Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta | Mat för hälsan och planeten
Mat för hälsan och planeten

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, är det också en perfekt juice efter ett träningspass.

Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel näringsämnen. Då fibrerna är borttagna sägs att näringsämnena direkt går ut i blodet. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel frukt. Då fruktos endast kan spjälkas av levern, innebär juicer med en stor andel fruktos en alldeles för hög belastning på levern. Skador på levern till följd av högt fruktosintag från till exempel fruktjuicer, liknar skador på levern från alkohol.

Recept

5 medelstora morötter

1 -2 medelstora rödbetor

1 lime

1 citron

1 näve mynta

1*2 cm ingefära

  1. Skär grönsakerna i lämpliga storlekar för just din maskin. Tag bort kärnorna från limen och citronen.
  2. Pressa samtliga ingredienser via en juicepress eller en råsaft centrifug.

Naturresurs- och klimatperspektiv

Rotfrukter som morot och rödbetor är i jämförelse med många andra råvaror mer naturresurs- och klimatvänliga.

Citrusfrukter och ingefära är i Sverige importerade. Så länge du köper ekologiska varor är naturresurs- och klimatpåverkan lägre än motsvarande icke ekologiska råvaror. Det är som jag skrivit här produktionssättet som står för den största delen av varans miljöpåverkan. Transporten utgör en liten del av varans miljöpåverkan.

Hälsoperspektiv

Morötter är en bra källa för kalcium och kalium, liksom att den också innehåller beta-karoten, vitamin B, C och E, fosfor och selen. Morötter innehåller bland annat antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin. Antioxidanter motverkar fria radikaler och främjar därmed ditt immunsystem, vilket skyddar kroppen mot infektioner och sjukdomar så som till exempel cancer.

Rödbetsjuice är bra för avgiftning och stärker levern. Det är en stark antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper. Rödbetsjuice har naturligt förekommande nitrater. De naturliga nitraterna ger mer syre i blodet och sänker blodtrycket. På så sätt kan kroppens blodflöde förbättras. Rödbetsjuice är också rik på C-vitamin, folsyra och järn.

Citrusfrukter är mest kända för sina höga C-vitaminnivåer. Denna antioxidant är välgörande för huden och hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler. Citrusfrukter innehåller också en mängd andra växtämnen och flavonoider som är bra för hälsan.

Ingefära är mycket antibakteriellt och  en stark antoxidant. Roten stärker immunförsvaret på grund av höga nivåer av antioxidanter.Ingefära är såväl anti-inflammatorisk som anti-parasitisk. Den nyttiga roten innehåller ämnen som hjälper till med avfiftning av kroppen, förhindrar högt blodtryck och främjar matsmältningen. Ingefära kan vidare minska smärta och problem med lederna och är också känt för att kunna minska illamående. Mest näringsrik är den om den äts färsk.

Mynta innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, stimulerar matsmältningen och är antibakteriellt.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt


2 comments on “Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

  1. Marie on

    Hej! Tack för recept. Jag skulle vilja läsa mer om forskning hur “Skador på levern till följd av högt fruktosintag från till exempel fruktjuicer, liknar skador på levern från alkohol” eftersom jag själv har problem med levern. Kan du snälla länka till det? Tack på förhand!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]

Granola

Granola

Okategoriserade

Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att […]

Sötpotatisbakelse med citron

Sötpotatisbakelse med citron

Okategoriserade

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha […]

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Okategoriserade

Äntligen midsommar och ännu en orsak till att sitta lång tid vid matbordet för att umgås och äta massor av god mat. Jag tycker om att ställa den allra somrigaste maten på matbordet. För mig är midsommarens mat fräsch och baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Självklart är all mat ekologisk och gärna så närproducerad som […]

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]

Grön smoothie med ingefära och koriander

Grön smoothie med ingefära och koriander

Okategoriserade

Nyttiga och goda smoothies är så otroligt enkelt att göra. Den här varianten är för mig en återkommande smoothie som jag älskar. Spenat innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. För att förbättra upptaget av järn från spenat, bör denna kombineras med c–vitamin så som till exempel citron. Även broccoli är rik på c-vitamin. Dessutom innehåller […]

Hirsfritters med citron och basilika

Hirsfritters med citron och basilika

Okategoriserade

Jag har fått dille på hirs. Smakkombinationen i dessa fritters blev klockren, såväl fräsch som spännande. De är härligt krispiga på utsidan och mjuka inuti. Till detta serverade jag bland annat en pesto och en sallad med marinerad broccoli. Dessa fritters är dock goda att äta bara som de är. Hirs är glutenfritt och rikt […]

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

Okategoriserade

Äntligen dags att låta smaklökarna få minnas barndomen. Min styvpappa brukade varje påsk göra fantastiskt goda marsipanlimpor med bland annat korinter, kanderade apeslinskal och någon form av sprit. Även om jag gillade dem som barn tror jag inte riktigt att de skulle falla mina barn i smaken. Därför gjorde jag väldigt enkel mandelmassa och formade […]

Indisk linsgryta med spenat

Indisk linsgryta med spenat

Okategoriserade

Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir […]