Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja? | Mat för hälsan och planeten
Mat för hälsan och planeten

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in.

Råvarans miljöbelastning

Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den mat vi importerar fraktas med flyg. Det handlar om en del känsliga färska frukter och grönsaker med kort hållbarhet, till exempel färska bär och baljväxter. Det mesta fraktas med lastfartyg eller lastbil, vilket ger relativt små utsläpp per kilo mat.

 

 

Icke-ekologiskt jordbruk

En råvara som endast är närproducerad ger inga miljögarantier medan en ekologiskt producerad råvara ger en miljöriktig garanti.

  • En lokal bonde som bedriver ett icke-ekologiskt jordbruk har med stor sannolikhet använt bekämpningsmedel, vilket påverkar vår hälsa, djur och natur negativt.
  • I ett icke ekologiskt jordbruk används ofta konstgödsel, vilket är mycket resurskrävande att framställa. Medan konstgödsel innehåller kalium, kväve och fosfor, innehåller riktig matjord ungefär 50 stycken olika mineraler. Konstgödsel lakar med tiden ur övriga mineraler och förstör balansen i jord och ekosystem. Det gör också att råvaran blir mindre näringsrik.
  • Konventionell djuruppfödning använder ofta djurfoder importerade från andra sidan jordklotet, vilken ofta har producerats genom att skog huggits ner och marker förstörts.

Värt att nämna är att det såklart också finns lokala bönder som av olika anledningar inte är ekologiskt certifierade, men ändå har ett minst lika ekologiskt hållbart jordbruk som de ekocertifierade. Det är dock svårt för konsumenten att ha denna insyn.

Svaret på frågan

Välj ekologiskt om du måste välja och inte känner till om den närproducerade produkten är odlad på lika villkor som en ekologisk råvara.

Ekologisk odling ger högre biologisk mångfald

En ytterligare viktig aspekt som väger tungt i ditt val mellan ekologiskt odlade råvaror framför närodlade konventionellt odlade råvaror, är att ekologisk odling också ger drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt

 


4 comments on “Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

  1. Ulla Robertsson on

    Att välja ekologiskt kommer alltid i första hand. Närproducerat kan vara väldigt besprutat med farliga kemikalier.
    Och en till exempel tomats uppsläpp av transport är baracirka 20 procent av miljöbelastningen då det till största delen fraktas med båt.
    Välj i första hand ekologiskt och närproducerat. I andra hand ekologiskt om och därefter närproducerat.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]

Grön smoothie med ingefära och koriander

Grön smoothie med ingefära och koriander

Okategoriserade

Nyttiga och goda smoothies är så otroligt enkelt att göra. Den här varianten är för mig en återkommande smoothie som jag älskar. Spenat innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. För att förbättra upptaget av järn från spenat, bör denna kombineras med c–vitamin så som till exempel citron. Även broccoli är rik på c-vitamin. Dessutom innehåller […]

Hirsfritters med citron och basilika

Hirsfritters med citron och basilika

Okategoriserade

Jag har fått dille på hirs. Smakkombinationen i dessa fritters blev klockren, såväl fräsch som spännande. De är härligt krispiga på utsidan och mjuka inuti. Till detta serverade jag bland annat en pesto och en sallad med marinerad broccoli. Dessa fritters är dock goda att äta bara som de är. Hirs är glutenfritt och rikt […]

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

Okategoriserade

Äntligen dags att låta smaklökarna få minnas barndomen. Min styvpappa brukade varje påsk göra fantastiskt goda marsipanlimpor med bland annat korinter, kanderade apeslinskal och någon form av sprit. Även om jag gillade dem som barn tror jag inte riktigt att de skulle falla mina barn i smaken. Därför gjorde jag väldigt enkel mandelmassa och formade […]

Indisk linsgryta med spenat

Indisk linsgryta med spenat

Okategoriserade

Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir […]

Rawfood semlor

Rawfood semlor

Okategoriserade

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff. Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter […]

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Okategoriserade

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen… Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite […]

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke med morot och kummin

Okategoriserade

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för […]

Rödbetshummus

Rödbetshummus

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att så många länder och kulturer har gjort anspråk på att hummus är just deras uppfinning. Så lättlagat och så fantastiskt gott. I denna rödbetshummus balanseras den söta smaken från ugnsbakad rödbeta perfekt upp av citron, tahini, vitlök och olivolja. Och titta vad snygg den blir! Bästa knepet för […]

Varför blir vi sjuka?

Varför blir vi sjuka?

Okategoriserade

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I […]