undviker solen fördubblar sin risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller blodproppar. Forskarna menar därför att inte sola är att jämställa med rökning när det kommer till hälsorisker.

LÄS OCKSÅ: Vad händer i kroppen när vi sover?

"Vistas i solen dagligen"
Däremot kan de inte ge något besked om hur mycket som är lagom, det saknar man fortfarande kunskap om, delvis på grund av att det är helt inviduellt hur länge man klarar av att vara i solen. Men vi bör vistas i solen dagligen och man ska heller inte bli rädd om man råkar bli lite röd i början även om man givetvis ska ta det försiktigt och lyssna på hudens varningssignaler och inte ska vara ute längre än ens hud tål.

 

LÄS OCKSÅ: Brun av solen istället för bränd

"Ingen extrem solning" 
I en intervju med Dagens Medicin från 2016 säger Pelle Lindqvist docent och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm som lett arbetet med studien det inte handlar om extremt solande, utan att få en lagom dos dagligen. ”Vi rekommenderar att sitta i solen en kort stund mitt på dagen utan att använda solskyddsfaktor”, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Solen skyddar ditt hjärta

Solskydds vara eller inte vara
Om vi ska använda solskydd eller inte tvistar de lärde om och Pelle Lindqvist är helt emot då han menar att det lurar oss att tro att vi klarar mer sol än vi gör, då huden annars ger signaler när det är dags att skyla oss. Han sticker också hål på myten att solskydd skulle skydda mot hudcancer. ”Det är aldrig visat att solkräm gör att man kan vistas i solen längre med tanke på risken att få melanom”, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

Råd baseras på uppgifter från Australien
Pelle Lindqvist förklarar också att svenska rekommendationer för solskydd bygger på siffror från Australien och att vi sällan eller aldrig kommer upp i lika stark strålning från solen.

 Även barn behöver sol, en anledning till det är att vi gör mycket av vårt växande under sommarmånaderna, inte heller barn behöver smörjas in menar Pellle Lindqvist även om de givetvis inte ska översola.

Av redaktionen

Källa: Dagens Medicin och SvD, studien hittar du här 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.