Mat för hälsan och planeten

Varför blir vi sjuka?

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I det sammanhanget riskerar en näringsfattig och ohälsosam kost att göra oss sjuka.

Vad är vi gjorda för att äta?

För cirka två miljoner år sedan vandrade vår släkting Homo habilis på Afrikas mark. Sammanlagt levde vi som jägare- och samlare i cirka 80 000 generationer. Det var cirka 350 generationer sedan den neolitiska revolutionen påbörjades, det vill säga den era då vi började odla, och det var 9 generationer sedan den industriella revolutionen påbörjades. Vi har levt med processad mat i endast tre generationer på ett ungefär.

Jägare- och samlares kost skiljde sig åt på olika ställen i världen, men några gemensamma nämnare var kolhydrater från gröna blad, grönsaker, rötter, örter, rotfrukter, frukter och bär, en del nötter, animaliskt protein från gräsbetande djur eller fisk och fleromättat fett i form av omega-3 från kött, fisk och skaldjur.  Den genomsnittliga livslängden har räknat in barn som dog såväl vid födseln som när de var unga. Det var givetvis svårare att överleva som barn på den tiden. Överlevde man barnåren, hade man dock goda chanser att leva till man blev cirka 70 år.

Läkaren Staffan Lindeberg  har forskat på hälsa och kost hos naturfolk. Han har bland annat studerat Kitava folket på Papua Nya Guinea. De lever på i huvudsak grönsaker, frukter, rotfrukter, sötpotatis, fisk och kokosfett. Ungefär 0,2 procent av deras kaloriintag kommer från mjölkprodukter, socker, sädesslag och alkohol. I Sverige är den siffran cirka 75 procent. Kitavafolket visar inga som helst tecken på hjärt-kärlbesvär, hjärtattacker, stroke eller näringsbrister. Cancer är sällsynt. De vanligaste dödsorsakerna är drunkningsolyckor och fallande kokosnötter som befolkningen får i huvudet.

Vad äter vi?

Det är tyvärr inte ovanligt med näringsfattig mat som vår basföda. Det är dessutom vanligt med många fikapauser, utflyktskakor, godis i bilen eller på bussen, fredags-, lördags- och söndagsgodis eller snacks. I värsta fall äter vi i västvärlden en kost med alldeles för stora mängder av kolhydrater från cerealier och snabbmat, processad mat, socker och tillsatt fruktos, transfettsyror, måltidsersättningar, animaliskt protein från nötkreatur som får kraftfoder, charkuterier, begränsat med grönsaker och örter samt liten andel fleromättat omega-3 fett men mycket omega-6. Vår mat innehåller dessutom hormonstörande ämnen och skadliga kemikalier. Vi dör oftast av välfärdssjukdomar som tyvärr kryper mer i åldrarna.

Var har vi hamnat?

Inflammation är en naturlig del av vårt immunförsvar. Det är kroppens försvar vid till exempel en infektion eller en vävnadsskada.  En näringsfattig och dålig kost startar negativa inflammatoriska processer i kroppen. De allra flesta av våra välfärdssjukdomar involverar också inflammatoriska processer. Det handlar om till exempel allergier, MS, fibromyalgi, reumatism, Crohns och cancer. Risken för barn i Sverige att drabbas av allergi har på hundra år ökat från 1 till 40 procent.

I Sverige har diabetes typ 1 blivit dubbelt så vanligt de senaste 30 åren, medan diabetes typ 2 drabbar allt fler och sjunker ner i åldrarna. I dagsläget står hjärt- och kärlsjukdomar för flest dödsfall i världen. Kom då ihåg att de flesta hjärt- och kärlsjukdomarna förebyggs genom att minska riskfaktorer som till exempel en ohälsosam kost och fysisk inaktivitet. Cancer riskerar i huvudsak att utvecklas till följd av livsstilsfaktorer som framför allt ohälsosam kost, tobak, alkohol, kemikalier och hormonstörande ämnen.

Det blir också allt mer känt och erkänt att flera typer av tumörceller trivs på socker och raffinerade kolhydrater för att dela och föröka sig. Kroppen har dock en självläkande förmåga som vi kan stärka genom bland annat en bra kost. I nästa artikel om hälsa ska jag skriva om hur vi kan optimera kosten för att minska risken att bli sjuka.

Följ mig gärna på Instagram: instagram.com/sophie_bohnstedt


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]