Mat för hälsan och planeten

Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Mitt första recept måste ju vara på sötpotatis och mandel. Sötpotatis är ingen potatis utan en rotknöl från en ört. Jag älskar denna stärkelse-, fiber- och näringsrika knöl. Kombinationen av sötpotatis, mandel, basilika och citron i detta recept ger en riktigt god, fräsch och spännande smakupplevelse. Toasten kan serveras som tilltugg, till förrätt eller tillsammans med andra rätter. Det går att variera och göra så mycket gott med sötpotatis. Framöver kommer jag definitivt att dela med mig av mitt recept på citronkaka baserad på sötpotatis. Mums!

Mandelträd är det vanligaste trädet på Mallorca. Som ett av de första vårtecken, blommar träden med sina vita och ljusrosa blommor i januari/februari. Många tycker också att detta bidrar till den vackraste tiden här på ön. Vid mandelskörden i slutet av sommaren samlas skal och rester in för att används till braskaminer om vintern. Bra, eller hur? 

SÖTPOTATISTOAST MED MANDELPESTO OCH CITRONZEST

Ingredienser

2 stora eller 3 mindre sötpotatisar
Olivolja
Salt

MANDELPESTO
1/2 dl rostade mandlar (köp färdigrostade eller rosta själv)
1 kruka/stor näve basilika
1 msk citron
1 medelstor vitlök
1 msk näringsjäst
1 dl olivolja (god och av hög kvalitet i syfte att peston ska bli god)
En nypa havssalt

SMAKSÄTTNING OCH DEKORERING
Citronzest
Hackade mandlar

  1. Om du vill rosta mandlar själv kommer här ett tips på, i mitt tycke, bästa sättet för att få en god rostad smak samtidigt som de inte bränns: Lägg mandlar på en plåt och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är uppe på det nämnda gradantalet, tar du antingen ut dom (bryt en mandel för att se om den är lätt ljusbrun inuti) och låt dem svalna eller så låter du dom ligga kvar i 1-5 minuter ytterligare för att få lite mer färg inuti. Glöm inte att rosta mandlar till smaksättning och dekorering också. Om du vill ha saltade mandlar, kan du blötlägga mandlar i saltat vatten (använd rikligt med salt) i ca 30 minuter eller mer, och sedan rosta i ugnen enligt instruktionerna ovan. Då behöver de längre tid i ugnen. 
  2. Skär sötpotatis i ca 1/2 cm skivor. Pensla med olivolja och salta. Bred ut på en plåt och ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Vänd skivorna vid behov. De ska bli mjuka och smakar som godast om de får lite färg, men inte blir brända. 
  3. Mixa ingredienserna till peston. Låt gärna mandlarna fortfarande vara ”crunchy”. 
  4. Låt gärna sötpotatistoasten svalna innan du lägger på mandelpeston. 
  5. Smaksätt och dekorera med hackad mandel, citronzest enligt tycke och smak samt eventuellt lite havssalt. 

Naturresurs- och klimatperspektiv

Var noggrann med varifrån du köper dina mandlar. Cirka 80 procent av världens mandlar odlas i torra områden i Kalifornien. Till följd av generösa vattenrättigheter, har ett ohållbart jordbruk kunnat hållas i Central Valley. Mandelodlingarna har bidragit till tömda grundvattenkällor,  stor vattenbrist och torka. I Sverige är det lätt att få tag på ekologiska mandlar odlade i Europa. Dessa sorter av mandelträd är generellt sett mer resistenta mot torka, vilket gör att de i regel inte bevattnas. 

Jag rekommenderar alltid att köpa ekologisk mat. Om varan dessutom är närodlad är det ett stort plus. Sötpotatisen är till exempel inte närodlad. Det är dock varans totala livscykel som räknas och då utgör transporten en liten del av varans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av varans totala miljöbelastning. Jag kommer att skriva ett inlägg om detta i nästa vecka.

Hälsoperspektiv

Nötter och fröer innehåller mycket näringsämnen och antioxidanter men också fytinsyra och lektiner. Det är antinäringsämnen som hindrar upptag av näring. Genom blötläggning kan dessa ämnen minskas. Jag kommer att skriva ett mer utförligt inlägg om dessa så kallade antitrutrienter inom snar framtid. Jag blötlägger nästan alltid mina nötter och fröer. Det är lätt att sedan torka dem i torkugn, på lägsta temperaturen i ugnen eller en högre temperatur i ugnen. Nyttigaste är att rosta dem så lite som möjligt. Jag ”unnar” mig dock rostade, men inte brända nötter och fröer, då och då. Det kan också vara bra att veta att nötter och fröer innehåller mycket omega 6, som vi inte ska få i oss för mycket av, jämfört med omega 3. 

Sötpotatis innehåller rikligt med betakaroten, antioxidanter, mineraler och vitaminer (bland annat C- och E). Den har lägre GI än vanlig potatis och innehåller mycket resistent stärkelse, vilket är en typ av fiber som är mycket viktigt för vår mag- och tarmfunktion. Stärkelsen blir till socker när den upphettas och höjer då vårt blodsocker, men återgår till att bli resistent om den får svalna innan vi äter den. Sötpotatis kan därefter hettas upp till rumstemperatur igen utan att förändra sin struktur. Sötpotatis ska inte ätas rå eftersom den innehåller trypsininhibitorer som motverkar nedbrytningen av protein i magsäcken. Det inaktiveras dock i stor utsträckning vid upphettning.

Citron innehåller höga doser av bland annat c-vitamin. Citron stärker även immunförsvaret, motverkar bakterier samt virus. Citron stödjer också matsmältningen och kan påverka galla och lever positivt.

Studier har visat på mer än 150 olika hälsoeffekter av vitlök. Vitlök och lök i stort bekämpar skadliga bakterier, parasiter och virus.  Det sägs vara bra för hjärtat.

Basilika innehåller en mängd olika näringsämnen och bekämpar en mängd olika virus, bakterier, jäst och mögel. Basilika innehåller mycket också polyfenoler och så kallade "anti-aging" antioxidanter för att hjälpa till att bekämpa fria radikaler.

Olivolja är rik på polyfenoler (antioxidant), enkelomättat fett och antibakteriella ämnen.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt


One comment on “Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]