Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Patrick Wahlberg

Sophie Bohnstedt: “Jag har alltid gillat fräsch mat”

Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Kureras matbloggare Sophie Bohnstedt skulle egentligen jobba med miljö- och klimatfrågor på en myndighet eller något departement. Men efter att ha arbetat tio år på Energimyndigheten sadlade hon om till raw foodkock och startade det egna glassmärket Sophies raw. 

Numera är det mat för hela slanten som gäller, Sophie's raw är landets enda handgjorda ekologiska, veganska pinnglassar, tillverkade enligt raw food-principen. Men matintresset sträcker sig långt bortom glassen, Sophie tar även fram recept till SPA-anläggningar och resorts och har hållit i maten på Yoga Games-galan de senaste fem åren. Där har hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Det är också temat för hennes uppskattade blogg på Kurera, där hon regelbundet postar goda, hälsosamma och hållbara recept samt skriver artiklar om mat för hälsan och planeten.

 

Överkänslighet mot livsmedel
Sophies egen hälsoresa började med sviterna efter en ryggskada. Efter att tvingats äta smärtstillande en tid började hon utveckla överkänslighet mot olika livsmedel, bland annat en känslighet för socker. Även före skadan hade Sophie haft ett stort intresse för mat och matlagning och efter att matallergierna dykt upp fördjupade hon sig allt mer i sambandet mellan kost och hälsa.
– Jag har alltid älskat mat och var tidigt intresserad av att baka bröd, säger Sophie som hjälpte till att laga mat hemma när hon växte upp.
– Jag har alltid gillat fräsch mat.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Miljöengagemang präglar synen på mat
Sophies syn på mat är idag starkt präglad av det miljöengagemang som väcktes redan när hon gick i mellanstadiet.
– Jag har alltid varit inställd på att jag ska jobba med något som har med miljö att göra och försöka förbättra världen, säger Sophie, som har en magisterexamen i nationalekonomi med inriktning på naturresurser. 

I tio års tid arbetade Sophie på Energimyndigheten med fokus på klimatfrågor, Kyoto-protokollet och Sveriges miljömål. Men till slut klarade inte ryggen av det stillasittande arbetet och Sophie började fundera på vad hon skulle kunna göra istället. Hennes intresse för hur vårt sätt att äta påverkar miljö, djur och natur hade vuxit sig allt starkare och Sophie utbildade sig till raw food-kock.
– Jag kände att där ligger min passion. Det är det jag vill göra, säger Sophie som efter det valde att starta sitt eget glassmärke.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Pendlat i matpreferenser
Hennes egna kostpreferenser har pendlat genom åren, från att ha varit vegan till att äta viltkött har hon landat i att äta musslor i alla former, dels på grund av näringsinnehållet men också för att de har en positiv miljöpåverkan.
– Om man vill äta animaliskt protein är det ett väldigt miljöriktigt alternativ.
På Mallorca äter Sophie även ägg från höns som går helt fria hos en lokal bonde.
– Det måste vara rena paradiset för dem, säger Sophie och intygar att de är himmelskt goda. 

Paradiset satsade på Sophie
Och på tal om paradiset var det i matbutiken med samma namn som Sophie först sålde sina glassar. Johannes Cullberg, som grundade den Stockholmsbaserade ekokedjan, trodde på hennes idé och erbjöd sig ta in och sälja glassarna. Idag finns Sophies glassar på ett växande antal platser i landet och det har tillkommit nya sorter. De är etiskt och ekologiskt producerade rakt igenom. Kakaon köps in från ett kooperativ och alla ingredienser är både miljömässigt och socialt hållbara.

 

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Berättar för barnen
Även hemma går Sophies mat hem, barnen älskar maten och alla tre äter musslor konstaterar Sophie – inte utan viss förvåning. Däremot äter de inga mejerivaror, hon gör istället eget vegosmör och veganska glassar. Hon vill inte att barnen ska känna att de går miste om något. Sophie är noga med att berätta för barnen om varför hon gör vissa val när det kommer till maten, något hon tycker landat väl.
– Det är viktigt att berätta för barnen så att det kan komma en generation som gör bättre val när det kommer till djurhänsyn, naturresurser och klimat.

Förutom att ta hand om familjen satsar Sophie fullt på glassen och har flera nya recept på gång. Högt på önskelistan står att få ge ut en bok med de egna recepten där hon får dela med sig sin syn på mat, hållbarhet och hälsa.
– Det vore det bästa som kan hända, avslutar Sophie.

Av Nina Törmark

Sophies blogg Mat för hälsan och planeten hittar du här


Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.