Mat för hälsan och planeten

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för till exempel majsmjöl, vilket har ett högt glykemiskt index. Det innebär att kolhydraterna i majsmjöl snabbt omvandlas till socker och därmed skjuter blodsockret i höjden.

Jag har ofta grönsaker i mitt bröd. En favorit är just morot. Detta bröd blir väldigt krispigt. I och med att det är morot i brödet, så kan det dock bli mjukt om det får stå i rumstemperatur eller i kyl en längre stund, till exempel över natten. Om det blir mjukare, ställ det i ugnen på 50 grader i cirka 10 minuter eller längre. Det blir så mycket godare då.

På bilden har jag brett ett knäckebröd med philadelphialiknande veganost, rödbetshummus, pistagehack med koriander och sesamfrön.

Recept

1 dl svarta sesamfrön (eller hälften vita/hälften svarta)
1 dl linfrön
1 tsk psylliumfrö
2 msk kokosmjöl
3 msk kumminfrön
1/2-2/3 tsk salt
1 medelstor morot, finriven
3 dl vatten, uppkokat
3/4 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Häll ner sesamfrö, linfrön, psylliumfrö, kokosmjöl, kumminfrö, salt och riven morot i en skål. Blanda.
2. Tillsätt 3 dl kokande vatten. Blanda.
3. Tillsätt olivolja och blanda.
4. Lägg en bakduk (eller bakplåtspapper) på en plåt. Bre ut smeten jämt och ställ in i ugnen.
5. Vänd brödet, och ta därmed bort bakduken efter 30 minuter. Bryt gärna brödet i önskvärda bitar.
6. Ställ tillbaka brödet i ytterligare 20 minuter.  Titta till brödet och ta bort eventuella delar som har fått lite färg och är helt hårda. Låt resterande bitar gräddas i ytterligare 10-20 minuter, eller låt brödet stå på eftervärme om det redan har tagit lite färg men inte är helt hårt.

Följ mig gärna på Instagram

 

Naturresurs- och klimatperspektiv

Jag rekommenderar alltid att köpa ekologiskt.  I ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Utöver att den som äter råvaran som är besprutad direkt får i sig gifter, hamnar i princip allt som finns i naturen förr eller senare i oss. Dessutom påverkas givetvis bekämpningsmedel djur, växtlighet och vatten negativt. En ekologisk odling innebär i genomsnitt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling. Konstgödsel lakar med tiden ur jorden och är mycket resurskrävande att framställa. En gröda som är producerad med konstgödsel kommer i huvudsak innehålla de mineraler som konstgödslet innehåller, medan grödor producerad i naturlig matjord generellt sätt innehåller en mycket större mängd av högkvalitativa mineraler.

Om du använder bakplåtspapper, återanvänd det några gånger innan du slänger det!

Hälsoperspektiv

Sesamfrön innehåller sesamin och sesamolin, vilket är nyttiga fibrer som kallas lignaner. Lignaner kan enligt studier ha en kolesterolsänkande effekt och förhindra högt blodtryck. Sesamolin verkar också antiinflammatoriskt. Sesamfrön innehåller vid sidan av många andra vitaminer och mineraler kalcium och magnesium, vilket är bra för skelett och hjärta. Sesamfrön är en av de nyttigare fröerna på grund en lägre andel av antinäringsämnen lektiner jämfört med andra frösorter så som till exempel solros-, pumpa- och chiafrön. Antinäringsämnen förhindrar tarmens upptag av näring på ett betydande sätt.

Genom att tillsätta grönsaker, så som till exempel morot i brödet, höjs närings- och fiberinnehållet.

 

 

 


2 comments on “Sesamknäcke med morot och kummin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]

Belugahummus med gremolata

Belugahummus med gremolata

Okategoriserade

Jag älskar hummus, såväl den traditionella som varianter med rödbetor, gröna ärtor, oliver och så vidare. En hummus på belugalinser blir väldigt snygg, användbar och välsmakande. Gremolata är en annan favorit. Vanligtvis består gremolata endast av citronskal, vitök, persilja och salt. Med olivolja gifter sig smakerna än bättre och kombinationen mellan belugahummusen och gremolatan blir […]

Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]