Mat för hälsan och planeten

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, är det också en perfekt juice efter ett träningspass.

Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel näringsämnen. Då fibrerna är borttagna sägs att näringsämnena direkt går ut i blodet. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel frukt. Då fruktos endast kan spjälkas av levern, innebär juicer med en stor andel fruktos en alldeles för hög belastning på levern. Skador på levern till följd av högt fruktosintag från till exempel fruktjuicer, liknar skador på levern från alkohol.

Recept

5 medelstora morötter

1 -2 medelstora rödbetor

1 lime

1 citron

1 näve mynta

1*2 cm ingefära

  1. Skär grönsakerna i lämpliga storlekar för just din maskin. Tag bort kärnorna från limen och citronen.
  2. Pressa samtliga ingredienser via en juicepress eller en råsaft centrifug.

Naturresurs- och klimatperspektiv

Rotfrukter som morot och rödbetor är i jämförelse med många andra råvaror mer naturresurs- och klimatvänliga.

Citrusfrukter och ingefära är i Sverige importerade. Så länge du köper ekologiska varor är naturresurs- och klimatpåverkan lägre än motsvarande icke ekologiska råvaror. Det är som jag skrivit här produktionssättet som står för den största delen av varans miljöpåverkan. Transporten utgör en liten del av varans miljöpåverkan.

Hälsoperspektiv

Morötter är en bra källa för kalcium och kalium, liksom att den också innehåller beta-karoten, vitamin B, C och E, fosfor och selen. Morötter innehåller bland annat antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin. Antioxidanter motverkar fria radikaler och främjar därmed ditt immunsystem, vilket skyddar kroppen mot infektioner och sjukdomar så som till exempel cancer.

Rödbetsjuice är bra för avgiftning och stärker levern. Det är en stark antioxidant och har antiinflammatoriska egenskaper. Rödbetsjuice har naturligt förekommande nitrater. De naturliga nitraterna ger mer syre i blodet och sänker blodtrycket. På så sätt kan kroppens blodflöde förbättras. Rödbetsjuice är också rik på C-vitamin, folsyra och järn.

Citrusfrukter är mest kända för sina höga C-vitaminnivåer. Denna antioxidant är välgörande för huden och hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler. Citrusfrukter innehåller också en mängd andra växtämnen och flavonoider som är bra för hälsan.

Ingefära är mycket antibakteriellt och  en stark antoxidant. Roten stärker immunförsvaret på grund av höga nivåer av antioxidanter.Ingefära är såväl anti-inflammatorisk som anti-parasitisk. Den nyttiga roten innehåller ämnen som hjälper till med avfiftning av kroppen, förhindrar högt blodtryck och främjar matsmältningen. Ingefära kan vidare minska smärta och problem med lederna och är också känt för att kunna minska illamående. Mest näringsrik är den om den äts färsk.

Mynta innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, stimulerar matsmältningen och är antibakteriellt.

Följ mig gärna på Instagram:

https://instagram.com/sophie_bohnstedt


2 comments on “Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

  1. Marie on

    Hej! Tack för recept. Jag skulle vilja läsa mer om forskning hur “Skador på levern till följd av högt fruktosintag från till exempel fruktjuicer, liknar skador på levern från alkohol” eftersom jag själv har problem med levern. Kan du snälla länka till det? Tack på förhand!

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]