Foto: Patrick Wahlberg

Sophie Bohnstedt: “Jag har alltid gillat fräsch mat”

Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Kureras matbloggare Sophie Bohnstedt skulle egentligen jobba med miljö- och klimatfrågor på en myndighet eller något departement. Men efter att ha arbetat tio år på Energimyndigheten sadlade hon om till raw foodkock och startade det egna glassmärket Sophies raw. 

Numera är det mat för hela slanten som gäller, Sophie's raw är landets enda handgjorda ekologiska, veganska pinnglassar, tillverkade enligt raw food-principen. Men matintresset sträcker sig långt bortom glassen, Sophie tar även fram recept till SPA-anläggningar och resorts och har hållit i maten på Yoga Games-galan de senaste fem åren. Där har hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Det är också temat för hennes uppskattade blogg på Kurera, där hon regelbundet postar goda, hälsosamma och hållbara recept samt skriver artiklar om mat för hälsan och planeten.

 

Överkänslighet mot livsmedel
Sophies egen hälsoresa började med sviterna efter en ryggskada. Efter att tvingats äta smärtstillande en tid började hon utveckla överkänslighet mot olika livsmedel, bland annat en känslighet för socker. Även före skadan hade Sophie haft ett stort intresse för mat och matlagning och efter att matallergierna dykt upp fördjupade hon sig allt mer i sambandet mellan kost och hälsa.
– Jag har alltid älskat mat och var tidigt intresserad av att baka bröd, säger Sophie som hjälpte till att laga mat hemma när hon växte upp.
– Jag har alltid gillat fräsch mat.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Miljöengagemang präglar synen på mat
Sophies syn på mat är idag starkt präglad av det miljöengagemang som väcktes redan när hon gick i mellanstadiet.
– Jag har alltid varit inställd på att jag ska jobba med något som har med miljö att göra och försöka förbättra världen, säger Sophie, som har en magisterexamen i nationalekonomi med inriktning på naturresurser. 

I tio års tid arbetade Sophie på Energimyndigheten med fokus på klimatfrågor, Kyoto-protokollet och Sveriges miljömål. Men till slut klarade inte ryggen av det stillasittande arbetet och Sophie började fundera på vad hon skulle kunna göra istället. Hennes intresse för hur vårt sätt att äta påverkar miljö, djur och natur hade vuxit sig allt starkare och Sophie utbildade sig till raw food-kock.
– Jag kände att där ligger min passion. Det är det jag vill göra, säger Sophie som efter det valde att starta sitt eget glassmärke.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Pendlat i matpreferenser
Hennes egna kostpreferenser har pendlat genom åren, från att ha varit vegan till att äta viltkött har hon landat i att äta musslor i alla former, dels på grund av näringsinnehållet men också för att de har en positiv miljöpåverkan.
– Om man vill äta animaliskt protein är det ett väldigt miljöriktigt alternativ.
På Mallorca äter Sophie även ägg från höns som går helt fria hos en lokal bonde.
– Det måste vara rena paradiset för dem, säger Sophie och intygar att de är himmelskt goda. 

Paradiset satsade på Sophie
Och på tal om paradiset var det i matbutiken med samma namn som Sophie först sålde sina glassar. Johannes Cullberg, som grundade den Stockholmsbaserade ekokedjan, trodde på hennes idé och erbjöd sig ta in och sälja glassarna. Idag finns Sophies glassar på ett växande antal platser i landet och det har tillkommit nya sorter. De är etiskt och ekologiskt producerade rakt igenom. Kakaon köps in från ett kooperativ och alla ingredienser är både miljömässigt och socialt hållbara.

 

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Berättar för barnen
Även hemma går Sophies mat hem, barnen älskar maten och alla tre äter musslor konstaterar Sophie – inte utan viss förvåning. Däremot äter de inga mejerivaror, hon gör istället eget vegosmör och veganska glassar. Hon vill inte att barnen ska känna att de går miste om något. Sophie är noga med att berätta för barnen om varför hon gör vissa val när det kommer till maten, något hon tycker landat väl.
– Det är viktigt att berätta för barnen så att det kan komma en generation som gör bättre val när det kommer till djurhänsyn, naturresurser och klimat.

Förutom att ta hand om familjen satsar Sophie fullt på glassen och har flera nya recept på gång. Högt på önskelistan står att få ge ut en bok med de egna recepten där hon får dela med sig sin syn på mat, hållbarhet och hälsa.
– Det vore det bästa som kan hända, avslutar Sophie.

Av Nina Törmark

Sophies blogg Mat för hälsan och planeten hittar du här


Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.