Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för till exempel majsmjöl, vilket har ett högt glykemiskt index. Det innebär att kolhydraterna i majsmjöl snabbt omvandlas till socker och därmed skjuter blodsockret i höjden.

Jag har ofta grönsaker i mitt bröd. En favorit är just morot. Detta bröd blir väldigt krispigt. I och med att det är morot i brödet, så kan det dock bli mjukt om det får stå i rumstemperatur eller i kyl en längre stund, till exempel över natten. Om det blir mjukare, ställ det i ugnen på 50 grader i cirka 10 minuter eller längre. Det blir så mycket godare då.

På bilden har jag brett ett knäckebröd med philadelphialiknande veganost, rödbetshummus, pistagehack med koriander och sesamfrön.

Recept

1 dl svarta sesamfrön (eller hälften vita/hälften svarta)
1 dl linfrön
1 tsk psylliumfrö
2 msk kokosmjöl
3 msk kumminfrön
1/2-2/3 tsk salt
1 medelstor morot, finriven
3 dl vatten, uppkokat
3/4 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Häll ner sesamfrö, linfrön, psylliumfrö, kokosmjöl, kumminfrö, salt och riven morot i en skål. Blanda.
2. Tillsätt 3 dl kokande vatten. Blanda.
3. Tillsätt olivolja och blanda.
4. Lägg en bakduk (eller bakplåtspapper) på en plåt. Bre ut smeten jämt och ställ in i ugnen.
5. Vänd brödet, och ta därmed bort bakduken efter 30 minuter. Bryt gärna brödet i önskvärda bitar.
6. Ställ tillbaka brödet i ytterligare 20 minuter.  Titta till brödet och ta bort eventuella delar som har fått lite färg och är helt hårda. Låt resterande bitar gräddas i ytterligare 10-20 minuter, eller låt brödet stå på eftervärme om det redan har tagit lite färg men inte är helt hårt.

Följ mig gärna på Instagram

 

Naturresurs- och klimatperspektiv

Jag rekommenderar alltid att köpa ekologiskt.  I ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Utöver att den som äter råvaran som är besprutad direkt får i sig gifter, hamnar i princip allt som finns i naturen förr eller senare i oss. Dessutom påverkas givetvis bekämpningsmedel djur, växtlighet och vatten negativt. En ekologisk odling innebär i genomsnitt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling. Konstgödsel lakar med tiden ur jorden och är mycket resurskrävande att framställa. En gröda som är producerad med konstgödsel kommer i huvudsak innehålla de mineraler som konstgödslet innehåller, medan grödor producerad i naturlig matjord generellt sätt innehåller en mycket större mängd av högkvalitativa mineraler.

Om du använder bakplåtspapper, återanvänd det några gånger innan du slänger det!

Hälsoperspektiv

Sesamfrön innehåller sesamin och sesamolin, vilket är nyttiga fibrer som kallas lignaner. Lignaner kan enligt studier ha en kolesterolsänkande effekt och förhindra högt blodtryck. Sesamolin verkar också antiinflammatoriskt. Sesamfrön innehåller vid sidan av många andra vitaminer och mineraler kalcium och magnesium, vilket är bra för skelett och hjärta. Sesamfrön är en av de nyttigare fröerna på grund en lägre andel av antinäringsämnen lektiner jämfört med andra frösorter så som till exempel solros-, pumpa- och chiafrön. Antinäringsämnen förhindrar tarmens upptag av näring på ett betydande sätt.

Genom att tillsätta grönsaker, så som till exempel morot i brödet, höjs närings- och fiberinnehållet.

 

 

 


2 comments on “Sesamknäcke med morot och kummin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]