Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Foto: Peter Erlandsson

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

Sonny Johnsson vet fortfarande inte varför han från en dag till en annan plötsligt fick ont i huvudet. Han vaknade med huvudvärk som inte ville släppa.

– Jag tog vanliga värktabletter, men det hjälpte inte. Huvudvärken var inte så hemsk att jag inte kunde jobba, men jag blev väldigt trött av den. Jag blev både ljus- och ljudkänslig. När jag kom hem efter jobbet ville jag att det skulle vara tyst och jag försökte ha så lite belysning som möjligt, för det var mindre jobbigt då, säger Sonny Johnsson.

 

Han behövde inte sjukskriva sig, utan jobbade på som vanligt, men orkade inte så mycket mer eftersom värken tog på krafterna. 

– Att spela lite fotboll var det enda jag egentligen orkade med. Värken försvann inte, men då glömde jag i alla fall bort den en stund, säger Sonny.

LÄS OCKSÅ: Växande intresse för att sluta röka med hjälp av akupunktur

Gick med huvudvärk ett år

Det skulle ta ett år innan Sonny Johnsson sökte hjälp, och då hos en akupunktör.

– Det var ingenting jag kom på själv, det var via en bekant till min pappas sambo som jag till slut hamnade hos en akupunktör. De första gångerna jag blev behandlad, så blev huvudvärken faktiskt värre. Den första tiden gick jag två–tre gånger i veckan men sedan, när värken släppte, då räckte det med två gånger i månaden, säger Sonny Johnsson.

Akupunktur är en behandlingsform som är en stor del av den kinesiska traditionella medicinen. Med nålar kan man behandla en mängd olika problem. Det är en metod som kan skapa balans i kroppen och därmed lindra symtom och ibland kan man bli fri från en sjukdom.

Världshälsoorganisationen (WHO) listar cirka 100 olika hälsoområden som akupunktur kan behandla, och det finns vetenskapligt stöd för akupunktur i studier.

– Jag tror att det tog fyra-fem veckor innan värken var helt borta. Efter det har jag gått en gång i månaden och det har gjort att jag numera är helt smärtfri. Men skulle jag vänta längre än fyra veckor mellan behandlingarna då känner jag att huvudvärken kommer tillbaka, säger Sonny Johnsson.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din huvudvärk

Värken helt borta

Det finns fler olika behandlingar att få om du går till en akupunktör. Det vanligaste är att akupunktören behandlar med nålar, men du kan också få värmebehandling, koppning och bli rekommenderad örter och qigong-rörelser som komplement. Att förändra kostvanor och börja motionera är också en del av råden en akupunktör ger, och varje person behandlas individuellt.

Livsförhållanden och ålder spelar in i akupunktörens val av behandling. Huvudvärk kan behandlas på flera olika sätt beroende på var smärtan sitter, men detta tillstånd kan också vara ett symtom på något annat.

– Jag vet faktiskt inte varför jag fick huvudvärk, och har inte heller fått någon diagnos. Men det viktigaste för mig är att den försvunnit, jag är mycket piggare nu, säger Sonny Johnsson och skrattar.

 

Frisätter endorfiner

Något akupunkturen också kan ge är ett tydligt lugn efter en behandling. Nålarna kan frisätta smärtlindrande endorfiner som i sin tur kan skapa ett allmänt välbefinnande. Även de inre organen, blod- och lymfflödet samt immunförsvaret påverkas av nålarna.

Att gå på akupunktur kan bli kostsamt om det krävs regelbundna behandlingar. Sonny Johnsson, som är elektriker och anställd, fick ekonomisk hjälp av sin arbetsgivare.

 

– Jag har ju gått på behandling i två och ett halvt år och det skulle ju ha kunnat bli dyrt, men jag betalar bara 100 kronor per gång, och företaget där jag är anställd betalar resten – och 100 kronor är väldigt lite för att slippa ha ont i huvudet.

När värken försvann och Sonnys krafter kom tillbaka, så köpte han ett hus, ett renoveringsobjekt som han gillar att fixa med. Strax därefter träffade han sin nuvarande sambo och i höst ska paret bli föräldrar.

– Det gick verkligen snabbt med huset och att bli sambo. Jag är ingen stillasittande person. Jag föredrar att vara fysiskt aktiv och att jobba med huset när jag är hemma, och hade jag fortfarande haft huvudvärk så hade nog ingenting av detta hänt.

Av Inger Palm


Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

Akupunktur

… är en del av den traditionella kinesiska medicinen, men exakt var behandlingsformen har sitt ursprung, det vet man inte helt säkert. I Egypten har man hittat lämningar och beskrivningar av nål- och värmebehandling. 

Den akupunktur som finns i Europa kommer från Kina och introducerades här av jesuitmunkar under 1600-talet. 

Carl von Linné beskrev hur värmebehandling användes i Småland under 1700-talet.

På 1980-talet kom akupunktur in som sensorisk stimulering inom den svenska sjukvården. Den behandlingen är dock inte samma sak som kinesisk akupunktur (TKM).

Om du tänker boka tid hos en akupunktör ska du fråga om akupunktören har en ansvarsförsäkring, något de får via Svenska Akupunkturförbundet. På förbundets hemsida kan du också hitta din närmaste akupunktör. Förbundet värnar om den traditionella kinesiska utbildningen, som är flerårig med praktik. Fråga därför också om behandlarens medicinska utbildning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

 

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.