Mat för hälsan och planeten

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för till exempel majsmjöl, vilket har ett högt glykemiskt index. Det innebär att kolhydraterna i majsmjöl snabbt omvandlas till socker och därmed skjuter blodsockret i höjden.

Jag har ofta grönsaker i mitt bröd. En favorit är just morot. Detta bröd blir väldigt krispigt. I och med att det är morot i brödet, så kan det dock bli mjukt om det får stå i rumstemperatur eller i kyl en längre stund, till exempel över natten. Om det blir mjukare, ställ det i ugnen på 50 grader i cirka 10 minuter eller längre. Det blir så mycket godare då.

På bilden har jag brett ett knäckebröd med philadelphialiknande veganost, rödbetshummus, pistagehack med koriander och sesamfrön.

Recept

1 dl svarta sesamfrön (eller hälften vita/hälften svarta)
1 dl linfrön
1 tsk psylliumfrö
2 msk kokosmjöl
3 msk kumminfrön
1/2-2/3 tsk salt
1 medelstor morot, finriven
3 dl vatten, uppkokat
3/4 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Häll ner sesamfrö, linfrön, psylliumfrö, kokosmjöl, kumminfrö, salt och riven morot i en skål. Blanda.
2. Tillsätt 3 dl kokande vatten. Blanda.
3. Tillsätt olivolja och blanda.
4. Lägg en bakduk (eller bakplåtspapper) på en plåt. Bre ut smeten jämt och ställ in i ugnen.
5. Vänd brödet, och ta därmed bort bakduken efter 30 minuter. Bryt gärna brödet i önskvärda bitar.
6. Ställ tillbaka brödet i ytterligare 20 minuter.  Titta till brödet och ta bort eventuella delar som har fått lite färg och är helt hårda. Låt resterande bitar gräddas i ytterligare 10-20 minuter, eller låt brödet stå på eftervärme om det redan har tagit lite färg men inte är helt hårt.

Följ mig gärna på Instagram

 

Naturresurs- och klimatperspektiv

Jag rekommenderar alltid att köpa ekologiskt.  I ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Utöver att den som äter råvaran som är besprutad direkt får i sig gifter, hamnar i princip allt som finns i naturen förr eller senare i oss. Dessutom påverkas givetvis bekämpningsmedel djur, växtlighet och vatten negativt. En ekologisk odling innebär i genomsnitt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling. Konstgödsel lakar med tiden ur jorden och är mycket resurskrävande att framställa. En gröda som är producerad med konstgödsel kommer i huvudsak innehålla de mineraler som konstgödslet innehåller, medan grödor producerad i naturlig matjord generellt sätt innehåller en mycket större mängd av högkvalitativa mineraler.

Om du använder bakplåtspapper, återanvänd det några gånger innan du slänger det!

Hälsoperspektiv

Sesamfrön innehåller sesamin och sesamolin, vilket är nyttiga fibrer som kallas lignaner. Lignaner kan enligt studier ha en kolesterolsänkande effekt och förhindra högt blodtryck. Sesamolin verkar också antiinflammatoriskt. Sesamfrön innehåller vid sidan av många andra vitaminer och mineraler kalcium och magnesium, vilket är bra för skelett och hjärta. Sesamfrön är en av de nyttigare fröerna på grund en lägre andel av antinäringsämnen lektiner jämfört med andra frösorter så som till exempel solros-, pumpa- och chiafrön. Antinäringsämnen förhindrar tarmens upptag av näring på ett betydande sätt.

Genom att tillsätta grönsaker, så som till exempel morot i brödet, höjs närings- och fiberinnehållet.

 

 

 


2 comments on “Sesamknäcke med morot och kummin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Okategoriserade

Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen […]

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Okategoriserade

De här smakerna tog mig direkt tillbaka till min barndom. Min mamma och styvpappa var väldigt förtjusta i chokladbiskvier. Även om chokladbiskvier inte var mitt favoritbakverk, började jag längta efter smaken och kontrasterna mellan den mjuka chokladkrämen, det hårda chokladskalet och den goda mandelbotten. Egentligen ska det vara smörkräm i mitten, men jag tyckte min […]

Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]