Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Patrick Wahlberg

Sophie Bohnstedt: “Jag har alltid gillat fräsch mat”

Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Kureras matbloggare Sophie Bohnstedt skulle egentligen jobba med miljö- och klimatfrågor på en myndighet eller något departement. Men efter att ha arbetat tio år på Energimyndigheten sadlade hon om till raw foodkock och startade det egna glassmärket Sophies raw. 

Numera är det mat för hela slanten som gäller, Sophie's raw är landets enda handgjorda ekologiska, veganska pinnglassar, tillverkade enligt raw food-principen. Men matintresset sträcker sig långt bortom glassen, Sophie tar även fram recept till SPA-anläggningar och resorts och har hållit i maten på Yoga Games-galan de senaste fem åren. Där har hon även hållit föredrag om bästa maten för hälsan och planeten. Det är också temat för hennes uppskattade blogg på Kurera, där hon regelbundet postar goda, hälsosamma och hållbara recept samt skriver artiklar om mat för hälsan och planeten.

 

Överkänslighet mot livsmedel
Sophies egen hälsoresa började med sviterna efter en ryggskada. Efter att tvingats äta smärtstillande en tid började hon utveckla överkänslighet mot olika livsmedel, bland annat en känslighet för socker. Även före skadan hade Sophie haft ett stort intresse för mat och matlagning och efter att matallergierna dykt upp fördjupade hon sig allt mer i sambandet mellan kost och hälsa.
– Jag har alltid älskat mat och var tidigt intresserad av att baka bröd, säger Sophie som hjälpte till att laga mat hemma när hon växte upp.
– Jag har alltid gillat fräsch mat.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Miljöengagemang präglar synen på mat
Sophies syn på mat är idag starkt präglad av det miljöengagemang som väcktes redan när hon gick i mellanstadiet.
– Jag har alltid varit inställd på att jag ska jobba med något som har med miljö att göra och försöka förbättra världen, säger Sophie, som har en magisterexamen i nationalekonomi med inriktning på naturresurser. 

I tio års tid arbetade Sophie på Energimyndigheten med fokus på klimatfrågor, Kyoto-protokollet och Sveriges miljömål. Men till slut klarade inte ryggen av det stillasittande arbetet och Sophie började fundera på vad hon skulle kunna göra istället. Hennes intresse för hur vårt sätt att äta påverkar miljö, djur och natur hade vuxit sig allt starkare och Sophie utbildade sig till raw food-kock.
– Jag kände att där ligger min passion. Det är det jag vill göra, säger Sophie som efter det valde att starta sitt eget glassmärke.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Pendlat i matpreferenser
Hennes egna kostpreferenser har pendlat genom åren, från att ha varit vegan till att äta viltkött har hon landat i att äta musslor i alla former, dels på grund av näringsinnehållet men också för att de har en positiv miljöpåverkan.
– Om man vill äta animaliskt protein är det ett väldigt miljöriktigt alternativ.
På Mallorca äter Sophie även ägg från höns som går helt fria hos en lokal bonde.
– Det måste vara rena paradiset för dem, säger Sophie och intygar att de är himmelskt goda. 

Paradiset satsade på Sophie
Och på tal om paradiset var det i matbutiken med samma namn som Sophie först sålde sina glassar. Johannes Cullberg, som grundade den Stockholmsbaserade ekokedjan, trodde på hennes idé och erbjöd sig ta in och sälja glassarna. Idag finns Sophies glassar på ett växande antal platser i landet och det har tillkommit nya sorter. De är etiskt och ekologiskt producerade rakt igenom. Kakaon köps in från ett kooperativ och alla ingredienser är både miljömässigt och socialt hållbara.

 

LÄS OCKSÅ: Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Berättar för barnen
Även hemma går Sophies mat hem, barnen älskar maten och alla tre äter musslor konstaterar Sophie – inte utan viss förvåning. Däremot äter de inga mejerivaror, hon gör istället eget vegosmör och veganska glassar. Hon vill inte att barnen ska känna att de går miste om något. Sophie är noga med att berätta för barnen om varför hon gör vissa val när det kommer till maten, något hon tycker landat väl.
– Det är viktigt att berätta för barnen så att det kan komma en generation som gör bättre val när det kommer till djurhänsyn, naturresurser och klimat.

Förutom att ta hand om familjen satsar Sophie fullt på glassen och har flera nya recept på gång. Högt på önskelistan står att få ge ut en bok med de egna recepten där hon får dela med sig sin syn på mat, hållbarhet och hälsa.
– Det vore det bästa som kan hända, avslutar Sophie.

Av Nina Törmark

Sophies blogg Mat för hälsan och planeten hittar du här


Sophie Bohnstedt

Ålder: 46 år.
Yrke: Ekonom, raw foodkock och grundare av glassmärket Sophie's raw.
Familj: Maken Patrick Wahlberg och tre barn.
Bor: I Nacka utanför Stockholm och i hus på Mallorca.
Sophies blogg hittar du här

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.