
Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination.
Saffransfyllning
2 dl cashewnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
12 dadlar
0,5 gram saffran
1/2 krm vaniljpulver
Nypa salt
3 dl vatten
- Mixa samtliga ingredienser förutom vatten väl i en matberedare eller höghastighetsblender.
- Tillsätt vatten och mixa nu till en helt slät smet.
- Häll upp i formar och ställ in i frysen.
Chokladöverdrag
70 % smält ekologisk och gärna rättvisemärkt chokladkaka, sötad med till exempel kokossocker.
Du kan också göra din egen choklad. Mixa 1 dl kakao, 1 dl smält smakfri kokosolja, 1 msk finhackad kakaosmör, 1/2 krm vaniljpulver, en mycket liten nypa salt och valfri sötning i en blender eller matberedare. (Som sötning kan du till exempel ta cirka 1 msk ekologisk honung, eller 1-1,5 msk kokossocker, eller 1 msk dadelsirap, eller 1-1,5 msk björksocker. Jag brukar använda björksocker men för detta, liksom för kokossocker, behövs en höghastighetsblender.)
- Smält choklad i vattenbad, alternativt gör din egen choklad enligt receptförslag ovan.
- Doppa dina frysta saffransbakelser i choklad. Låt stelna övertäckta i kyl, i syfte att de inte ska dra åt sig smak från annan mat i kylskåpet.
- Servera saffranspralinerna kylskåpskalla.
Följ mig gärna på Instagram:
https://instagram.com/sophie_bohnstedt