Mat för hälsan och planeten

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in.

Råvarans miljöbelastning

Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den mat vi importerar fraktas med flyg. Det handlar om en del känsliga färska frukter och grönsaker med kort hållbarhet, till exempel färska bär och baljväxter. Det mesta fraktas med lastfartyg eller lastbil, vilket ger relativt små utsläpp per kilo mat.

 

 

Icke-ekologiskt jordbruk

En råvara som endast är närproducerad ger inga miljögarantier medan en ekologiskt producerad råvara ger en miljöriktig garanti.

  • En lokal bonde som bedriver ett icke-ekologiskt jordbruk har med stor sannolikhet använt bekämpningsmedel, vilket påverkar vår hälsa, djur och natur negativt.
  • I ett icke ekologiskt jordbruk används ofta konstgödsel, vilket är mycket resurskrävande att framställa. Medan konstgödsel innehåller kalium, kväve och fosfor, innehåller riktig matjord ungefär 50 stycken olika mineraler. Konstgödsel lakar med tiden ur övriga mineraler och förstör balansen i jord och ekosystem. Det gör också att råvaran blir mindre näringsrik.
  • Konventionell djuruppfödning använder ofta djurfoder importerade från andra sidan jordklotet, vilken ofta har producerats genom att skog huggits ner och marker förstörts.

Värt att nämna är att det såklart också finns lokala bönder som av olika anledningar inte är ekologiskt certifierade, men ändå har ett minst lika ekologiskt hållbart jordbruk som de ekocertifierade. Det är dock svårt för konsumenten att ha denna insyn.

Svaret på frågan

Välj ekologiskt om du måste välja och inte känner till om den närproducerade produkten är odlad på lika villkor som en ekologisk råvara.

Ekologisk odling ger högre biologisk mångfald

En ytterligare viktig aspekt som väger tungt i ditt val mellan ekologiskt odlade råvaror framför närodlade konventionellt odlade råvaror, är att ekologisk odling också ger drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt

 


4 comments on “Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

  1. Ulla Robertsson on

    Att välja ekologiskt kommer alltid i första hand. Närproducerat kan vara väldigt besprutat med farliga kemikalier.
    Och en till exempel tomats uppsläpp av transport är baracirka 20 procent av miljöbelastningen då det till största delen fraktas med båt.
    Välj i första hand ekologiskt och närproducerat. I andra hand ekologiskt om och därefter närproducerat.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]