Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Foto: Peter Erlandsson

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Sonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

Sonny Johnsson vet fortfarande inte varför han från en dag till en annan plötsligt fick ont i huvudet. Han vaknade med huvudvärk som inte ville släppa.

– Jag tog vanliga värktabletter, men det hjälpte inte. Huvudvärken var inte så hemsk att jag inte kunde jobba, men jag blev väldigt trött av den. Jag blev både ljus- och ljudkänslig. När jag kom hem efter jobbet ville jag att det skulle vara tyst och jag försökte ha så lite belysning som möjligt, för det var mindre jobbigt då, säger Sonny Johnsson.

 

Han behövde inte sjukskriva sig, utan jobbade på som vanligt, men orkade inte så mycket mer eftersom värken tog på krafterna. 

– Att spela lite fotboll var det enda jag egentligen orkade med. Värken försvann inte, men då glömde jag i alla fall bort den en stund, säger Sonny.

LÄS OCKSÅ: Växande intresse för att sluta röka med hjälp av akupunktur

Gick med huvudvärk ett år

Det skulle ta ett år innan Sonny Johnsson sökte hjälp, och då hos en akupunktör.

– Det var ingenting jag kom på själv, det var via en bekant till min pappas sambo som jag till slut hamnade hos en akupunktör. De första gångerna jag blev behandlad, så blev huvudvärken faktiskt värre. Den första tiden gick jag två–tre gånger i veckan men sedan, när värken släppte, då räckte det med två gånger i månaden, säger Sonny Johnsson.

Akupunktur är en behandlingsform som är en stor del av den kinesiska traditionella medicinen. Med nålar kan man behandla en mängd olika problem. Det är en metod som kan skapa balans i kroppen och därmed lindra symtom och ibland kan man bli fri från en sjukdom.

Världshälsoorganisationen (WHO) listar cirka 100 olika hälsoområden som akupunktur kan behandla, och det finns vetenskapligt stöd för akupunktur i studier.

– Jag tror att det tog fyra-fem veckor innan värken var helt borta. Efter det har jag gått en gång i månaden och det har gjort att jag numera är helt smärtfri. Men skulle jag vänta längre än fyra veckor mellan behandlingarna då känner jag att huvudvärken kommer tillbaka, säger Sonny Johnsson.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din huvudvärk

Värken helt borta

Det finns fler olika behandlingar att få om du går till en akupunktör. Det vanligaste är att akupunktören behandlar med nålar, men du kan också få värmebehandling, koppning och bli rekommenderad örter och qigong-rörelser som komplement. Att förändra kostvanor och börja motionera är också en del av råden en akupunktör ger, och varje person behandlas individuellt.

Livsförhållanden och ålder spelar in i akupunktörens val av behandling. Huvudvärk kan behandlas på flera olika sätt beroende på var smärtan sitter, men detta tillstånd kan också vara ett symtom på något annat.

– Jag vet faktiskt inte varför jag fick huvudvärk, och har inte heller fått någon diagnos. Men det viktigaste för mig är att den försvunnit, jag är mycket piggare nu, säger Sonny Johnsson och skrattar.

 

Frisätter endorfiner

Något akupunkturen också kan ge är ett tydligt lugn efter en behandling. Nålarna kan frisätta smärtlindrande endorfiner som i sin tur kan skapa ett allmänt välbefinnande. Även de inre organen, blod- och lymfflödet samt immunförsvaret påverkas av nålarna.

Att gå på akupunktur kan bli kostsamt om det krävs regelbundna behandlingar. Sonny Johnsson, som är elektriker och anställd, fick ekonomisk hjälp av sin arbetsgivare.

 

– Jag har ju gått på behandling i två och ett halvt år och det skulle ju ha kunnat bli dyrt, men jag betalar bara 100 kronor per gång, och företaget där jag är anställd betalar resten – och 100 kronor är väldigt lite för att slippa ha ont i huvudet.

När värken försvann och Sonnys krafter kom tillbaka, så köpte han ett hus, ett renoveringsobjekt som han gillar att fixa med. Strax därefter träffade han sin nuvarande sambo och i höst ska paret bli föräldrar.

– Det gick verkligen snabbt med huset och att bli sambo. Jag är ingen stillasittande person. Jag föredrar att vara fysiskt aktiv och att jobba med huset när jag är hemma, och hade jag fortfarande haft huvudvärk så hade nog ingenting av detta hänt.

Av Inger PalmSonny Johnsson

Ålder: 28 år.
Bor: Trelleborg.
Gör: Elektriker.
Familj: Sambo och barn på väg.
Så mår jag bra: Jobbar med huset och spelar gärna fotboll.

Akupunktur

… är en del av den traditionella kinesiska medicinen, men exakt var behandlingsformen har sitt ursprung, det vet man inte helt säkert. I Egypten har man hittat lämningar och beskrivningar av nål- och värmebehandling. 

Den akupunktur som finns i Europa kommer från Kina och introducerades här av jesuitmunkar under 1600-talet. 

Carl von Linné beskrev hur värmebehandling användes i Småland under 1700-talet.

På 1980-talet kom akupunktur in som sensorisk stimulering inom den svenska sjukvården. Den behandlingen är dock inte samma sak som kinesisk akupunktur (TKM).

Om du tänker boka tid hos en akupunktör ska du fråga om akupunktören har en ansvarsförsäkring, något de får via Svenska Akupunkturförbundet. På förbundets hemsida kan du också hitta din närmaste akupunktör. Förbundet värnar om den traditionella kinesiska utbildningen, som är flerårig med praktik. Fråga därför också om behandlarens medicinska utbildning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

 

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!