Mat för hälsan och planeten

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in.

Råvarans miljöbelastning

Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den mat vi importerar fraktas med flyg. Det handlar om en del känsliga färska frukter och grönsaker med kort hållbarhet, till exempel färska bär och baljväxter. Det mesta fraktas med lastfartyg eller lastbil, vilket ger relativt små utsläpp per kilo mat.

 

 

Icke-ekologiskt jordbruk

En råvara som endast är närproducerad ger inga miljögarantier medan en ekologiskt producerad råvara ger en miljöriktig garanti.

  • En lokal bonde som bedriver ett icke-ekologiskt jordbruk har med stor sannolikhet använt bekämpningsmedel, vilket påverkar vår hälsa, djur och natur negativt.
  • I ett icke ekologiskt jordbruk används ofta konstgödsel, vilket är mycket resurskrävande att framställa. Medan konstgödsel innehåller kalium, kväve och fosfor, innehåller riktig matjord ungefär 50 stycken olika mineraler. Konstgödsel lakar med tiden ur övriga mineraler och förstör balansen i jord och ekosystem. Det gör också att råvaran blir mindre näringsrik.
  • Konventionell djuruppfödning använder ofta djurfoder importerade från andra sidan jordklotet, vilken ofta har producerats genom att skog huggits ner och marker förstörts.

Värt att nämna är att det såklart också finns lokala bönder som av olika anledningar inte är ekologiskt certifierade, men ändå har ett minst lika ekologiskt hållbart jordbruk som de ekocertifierade. Det är dock svårt för konsumenten att ha denna insyn.

Svaret på frågan

Välj ekologiskt om du måste välja och inte känner till om den närproducerade produkten är odlad på lika villkor som en ekologisk råvara.

Ekologisk odling ger högre biologisk mångfald

En ytterligare viktig aspekt som väger tungt i ditt val mellan ekologiskt odlade råvaror framför närodlade konventionellt odlade råvaror, är att ekologisk odling också ger drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt

 


4 comments on “Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

  1. Ulla Robertsson on

    Att välja ekologiskt kommer alltid i första hand. Närproducerat kan vara väldigt besprutat med farliga kemikalier.
    Och en till exempel tomats uppsläpp av transport är baracirka 20 procent av miljöbelastningen då det till största delen fraktas med båt.
    Välj i första hand ekologiskt och närproducerat. I andra hand ekologiskt om och därefter närproducerat.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]

Granola

Granola

Okategoriserade

Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att […]

Sötpotatisbakelse med citron

Sötpotatisbakelse med citron

Okategoriserade

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha […]

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Okategoriserade

Äntligen midsommar och ännu en orsak till att sitta lång tid vid matbordet för att umgås och äta massor av god mat. Jag tycker om att ställa den allra somrigaste maten på matbordet. För mig är midsommarens mat fräsch och baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Självklart är all mat ekologisk och gärna så närproducerad som […]

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]