Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Varför blir vi sjuka?

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I det sammanhanget riskerar en näringsfattig och ohälsosam kost att göra oss sjuka.

Vad är vi gjorda för att äta?

För cirka två miljoner år sedan vandrade vår släkting Homo habilis på Afrikas mark. Sammanlagt levde vi som jägare- och samlare i cirka 80 000 generationer. Det var cirka 350 generationer sedan den neolitiska revolutionen påbörjades, det vill säga den era då vi började odla, och det var 9 generationer sedan den industriella revolutionen påbörjades. Vi har levt med processad mat i endast tre generationer på ett ungefär.

Jägare- och samlares kost skiljde sig åt på olika ställen i världen, men några gemensamma nämnare var kolhydrater från gröna blad, grönsaker, rötter, örter, rotfrukter, frukter och bär, en del nötter, animaliskt protein från gräsbetande djur eller fisk och fleromättat fett i form av omega-3 från kött, fisk och skaldjur.  Den genomsnittliga livslängden har räknat in barn som dog såväl vid födseln som när de var unga. Det var givetvis svårare att överleva som barn på den tiden. Överlevde man barnåren, hade man dock goda chanser att leva till man blev cirka 70 år.

Läkaren Staffan Lindeberg  har forskat på hälsa och kost hos naturfolk. Han har bland annat studerat Kitava folket på Papua Nya Guinea. De lever på i huvudsak grönsaker, frukter, rotfrukter, sötpotatis, fisk och kokosfett. Ungefär 0,2 procent av deras kaloriintag kommer från mjölkprodukter, socker, sädesslag och alkohol. I Sverige är den siffran cirka 75 procent. Kitavafolket visar inga som helst tecken på hjärt-kärlbesvär, hjärtattacker, stroke eller näringsbrister. Cancer är sällsynt. De vanligaste dödsorsakerna är drunkningsolyckor och fallande kokosnötter som befolkningen får i huvudet.

Vad äter vi?

Det är tyvärr inte ovanligt med näringsfattig mat som vår basföda. Det är dessutom vanligt med många fikapauser, utflyktskakor, godis i bilen eller på bussen, fredags-, lördags- och söndagsgodis eller snacks. I värsta fall äter vi i västvärlden en kost med alldeles för stora mängder av kolhydrater från cerealier och snabbmat, processad mat, socker och tillsatt fruktos, transfettsyror, måltidsersättningar, animaliskt protein från nötkreatur som får kraftfoder, charkuterier, begränsat med grönsaker och örter samt liten andel fleromättat omega-3 fett men mycket omega-6. Vår mat innehåller dessutom hormonstörande ämnen och skadliga kemikalier. Vi dör oftast av välfärdssjukdomar som tyvärr kryper mer i åldrarna.

Var har vi hamnat?

Inflammation är en naturlig del av vårt immunförsvar. Det är kroppens försvar vid till exempel en infektion eller en vävnadsskada.  En näringsfattig och dålig kost startar negativa inflammatoriska processer i kroppen. De allra flesta av våra välfärdssjukdomar involverar också inflammatoriska processer. Det handlar om till exempel allergier, MS, fibromyalgi, reumatism, Crohns och cancer. Risken för barn i Sverige att drabbas av allergi har på hundra år ökat från 1 till 40 procent.

I Sverige har diabetes typ 1 blivit dubbelt så vanligt de senaste 30 åren, medan diabetes typ 2 drabbar allt fler och sjunker ner i åldrarna. I dagsläget står hjärt- och kärlsjukdomar för flest dödsfall i världen. Kom då ihåg att de flesta hjärt- och kärlsjukdomarna förebyggs genom att minska riskfaktorer som till exempel en ohälsosam kost och fysisk inaktivitet. Cancer riskerar i huvudsak att utvecklas till följd av livsstilsfaktorer som framför allt ohälsosam kost, tobak, alkohol, kemikalier och hormonstörande ämnen.

Det blir också allt mer känt och erkänt att flera typer av tumörceller trivs på socker och raffinerade kolhydrater för att dela och föröka sig. Kroppen har dock en självläkande förmåga som vi kan stärka genom bland annat en bra kost. I nästa artikel om hälsa ska jag skriva om hur vi kan optimera kosten för att minska risken att bli sjuka.

Följ mig gärna på Instagram: instagram.com/sophie_bohnstedt


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Okategoriserade

Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen […]

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Okategoriserade

De här smakerna tog mig direkt tillbaka till min barndom. Min mamma och styvpappa var väldigt förtjusta i chokladbiskvier. Även om chokladbiskvier inte var mitt favoritbakverk, började jag längta efter smaken och kontrasterna mellan den mjuka chokladkrämen, det hårda chokladskalet och den goda mandelbotten. Egentligen ska det vara smörkräm i mitten, men jag tyckte min […]

Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]