"Som bonde måste man våga tänka utanför boxen" | Kurera.se
Solig dag bild grön åker med höbalar

“Som bonde måste man våga tänka utanför boxen”

Fakta

Julia Lindeborg är permakulturdesigner och yogalärare och driver sedan två år tillbaka en ekologisk gård med 74 hektar åker, skog ock mark, utanför Nyköping. Hon har tidigare arbetat inom marknadsföring och kommunikation i Stockholm och London.
Hon och hennes man är inte främmande för att testa nya sett att utveckla sin gård och sina odlingar och finner sin inspiration hos andra nytänkande lantbrukare runt om i världen.
Julia Lindeborg skriver bloggen Framtidsgården.

Ekodebatten har ljudit hög sedan fyra ekokritiska forskare i helgen lyfte frågan huruvida ekologiskt jordbruk gör större nytta eller onytta när det gäller miljö och tillgång på livsmedel.
I ett inlägg på Kurera debatt ger Julia Lindeborg, bonde tillika personen bakom bloggen Framtidsgården, svar på tal.

Svar på tal till forskarna från SLU: Som bonde måste man våga tänka utanför boxen

Vi har tydligen bara hittat på att ekologisk odling är klimatsmart och ger bättre livsmedel. Det menar i alla fall de fyra forskarna med anknytning till SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i sitt inlägg om ekologiskt jordbruk, vilken de skriver i samband med lanseringen av sin bok ”Den ekologiska drömmen".

Lösningen kan inte vara att fortsätta som vi gör idag
Det stämmer att ekologisk odling inte alltid är speciellt klimatsmart. Det vet vi redan.
Säkerligen är ekologisk odling inte det enda, eller det bästa, svaret för en mer klimatsmart odlingsframtid. Men säkerligen kan lösningen inte heller ligga i att fortsätta i samma gamla hjulspår och odla på det vis vi gör idag, det vill säga mestadels konventionellt.

 

Julia Lindeborg matar sina får

Bonden Julia Lindeborg.

Mod att vara banbrytande
Som bönder måste vi våga tänka nytt, vi måste våga tänka utanför boxen, och sedan göra detta om och om igen.
Som jordbrukare i Sverige idag kan vi vara banbrytare om vi vill. Vi kan påverka och förändra. Det går. Men vi måste våga lyfta på trygghetskepsen - och förstå att det finns exempel i världen där det odlas på nya - okonventionella vis. På sätt som vi inte alls är vana vid - men som är mer klimatsmarta. Och vi måste våga ta till oss.

Inspirerande med agroforestry
Det är till exempel mycket inspirerande att se på exempel med jordbrukare som tar in träd i sina odlingssytem. Agroforestry, som det kallas, är ett naturligt jordbrukssystem där man planterar in träd och buskar i jorbruket för att tillföra näring, skydda mot uttorkning, erosion samt ge fler habitat till djur och insekter.

"En hälsosam jord ger hälsosam mat"
En jordbrukare som håller sina djur på ett lite nyare vis är Joel Salatin på Polyface farm i USA. Han flyttar sina djur till nya salladsbarer ofta, som han uttrycker det. Vilket ger högt näringsinnehåll till djuren och verkar mer helande för jorden. Han förespråkar också så kallad “soil health”, eftersom han menar att en hälsosam jord också ger hälsosam mat.

För den som vågar finns möjligheter
Tyvärr är många jordbrukare inbitna i gamla vanor. Man gör helt enkelt så som man alltid gjort, av vana och trygghet. Och av rädsla för det som är nytt. Men för dem som vågar finns möjligheter.
Det finns designsystem och odlingssystem som är hållbara och som hjälper till att bygga upp jorden istället för att bryta ner den.

Härma naturens mönster
Att härma naturens mönster på en kommersiell skala säkrar moral och etik och visar gränserna till mänsklig intelligens, menar till exempel bonden Joel Salatin.
Han skriver: ”As we grow, our suppliers should be happier. Our team members should be happier, more enthusiastic. Our customers should be more loyal. Our water should be purer. Our service should be better in every way. And our products should last longer, cause less pollution, stay out of landfills easier.”

 

Våga tänka nytt - och agera
Vi har alla möjligheter att skapa ett hållbart jordbruk som ger giftfriare mat. Men vi måste våga tänka nytt och inte minst - våga agera!

Du kan visa vägen
Som konsument kan du visa vägen framåt, åt rätt håll, genom att fortsätta göra medvetna, smarta, miljömärkta val.

Av Julia Lindeborg

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Fakta

Julia Lindeborg är permakulturdesigner och yogalärare och driver sedan två år tillbaka en ekologisk gård med 74 hektar åker, skog ock mark, utanför Nyköping. Hon har tidigare arbetat inom marknadsföring och kommunikation i Stockholm och London.
Hon och hennes man är inte främmande för att testa nya sett att utveckla sin gård och sina odlingar och finner sin inspiration hos andra nytänkande lantbrukare runt om i världen.
Julia Lindeborg skriver bloggen Framtidsgården.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

 

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

 

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.