Mat för hälsan och planeten

Mat för hälsan och planeten

I somras frågade Kurera mig om jag ville börja blogga för dem. Jag blev otroligt glad och visste direkt vad jag ville blogga om. Under tre år i rad har jag hållit föredraget ”Bästa maten för din hälsa och planeten” på Yogagames. Föredraget speglar det område jag känner mest engagemang för och bloggnamnet kändes därmed givet. Jag älskar dessutom att laga mat och att fotografera. Vilken fantastik möjlighet att nu få kombinera dessa starka intressen genom att blogga för en riktigt bra och väl ansedd tidning!

 

Mat för hälsan och planeten

Vad vi äter är en av de faktorer som påverkar vår hälsa allra mest. Det är inte ovanligt med en stor andel näringsfattig mat som vår huvudföda. Det handlar till exempel om snabba kolhydrater från spannmål, raffinerat socker, processad snabbmat, tillsatt fruktos, artificiella sötningsmedel, transfettsyror, måltidsersättningar, animaliskt protein från djur uppfödda på spannmål, tillsatser, liten andel fleromättat omega-3 fett men mycket omega-6, kemikalier, antibiotika och hormonstörande ämnen.

Människans produktion och konsumtion av mat påverkar jordens naturresurser och klimat allra mest. Därmed har det som vi människor väljer att äta, störst potential att bidra till en positiv förändring för planeten. Det inbegriper även djurens framtid. Alla konsumenter kan göra skillnad. För många är det dock svårt att veta hur de ska välja rätt samtidigt som de fortfarande vill njuta av god och hälsosam mat. Tack och lov är mycket av det som är bra för hälsan, även bra för planeten.

 

Min resa

Mitt intresse för miljöfrågor grundades redan som barn. Det föll sig naturligt att välja en utbildning efter vad mitt hjärta kände mest engagemang för, liksom senare att börja arbeta med miljöfrågor och Kyotoprotokollet på en svensk myndighet.

Jag har själv haft stora hälsoutmaningar. När jag var 22 år sprang jag ner för en isbacke och slog i höft, svanskota och rygg. Trots att jag inte kunde gå när jag kom in på akuten, slutade besöket med ett gäng värktabletter och recept på ytterligare värktabletter. Ingen djupare undersökning gjordes. Jag försökte att inte äta så mycket värktabletter under tiden som följde, men smärtan i ryggen var olidlig. Jag hade svårt att sova på nätterna, arbeta, studera, sitta på caféer eller äta längre middagar med familj och vänner. Jag trodde knappast att jag skulle kunna bära ett barn i framtiden. Jag åt värktabletter fram och tillbaka i nästan fyra år. Det resulterade i försämrade levervärden samt problem med galla, mage och tarm. Jag utvecklade överkänslighet mot en rad födoämnen, speciellt socker. Med tiden blev ryggen bättre. Samtidigt kände jag mig allt mer trött och sjuk. Efter många besök hos läkare och hos människor med alternativa metoder, började jag själv fördjupa mig i vad jag kunde göra med kostens hjälp. Jag slutade bland annat med socker, mejeri och gluten. Jag fick verkligen erfara hur stor skillnad kosten kan göra för hälsan och har så erfarit sedan dess. Vid sidan om kosten, bidrog självklart också en ändrad livsstil till att jag kom över mina sömnproblem och började må bättre. Meditation och långa promenader i naturen med min före detta hemlösa hund från Grekland, Dimos, kom att betyda mycket under denna tid.

 

Mitt liv idag

Jag fullkomligt älskar goda smaker! Jag lagar mat från naturliga och rena råvaror, självklart ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Jag söker kunskap och försöker vara medveten om hur olika råvaror påverkar vår hälsa, andra människor, djur, natur- och vattenresurser samt klimat. Det blir inte alltid perfekt. Jag försöker dock hitta en rimlig balans mellan att äta hälsosamt och miljömässigt hållbart. Vad jag menar med det, kommer ni att få läsa mer om i denna blogg.

I augusti flyttade jag med min familj till Mallorca. En dröm som vi burit på under många år och som äntligen har gått i uppfyllelse. Vi vill komma närmare solen, bergen, grönskan, havet och råvarorna här.  På Mallorca har vi påbörjat ett nytt och spännande familjeäventyr. Härifrån kommer jag att starta min första blogg. Jag vill förmedla kunskap och hoppas inspirera till att laga god, hälsosam och miljövänlig mat. Jag ser fram emot att börja blogga och hoppas att ni kommer att tycka om det jag vill förmedla och dela med mig av.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook.

https://instagram.com/sophie_bohnstedt

https://www.facebook.com/Mat-för-hälsan-och-planeten

Sophie

PS. Läs gärna mitt första recept Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Indisk linsgryta med spenat

Indisk linsgryta med spenat

Okategoriserade

Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir […]

Rawfood semlor

Rawfood semlor

Okategoriserade

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff. Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter […]

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Okategoriserade

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen… Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite […]

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke med morot och kummin

Okategoriserade

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för […]

Rödbetshummus

Rödbetshummus

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att så många länder och kulturer har gjort anspråk på att hummus är just deras uppfinning. Så lättlagat och så fantastiskt gott. I denna rödbetshummus balanseras den söta smaken från ugnsbakad rödbeta perfekt upp av citron, tahini, vitlök och olivolja. Och titta vad snygg den blir! Bästa knepet för […]

Varför blir vi sjuka?

Varför blir vi sjuka?

Okategoriserade

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I […]

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Okategoriserade

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, […]

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Okategoriserade

Jag har fått äran att skapa Kureras nyårsmeny! Ni finner den här. Det har varit fantastiskt kul att ta fram dessa rätter. De är inte bara oerhört goda; jag har även tagit hänsyn till  maträtternas naturresurs-, klimat- och hälsoperspektiv. Läs mer om det längre ner i denna artikel. Förrätt – Auberginerullar med mandel, mynta och koriander. […]

Saffranspraliner

Saffranspraliner

Okategoriserade

Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination. Saffransfyllning 2 dl cashewnötter 1 dl mandelmjöl 1 dl kokosolja 12 dadlar 0,5  gram saffran 1/2 krm vaniljpulver Nypa salt […]

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Okategoriserade

Blomkål har länge varit en högst underskattad grönsak. De senaste åren har dock trenden vänt och det poppar upp recept på såväl blomkålspizzor, blomkålsfritters och rå tabbouleh baserade på blomkål.  Denna vackra grönsak är god såväl tillagad som rå. Grönkålschips är i mitt tycke kanske en av de bästa uppfinningarna vad gäller grönkålsrätter. Hemma hos […]