Mat för hälsan och planeten

Saffranspraliner

Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination.

Saffransfyllning

2 dl cashewnötter

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

12 dadlar

0,5  gram saffran

1/2 krm vaniljpulver

Nypa salt

3 dl vatten

  1. Mixa samtliga ingredienser förutom vatten väl i en matberedare eller höghastighetsblender.
  2. Tillsätt vatten och mixa nu till en helt slät smet.
  3. Häll upp i formar och ställ in i frysen.

Chokladöverdrag

70 % smält ekologisk och gärna rättvisemärkt chokladkaka, sötad med till exempel kokossocker.

Du kan också göra din egen choklad. Mixa 1 dl kakao, 1 dl smält smakfri kokosolja, 1 msk finhackad kakaosmör, 1/2 krm vaniljpulver, en mycket liten nypa salt och valfri sötning i en blender eller matberedare. (Som sötning kan du till exempel ta cirka 1 msk ekologisk honung, eller 1-1,5 msk kokossocker, eller 1 msk dadelsirap, eller 1-1,5 msk björksocker. Jag brukar använda björksocker men för detta, liksom för kokossocker, behövs en höghastighetsblender.)

  1.  Smält choklad i vattenbad, alternativt gör din egen choklad enligt receptförslag ovan.
  2. Doppa dina frysta saffransbakelser i choklad. Låt stelna övertäckta i kyl, i syfte att de inte ska dra åt sig smak från annan mat i kylskåpet.
  3. Servera saffranspralinerna kylskåpskalla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Okategoriserade

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, […]

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Okategoriserade

Jag har fått äran att skapa Kureras nyårsmeny! Ni finner den här. Det har varit fantastiskt kul att ta fram dessa rätter. De är inte bara oerhört goda; jag har även tagit hänsyn till  maträtternas naturresurs-, klimat- och hälsoperspektiv. Läs mer om det längre ner i denna artikel. Förrätt – Auberginerullar med mandel, mynta och koriander. […]

Saffranspraliner

Saffranspraliner

Okategoriserade

Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination. Saffransfyllning 2 dl cashewnötter 1 dl mandelmjöl 1 dl kokosolja 12 dadlar 0,5  gram saffran 1/2 krm vaniljpulver Nypa salt […]

Varför blir vi sjuka

Varför blir vi sjuka

Okategoriserade

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I […]

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Okategoriserade

Blomkål har länge varit en högst underskattad grönsak. De senaste åren har dock trenden vänt och det poppar upp recept på såväl blomkålspizzor, blomkålsfritters och rå tabbouleh baserade på blomkål.  Denna vackra grönsak är god såväl tillagad som rå. Grönkålschips är i mitt tycke kanske en av de bästa uppfinningarna vad gäller grönkålsrätter. Hemma hos […]

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Okategoriserade

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in. Råvarans miljöbelastning Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den […]

Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Sötpotatistoast med mandelpesto och citronzest

Okategoriserade

Mitt första recept måste ju vara på sötpotatis och mandel. Sötpotatis är ingen potatis utan en rotknöl från en ört. Jag älskar denna stärkelse-, fiber- och näringsrika knöl. Kombinationen av sötpotatis, mandel, basilika och citron i detta recept ger en riktigt god, fräsch och spännande smakupplevelse. Toasten kan serveras som tilltugg, till förrätt eller tillsammans med andra […]

Mat för hälsan och planeten

Mat för hälsan och planeten

Okategoriserade

I somras frågade Kurera mig om jag ville börja blogga för dem. Jag blev otroligt glad och visste direkt vad jag ville blogga om. Under tre år i rad har jag hållit föredraget ”Bästa maten för din hälsa och planeten” på Yogagames. Föredraget speglar det område jag känner mest engagemang för och bloggnamnet kändes därmed […]