Mat för hälsan och planeten

Mat för hälsan och planeten

I somras frågade Kurera mig om jag ville börja blogga för dem. Jag blev otroligt glad och visste direkt vad jag ville blogga om. Under tre år i rad har jag hållit föredraget ”Bästa maten för din hälsa och planeten” på Yogagames. Föredraget speglar det område jag känner mest engagemang för och bloggnamnet kändes därmed givet. Jag älskar dessutom att laga mat och att fotografera. Vilken fantastik möjlighet att nu få kombinera dessa starka intressen genom att blogga för en riktigt bra och väl ansedd tidning!

 

Mat för hälsan och planeten

Vad vi äter är en av de faktorer som påverkar vår hälsa allra mest. Det är inte ovanligt med en stor andel näringsfattig mat som vår huvudföda. Det handlar till exempel om snabba kolhydrater från spannmål, raffinerat socker, processad snabbmat, tillsatt fruktos, artificiella sötningsmedel, transfettsyror, måltidsersättningar, animaliskt protein från djur uppfödda på spannmål, tillsatser, liten andel fleromättat omega-3 fett men mycket omega-6, kemikalier, antibiotika och hormonstörande ämnen.

Människans produktion och konsumtion av mat påverkar jordens naturresurser och klimat allra mest. Därmed har det som vi människor väljer att äta, störst potential att bidra till en positiv förändring för planeten. Det inbegriper även djurens framtid. Alla konsumenter kan göra skillnad. För många är det dock svårt att veta hur de ska välja rätt samtidigt som de fortfarande vill njuta av god och hälsosam mat. Tack och lov är mycket av det som är bra för hälsan, även bra för planeten.

 

Min resa

Mitt intresse för miljöfrågor grundades redan som barn. Det föll sig naturligt att välja en utbildning efter vad mitt hjärta kände mest engagemang för, liksom senare att börja arbeta med miljöfrågor och Kyotoprotokollet på en svensk myndighet.

Jag har själv haft stora hälsoutmaningar. När jag var 22 år sprang jag ner för en isbacke och slog i höft, svanskota och rygg. Trots att jag inte kunde gå när jag kom in på akuten, slutade besöket med ett gäng värktabletter och recept på ytterligare värktabletter. Ingen djupare undersökning gjordes. Jag försökte att inte äta så mycket värktabletter under tiden som följde, men smärtan i ryggen var olidlig. Jag hade svårt att sova på nätterna, arbeta, studera, sitta på caféer eller äta längre middagar med familj och vänner. Jag trodde knappast att jag skulle kunna bära ett barn i framtiden. Jag åt värktabletter fram och tillbaka i nästan fyra år. Det resulterade i försämrade levervärden samt problem med galla, mage och tarm. Jag utvecklade överkänslighet mot en rad födoämnen, speciellt socker. Med tiden blev ryggen bättre. Samtidigt kände jag mig allt mer trött och sjuk. Efter många besök hos läkare och hos människor med alternativa metoder, började jag själv fördjupa mig i vad jag kunde göra med kostens hjälp. Jag slutade bland annat med socker, mejeri och gluten. Jag fick verkligen erfara hur stor skillnad kosten kan göra för hälsan och har så erfarit sedan dess. Vid sidan om kosten, bidrog självklart också en ändrad livsstil till att jag kom över mina sömnproblem och började må bättre. Meditation och långa promenader i naturen med min före detta hemlösa hund från Grekland, Dimos, kom att betyda mycket under denna tid.

 

Mitt liv idag

Jag fullkomligt älskar goda smaker! Jag lagar mat från naturliga och rena råvaror, självklart ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Jag söker kunskap och försöker vara medveten om hur olika råvaror påverkar vår hälsa, andra människor, djur, natur- och vattenresurser samt klimat. Det blir inte alltid perfekt. Jag försöker dock hitta en rimlig balans mellan att äta hälsosamt och miljömässigt hållbart. Vad jag menar med det, kommer ni att få läsa mer om i denna blogg.

I augusti flyttade jag med min familj till Mallorca. En dröm som vi burit på under många år och som äntligen har gått i uppfyllelse. Vi vill komma närmare solen, bergen, grönskan, havet och råvarorna här.  På Mallorca har vi påbörjat ett nytt och spännande familjeäventyr. Härifrån kommer jag att starta min första blogg. Jag vill förmedla kunskap och hoppas inspirera till att laga god, hälsosam och miljövänlig mat. Jag ser fram emot att börja blogga och hoppas att ni kommer att tycka om det jag vill förmedla och dela med mig av.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook.

https://instagram.com/sophie_bohnstedt

https://www.facebook.com/Mat-för-hälsan-och-planeten

Sophie

PS. Läs gärna mitt första recept Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]