Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Foto: Peter Erlandsson

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

Sonny Johnsson vet fortfarande inte varför han från en dag till en annan plötsligt fick ont i huvudet. Han vaknade med huvudvärk som inte ville släppa.

– Jag tog vanliga värktabletter, men det hjälpte inte. Huvudvärken var inte så hemsk att jag inte kunde jobba, men jag blev väldigt trött av den. Jag blev både ljus- och ljudkänslig. När jag kom hem efter jobbet ville jag att det skulle vara tyst och jag försökte ha så lite belysning som möjligt, för det var mindre jobbigt då, säger Sonny Johnsson.

 

Han behövde inte sjukskriva sig, utan jobbade på som vanligt, men orkade inte så mycket mer eftersom värken tog på krafterna. 

– Att spela lite fotboll var det enda jag egentligen orkade med. Värken försvann inte, men då glömde jag i alla fall bort den en stund, säger Sonny.

LÄS OCKSÅ: Växande intresse för att sluta röka med hjälp av akupunktur

Gick med huvudvärk ett år

Det skulle ta ett år innan Sonny Johnsson sökte hjälp, och då hos en akupunktör.

– Det var ingenting jag kom på själv, det var via en bekant till min pappas sambo som jag till slut hamnade hos en akupunktör. De första gångerna jag blev behandlad, så blev huvudvärken faktiskt värre. Den första tiden gick jag två–tre gånger i veckan men sedan, när värken släppte, då räckte det med två gånger i månaden, säger Sonny Johnsson.

Akupunktur är en behandlingsform som är en stor del av den kinesiska traditionella medicinen. Med nålar kan man behandla en mängd olika problem. Det är en metod som kan skapa balans i kroppen och därmed lindra symtom och ibland kan man bli fri från en sjukdom.

Världshälsoorganisationen (WHO) listar cirka 100 olika hälsoområden som akupunktur kan behandla, och det finns vetenskapligt stöd för akupunktur i studier.

– Jag tror att det tog fyra-fem veckor innan värken var helt borta. Efter det har jag gått en gång i månaden och det har gjort att jag numera är helt smärtfri. Men skulle jag vänta längre än fyra veckor mellan behandlingarna då känner jag att huvudvärken kommer tillbaka, säger Sonny Johnsson.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din huvudvärk

Värken helt borta

Det finns fler olika behandlingar att få om du går till en akupunktör. Det vanligaste är att akupunktören behandlar med nålar, men du kan också få värmebehandling, koppning och bli rekommenderad örter och qigong-rörelser som komplement. Att förändra kostvanor och börja motionera är också en del av råden en akupunktör ger, och varje person behandlas individuellt.

Livsförhållanden och ålder spelar in i akupunktörens val av behandling. Huvudvärk kan behandlas på flera olika sätt beroende på var smärtan sitter, men detta tillstånd kan också vara ett symtom på något annat.

– Jag vet faktiskt inte varför jag fick huvudvärk, och har inte heller fått någon diagnos. Men det viktigaste för mig är att den försvunnit, jag är mycket piggare nu, säger Sonny Johnsson och skrattar.

 

Frisätter endorfiner

Något akupunkturen också kan ge är ett tydligt lugn efter en behandling. Nålarna kan frisätta smärtlindrande endorfiner som i sin tur kan skapa ett allmänt välbefinnande. Även de inre organen, blod- och lymfflödet samt immunförsvaret påverkas av nålarna.

Att gå på akupunktur kan bli kostsamt om det krävs regelbundna behandlingar. Sonny Johnsson, som är elektriker och anställd, fick ekonomisk hjälp av sin arbetsgivare.

 

– Jag har ju gått på behandling i två och ett halvt år och det skulle ju ha kunnat bli dyrt, men jag betalar bara 100 kronor per gång, och företaget där jag är anställd betalar resten – och 100 kronor är väldigt lite för att slippa ha ont i huvudet.

När värken försvann och Sonnys krafter kom tillbaka, så köpte han ett hus, ett renoveringsobjekt som han gillar att fixa med. Strax därefter träffade han sin nuvarande sambo och i höst ska paret bli föräldrar.

– Det gick verkligen snabbt med huset och att bli sambo. Jag är ingen stillasittande person. Jag föredrar att vara fysiskt aktiv och att jobba med huset när jag är hemma, och hade jag fortfarande haft huvudvärk så hade nog ingenting av detta hänt.

Av Inger Palm


Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

Akupunktur

… är en del av den traditionella kinesiska medicinen, men exakt var behandlingsformen har sitt ursprung, det vet man inte helt säkert. I Egypten har man hittat lämningar och beskrivningar av nål- och värmebehandling. 

Den akupunktur som finns i Europa kommer från Kina och introducerades här av jesuitmunkar under 1600-talet. 

Carl von Linné beskrev hur värmebehandling användes i Småland under 1700-talet.

På 1980-talet kom akupunktur in som sensorisk stimulering inom den svenska sjukvården. Den behandlingen är dock inte samma sak som kinesisk akupunktur (TKM).

Om du tänker boka tid hos en akupunktör ska du fråga om akupunktören har en ansvarsförsäkring, något de får via Svenska Akupunkturförbundet. På förbundets hemsida kan du också hitta din närmaste akupunktör. Förbundet värnar om den traditionella kinesiska utbildningen, som är flerårig med praktik. Fråga därför också om behandlarens medicinska utbildning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nina Funke

Nina Gunke: “Jag måste acceptera min Alzheimers”

Intervju

Hon är känd från roller i allt från Hedebyborna till Skilda världar och har spelat på landets största teaterscener. Men för en skådespelare är minnet ett av de viktigaste redskapen – så när Nina Gunke fick Alzheimers rämnade hennes värld. Hon isolerade sig och skämdes över sin diagnos. Men inte längre. Idag jobbar hon aktivt på att acceptera sin sjukdom och vill med sin historia hjälpa andra.

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

några personer lyfter vikter

Hoppa över din träning om du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Collage: händer som smörjer in sig och 5 handkrämer

Skönhetspanelen testar: Handkräm

Hud

Vinter och förkylningstider innebär att vi tvättar händerna extra flitigt. En riktigt bra handkräm som vårdar, mjukgör, stärker och återfuktar är ett måste. Vi har testat fem naturliga och ekologiska handkrämer. Vilken passar oss som hand i handske?

En flaska vitt vin och hand som håller för ett halvfullt vinglas

3 hälsovinster med en vit månad

Hälsa

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

 

ginkgo biloba

Bladen som kan ge bättre minne

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Ny metod att snabbt släppa svårkontrollerad ilska

Mental hälsa

Plötsliga utbrott, ilska och vrede som är svår att kontrollera – ett plötsligt sinnestillstånd som efter ett utbrott kan skapa och skuld hos den som skrikit åt någon. Men nu har forskare i Örebro hittat en kombinationsmetod som gör att arga personer kan hantera sin vrede betydligt bättre på bara en månad.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

kvinna hänger över printer

Därför sov svensken sämre förra året

Hälsa

Det förskrivs allt mer sömntabletter till svensken. En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio haft svårt att sova det senaste året. Anledningen till den dåliga nattsömnen berodde ofta på konflikter i nära relationer och oro för världsläget.

 

Leende kvinna i mössa i vinterlandskap

Slipp torr och narig vinterhud

Hud

När vinden viner, snön piskar och det är minusgrader ute behöver vi vårda huden extra mycket. Men hur gör vi det bäst? Och i vilken ordning ska vi använda hudvårdsprodukterna, om vi har flera? Här är knepen för att slippa torr och narig vinterhy.

Två foton: Jessie Inchauspé och ägg, avokado och apelsin på tallrik

Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Kost

Trött, konstant sug eller hunger, hudproblem eller övervikt som vägrar ge med sig? Det kan bero på höga blodscockertoppar – vilket på sikt kan leda till ohälsa och sjukdom. Men lösningen handlar inte om tuffa dieter, utan om i vilken ordning du äter din mat och vad du gör före och efter måltiden. Det menar bokaktuella biokemisten Jessie  Inshauspé, även känd som "Glucose Goddess".

Röd linsgryta med grön chilisås

Värmande indisk linssoppa med rostade frön

Recept

Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.

Därför ska du äta zink

Kost

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

Dags att skapa nya träningsrutiner

TRÄNING

Efter jul- och nyårshelgerna och massor av ätande känns det naturligt och lite skönt att få komma in i nya vanor. Försök komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Även din mentala hälsa mår bra av aktivitet.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja för värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

Närbild på kvinna som applicerar cerat på läpparna

Så tacklar du torra vinterläppar

Hud

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

pimpett med olja

D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Forskning

Ett dagligt intag av D-vitamin- och fiskoljetillskott kan bidra till att skydda personer, 50 år och uppåt, från att utveckla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, psoriasis, sköldkörtelsjukdomar och en inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsmärta och stelhet i axlar och höfter. Det visar en amerikansk studie på drygt 25 000 personer.