Mat för hälsan och planeten

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Blomkål har länge varit en högst underskattad grönsak. De senaste åren har dock trenden vänt och det poppar upp recept på såväl blomkålspizzor, blomkålsfritters och rå tabbouleh baserade på blomkål.  Denna vackra grönsak är god såväl tillagad som rå.

Grönkålschips är i mitt tycke kanske en av de bästa uppfinningarna vad gäller grönkålsrätter. Hemma hos oss har vi experimenterat med diverse olika marinader och smaker. Mina barn jublar när vi gör grönkålschips med en marinad baserad på nötter eller frön. Även detta enkla recept äts med god aptit.

Curryn som tillsätts i marinaden till blomkålen gör inte att rätten smakar curry. Den syftar bara till att förfina smaken och ge en fin färg på blomkålen.

Blomkål

1 medelstor blomkål
1/2 dl olivolja
1 krm curry (gärna stark)
1 vitlök, riven
Några drag med pepparkvarnen
En stor nypa havssalt

Grönkålschips

4 stora blad grönkål
1/2 dl olivolja
2 msk näringsjäst
En stor nypa salt

Kantareller

Ca 150 gram (2–3 stora nävar) kantareller
Olivolja/kokosfett att steka i
1 vitlök, riven eller mycket finhackad
Färsk timjan
Salt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.  Skiva blomkålen i 1 cm tjocka skivor. Gör en marinad på olivolja, curry, vitlök, peppar och salt. Pensla blomkålen med marinaden och lägg skivorna på en ugnsplåt.
  2. Blanda olivolja, näringsjäst och salt i en bunke. Riv bort bladen från grönkålen och blanda dessa väl med ovanstående dressing. Använd gärna händerna. Lägg ut grönkålsbladen på en ugnsplåt.
  3. Stek kantarellerna i en stekpanna utan fett i syfte att vätskan ska gå ur svampen. När det blir näst intill torrt i pannan, tillsätt olivolja eller smakfri kokosolja. När kantarellerna är näst intill färdiga, tillsätt salt, vitlök och timjan efter tycke och smak.
  4. Ställ in plåten med blomkål i mitten av ugnen och plåten med grönkål under denna. Blanda/vänd försiktigt grönkålen efter ca 5 minuter i syfte att den inte ska brännas. Efter ytterligare 5 minuter, dvs 10 minuter totalt, är blomkålen och grönkålschipsen färdiga. Vänd försiktigt runt kantarellerna med grönkålschipsen och lägg detta på blomkålsskivorna.
  5. Dekorera gärna med pinjenötter, ytterligare timjan och flingsalt.

Naturresurs- och klimatperspektiv

Rotgrönsaker är en av de mest naturresurs- och klimatvänliga råvarorna som du kan att äta. Kantareller går mot slutet av sin säsong, medan blomkål och grönkål fortfarande är i säsong. Att äta efter säsong är en mycket miljöriktig handling. På nätet är det lätt att söka upp vad som är i säsong. När det gäller rotfrukter är det många gånger jämförelsevis lättare att hitta både närodlade och ekologiska sådana. Även kantareller finns ju närodlade och utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Hälsoperspektiv

Samtliga kålväxter är väldigt nyttiga. De innehåller en mängd näringsämnen och fibrer. Vid sidan om exempelvis rödkål och broccoli, är grönkål en av de nyttigaste kålsorterna. Grönkålen har ett mycket högt ORAC-värde, vilken innebär att den är väldigt rik på antioxidanter. Kål innehåller också svavelbärande substanser som skyddar mot förkylningar, influensa, magvirus och svampsjukdomar så som till exempel Candida. Kål är även rik på folsyra som är känt för att minska trötthet och utmattning, bidra till normal blodbildning och till immunsystemets normala funktion.

Värt att nämna är dock att kål även innehåller goitrogener när den äts i rått tillstånd. Det är ett antinäringsämne som likt lektiner och fytinsyra hindrar kroppen/tarmen från att ta upp näring. Just goitrogener kan hämna sköldkörtelns upptag av jod. För många människor som äter en stor del raw food, kan det vara värt att vara medveten om detta. Ett betydande intag av goitrogener kan behöva kompenseras med tillskott av iosoljod.

Vitkök är supernyttigt! Den innehåller mycket vitaminer och antioxidanter som bekämpar bildandet av fria radikaler. Den verkar antiinflammatoriskt och skyddar kroppen mot parasiter och virus. Vitlök innehåller även mycket svavelföreningar vilka ger vitlöken den speciella doften. Beroende på hur vitlöken delas (krossas, pressas, hackas) och tillagas, kommer svavelföreningarna verka mer eller mindre effektivt. Ju mer finhackat, desto mer svavelföringar. För att behålla ett så högt näringsvärde som möjligt, bör vitlöken ätas rå eller tillsättas i slutet vid tillagning av varm mat.

Kantareller innehåller proteiner samt en stor mängd fibrer och mineraler så som till exempel selen, mangan, zink, kalcium och järn. Kantareller innehåller också C- och D-vitamin. Medan C-vitaminerna försvinner vid tillagning, bevaras D-vitaminerna. Dock innehåller svamp alltid vitamin D2 och inte D3 vilket är viktigt.

Timjan innehåller antioxidanter och en mängd andra nyttiga vitaminer och mineraler. Örten innehåller dessutom en eterisk olja som heter Tymol. Denna är antiseptisk och bra mot hosta, förkylningar och infektioner i andningsorganen. De eteriska oljorna är också kramplösande och kan lindra gaser och matsmältningsproblem. Oljorna skyddar även mot fria radikaler i cellmembranens fetter, till exempel i hjärta och hjärna.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Rawfood semlor

Rawfood semlor

Okategoriserade

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff. Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter […]

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Okategoriserade

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen… Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite […]

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke med morot och kummin

Okategoriserade

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för […]

Rödbetshummus

Rödbetshummus

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att så många länder och kulturer har gjort anspråk på att hummus är just deras uppfinning. Så lättlagat och så fantastiskt gott. I denna rödbetshummus balanseras den söta smaken från ugnsbakad rödbeta perfekt upp av citron, tahini, vitlök och olivolja. Och titta vad snygg den blir! Bästa knepet för […]

Varför blir vi sjuka?

Varför blir vi sjuka?

Okategoriserade

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I […]

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Okategoriserade

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, […]

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Okategoriserade

Jag har fått äran att skapa Kureras nyårsmeny! Ni finner den här. Det har varit fantastiskt kul att ta fram dessa rätter. De är inte bara oerhört goda; jag har även tagit hänsyn till  maträtternas naturresurs-, klimat- och hälsoperspektiv. Läs mer om det längre ner i denna artikel. Förrätt – Auberginerullar med mandel, mynta och koriander. […]

Saffranspraliner

Saffranspraliner

Okategoriserade

Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination. Saffransfyllning 2 dl cashewnötter 1 dl mandelmjöl 1 dl kokosolja 12 dadlar 0,5  gram saffran 1/2 krm vaniljpulver Nypa salt […]

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Okategoriserade

Blomkål har länge varit en högst underskattad grönsak. De senaste åren har dock trenden vänt och det poppar upp recept på såväl blomkålspizzor, blomkålsfritters och rå tabbouleh baserade på blomkål.  Denna vackra grönsak är god såväl tillagad som rå. Grönkålschips är i mitt tycke kanske en av de bästa uppfinningarna vad gäller grönkålsrätter. Hemma hos […]

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Okategoriserade

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in. Råvarans miljöbelastning Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den […]