Annons
Annons

Sophie Bohnstedt: ”Jag har alltid gillat fräsch mat”

Sophie Bohnstedt skulle jobba med miljö- och klimatfrågor på en myndighet eller något departement. Men efter tio år på Energimyndigheten sadlade hon om till raw foodkock och startade det egna glassmärket Sophie's raw – och blev mat-bloggare på Kurera!

Inger Palm

28 april, 2020
Sophie Bohnstedt: ”Jag har alltid gillat fräsch mat”
Dela inlägget

Kureras matbloggare Sophie Bohnstedt skulle egentligen jobba med miljö- och klimatfrågor på en myndighet eller något departement. Men efter att ha arbetat tio år på Energimyndigheten sadlade hon om till raw foodkock och startade det egna glassmärket Sophies raw.

Numera är det mat för hela slanten som gäller, Sophie’s raw är landets enda handgjorda ekologiska, veganska pinnglassar, tillverkade enligt raw food-principen. Men matintresset sträcker sig långt bortom glassen, Sophie tar även fram recept till SPA-anläggningar och resorts och har hållit i maten på Yoga Games-galan de senaste fem åren. Där har hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Det är också temat för hennes uppskattade blogg på Kurera, där hon regelbundet postar goda, hälsosamma och hållbara recept samt skriver artiklar om mat för hälsan och planeten.

Överkänslighet mot livsmedel
Sophies egen hälsoresa började med sviterna efter en ryggskada. Efter att tvingats äta smärtstillande en tid började hon utveckla överkänslighet mot olika livsmedel, bland annat en känslighet för socker. Även före skadan hade Sophie haft ett stort intresse för mat och matlagning och efter att matallergierna dykt upp fördjupade hon sig allt mer i sambandet mellan kost och hälsa.
– Jag har alltid älskat mat och var tidigt intresserad av att baka bröd, säger Sophie som hjälpte till att laga mat hemma när hon växte upp.
– Jag har alltid gillat fräsch mat.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Miljöengagemang präglar synen på mat
Sophies syn på mat är idag starkt präglad av det miljöengagemang som väcktes redan när hon gick i mellanstadiet.
– Jag har alltid varit inställd på att jag ska jobba med något som har med miljö att göra och försöka förbättra världen, säger Sophie, som har en magisterexamen i nationalekonomi med inriktning på naturresurser.

I tio års tid arbetade Sophie på Energimyndigheten med fokus på klimatfrågor, Kyoto-protokollet och Sveriges miljömål. Men till slut klarade inte ryggen av det stillasittande arbetet och Sophie började fundera på vad hon skulle kunna göra istället. Hennes intresse för hur vårt sätt att äta påverkar miljö, djur och natur hade vuxit sig allt starkare och Sophie utbildade sig till raw food-kock.
– Jag kände att där ligger min passion. Det är det jag vill göra, säger Sophie som efter det valde att starta sitt eget glassmärke.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Pendlat i matpreferenser
Hennes egna kostpreferenser har pendlat genom åren, från att ha varit vegan till att äta viltkött har hon landat i att äta musslor i alla former, dels på grund av näringsinnehållet men också för att de har en positiv miljöpåverkan.
– Om man vill äta animaliskt protein är det ett väldigt miljöriktigt alternativ.
På Mallorca äter Sophie även ägg från höns som går helt fria hos en lokal bonde.
– Det måste vara rena paradiset för dem, säger Sophie och intygar att de är himmelskt goda.

Paradiset satsade på Sophie
Och på tal om paradiset var det i matbutiken med samma namn som Sophie först sålde sina glassar. Johannes Cullberg, som grundade den Stockholmsbaserade ekokedjan, trodde på hennes idé och erbjöd sig ta in och sälja glassarna. Idag finns Sophies glassar på ett växande antal platser i landet och det har tillkommit nya sorter. De är etiskt och ekologiskt producerade rakt igenom. Kakaon köps in från ett kooperativ och alla ingredienser är både miljömässigt och socialt hållbara.

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Berättar för barnen
Även hemma går Sophies mat hem, barnen älskar maten och alla tre äter musslor konstaterar Sophie – inte utan viss förvåning. Däremot äter de inga mejerivaror, hon gör istället eget vegosmör och veganska glassar. Hon vill inte att barnen ska känna att de går miste om något. Sophie är noga med att berätta för barnen om varför hon gör vissa val när det kommer till maten, något hon tycker landat väl.
– Det är viktigt att berätta för barnen så att det kan komma en generation som gör bättre val när det kommer till djurhänsyn, naturresurser och klimat.

Förutom att ta hand om familjen satsar Sophie fullt på glassen och har flera nya recept på gång. Högt på önskelistan står att få ge ut en bok med de egna recepten där hon får dela med sig sin syn på mat, hållbarhet och hälsa.
– Det vore det bästa som kan hända, avslutar Sophie.

Av Nina Törmark

Sophies blogg Mat för hälsan och planeten hittar du här

Annons
Fakta

Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie’s raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Annons
Annons