Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Mitt första recept måste ju vara på sötpotatis och mandel. Sötpotatis är ingen potatis utan en rotknöl från en ört. Jag älskar denna stärkelse-, fiber- och näringsrika knöl. Kombinationen av sötpotatis, mandel, basilika och citron i detta recept ger en riktigt god, fräsch och spännande smakupplevelse. Toasten kan serveras som tilltugg, till förrätt eller tillsammans med andra rätter. Det går att variera och göra så mycket gott med sötpotatis. Framöver kommer jag definitivt att dela med mig av mitt recept på citronkaka baserad på sötpotatis. Mums!

Mandelträd är det vanligaste trädet på Mallorca. Som ett av de första vårtecken, blommar träden med sina vita och ljusrosa blommor i januari/februari. Många tycker också att detta bidrar till den vackraste tiden här på ön. Vid mandelskörden i slutet av sommaren samlas skal och rester in för att används till braskaminer om vintern. Bra, eller hur? 

SÖTPOTATISTOAST MED MANDELPESTO OCH CITRONZEST

Ingredienser

2 stora eller 3 mindre sötpotatisar
Olivolja
Salt

MANDELPESTO
1/2 dl rostade mandlar (köp färdigrostade eller rosta själv)
1 kruka/stor näve basilika
1 msk citron
1 medelstor vitlök
1 msk näringsjäst
1 dl olivolja (god och av hög kvalitet i syfte att peston ska bli god)
En nypa havssalt

SMAKSÄTTNING OCH DEKORERING
Citronzest
Hackade mandlar

  1. Om du vill rosta mandlar själv kommer här ett tips på, i mitt tycke, bästa sättet för att få en god rostad smak samtidigt som de inte bränns: Lägg mandlar på en plåt och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är uppe på det nämnda gradantalet, tar du antingen ut dom (bryt en mandel för att se om den är lätt ljusbrun inuti) och låt dem svalna eller så låter du dom ligga kvar i 1-5 minuter ytterligare för att få lite mer färg inuti. Glöm inte att rosta mandlar till smaksättning och dekorering också. Om du vill ha saltade mandlar, kan du blötlägga mandlar i saltat vatten (använd rikligt med salt) i ca 30 minuter eller mer, och sedan rosta i ugnen enligt instruktionerna ovan. Då behöver de längre tid i ugnen. 
  2. Skär sötpotatis i ca 1/2 cm skivor. Pensla med olivolja och salta. Bred ut på en plåt och ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Vänd skivorna vid behov. De ska bli mjuka och smakar som godast om de får lite färg, men inte blir brända. 
  3. Mixa ingredienserna till peston. Låt gärna mandlarna fortfarande vara ”crunchy”. 
  4. Låt gärna sötpotatistoasten svalna innan du lägger på mandelpeston. 
  5. Smaksätt och dekorera med hackad mandel, citronzest enligt tycke och smak samt eventuellt lite havssalt. 

Naturresurs- och klimatperspektiv

Var noggrann med varifrån du köper dina mandlar. Cirka 80 procent av världens mandlar odlas i torra områden i Kalifornien. Till följd av generösa vattenrättigheter, har ett ohållbart jordbruk kunnat hållas i Central Valley. Mandelodlingarna har bidragit till tömda grundvattenkällor,  stor vattenbrist och torka. I Sverige är det lätt att få tag på ekologiska mandlar odlade i Europa. Dessa sorter av mandelträd är generellt sett mer resistenta mot torka, vilket gör att de i regel inte bevattnas. 

Jag rekommenderar alltid att köpa ekologisk mat. Om varan dessutom är närodlad är det ett stort plus. Sötpotatisen är till exempel inte närodlad. Det är dock varans totala livscykel som räknas och då utgör transporten en liten del av varans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av varans totala miljöbelastning. Jag kommer att skriva ett inlägg om detta i nästa vecka.

Hälsoperspektiv

Nötter och fröer innehåller mycket näringsämnen och antioxidanter men också fytinsyra och lektiner. Det är antinäringsämnen som hindrar upptag av näring. Genom blötläggning kan dessa ämnen minskas. Jag kommer att skriva ett mer utförligt inlägg om dessa så kallade antitrutrienter inom snar framtid. Jag blötlägger nästan alltid mina nötter och fröer. Det är lätt att sedan torka dem i torkugn, på lägsta temperaturen i ugnen eller en högre temperatur i ugnen. Nyttigaste är att rosta dem så lite som möjligt. Jag ”unnar” mig dock rostade, men inte brända nötter och fröer, då och då. Det kan också vara bra att veta att nötter och fröer innehåller mycket omega 6, som vi inte ska få i oss för mycket av, jämfört med omega 3. 

Sötpotatis innehåller rikligt med betakaroten, antioxidanter, mineraler och vitaminer (bland annat C- och E). Den har lägre GI än vanlig potatis och innehåller mycket resistent stärkelse, vilket är en typ av fiber som är mycket viktigt för vår mag- och tarmfunktion. Stärkelsen blir till socker när den upphettas och höjer då vårt blodsocker, men återgår till att bli resistent om den får svalna innan vi äter den. Sötpotatis kan därefter hettas upp till rumstemperatur igen utan att förändra sin struktur. Sötpotatis ska inte ätas rå eftersom den innehåller trypsininhibitorer som motverkar nedbrytningen av protein i magsäcken. Det inaktiveras dock i stor utsträckning vid upphettning.

Citron innehåller höga doser av bland annat c-vitamin. Citron stärker även immunförsvaret, motverkar bakterier samt virus. Citron stödjer också matsmältningen och kan påverka galla och lever positivt.

Studier har visat på mer än 150 olika hälsoeffekter av vitlök. Vitlök och lök i stort bekämpar skadliga bakterier, parasiter och virus.  Det sägs vara bra för hjärtat.

Basilika innehåller en mängd olika näringsämnen och bekämpar en mängd olika virus, bakterier, jäst och mögel. Basilika innehåller mycket också polyfenoler och så kallade "anti-aging" antioxidanter för att hjälpa till att bekämpa fria radikaler.

Olivolja är rik på polyfenoler (antioxidant), enkelomättat fett och antibakteriella ämnen.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt


One comment on “Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Chokladmousse på hasselnötter

Chokladmousse på hasselnötter

Okategoriserade

Vad sägs om en försvinnande god och fluffig chokladmousse som smälter i munnen och tangerar till att kännas som en chokladpudding i konsistensen? Dessutom är den utan raffinerat socker och mejeri. Jag mixar upp min chokladmousse i en blender. Dels blir dem helt slät och dels tycker jag den blir mer fluffig i konsistensen än […]

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Okategoriserade

Det här blev en läcker liten rätt med smaker från det italienska köket. Med lättrostade pinjenötter hade det smakat ännu mer italienskt, men nu råkade furikaken stå och blänga på mig i kylskåpet… De små tomatbakelserna skulle passa perfekt på en brunch. Jag köper de mest fantastiska ägg jag har smakat på väldens finaste butik […]

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att den berömda TikTok pastan har blivit så populär. Vem tackar nej till en kombination av fetaost, små söta tomater, vitlök, italienska kryddor, chili och basilika? Och dessutom i kombination med pasta?  Rätten är enkel att göra och smakar fantastiskt. Jag kan verkligen rekommendera att använda den veganska fetaosten som […]

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Okategoriserade

Som jag skrivit tidigare, är någon del av mig nog en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här ljuvliga soppan är enkel att göra även om den innehåller relativt […]

Kladdiga ljusa chokladbollar

Kladdiga ljusa chokladbollar

Okategoriserade

De här kladdiga ljusa chokladbollarna påminner lite om de goda ljusa havrebollarna med choklad som jag och många andra älskade att köpa i kiosken när vi var små. De är bra liiite mer kladdiga, liiiit godare och bra mycket mer hälsosamma. Recept 2 dl cashewnötter 2 dl havregryn 1/2 tsk vaniljpulver 2–3 msk kakaopulver (beroende […]

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Okategoriserade

Jag njöt av varje sked när jag åt denna fantastiskt goda och vackra soppa. Porslinet har jag ärvt från min mamma. Det är ett ostindiskt handmålat porslin från 1700/1800-talet. Jag älskar det och tänker alltid extra mycket på hur min älskade lilla mamma fullkomligt äääälskade detta porslin som hon själv hade ärvt från sin mamma. […]

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Okategoriserade

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån. Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad […]

Aubergine och tahinidipp

Aubergine och tahinidipp

Okategoriserade

Man tager vad man haver… Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad. […]

Overnight oats semla

Overnight oats semla

Okategoriserade

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över. Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om […]

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Okategoriserade

“Where there is love, there is life”. Mahatma Gandhi Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)