Mat för hälsan och planeten

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen...

Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite närproducerad ekologisk olivolja.

Jag kalljäser nästan alltid mitt bröd. Det är väldigt enkelt och brödet blir både fluffigare och mer smakrikt. Det finns också mindre risk att brödet smakar jäst. Jag brukar för övrigt dra ner på jästen av hälsoskäl. Det fungerar fint med kalljäsning. Bröden kan bakas ut på plåt kvällen innan de ska gräddas på morgonen. Det är ju också ljuvligt att sätta brödet på morgonen och servera nybakat varmt bröd till middagen. Kom dock ihåg: även om det är fantastiskt gott med nybakat varmt bröd, växer just glutenfritt bröd till sig i både smak och konsistens om det får stå och svalna helt.

Durra- och teffmjöl är två av de nyttigaste glutenfria mjölsorterna. De är mineral- och fiberrika samt ger fin fullkornsmak till bröd. De är även mer rika på vitaminer och antioxidanter. Till skillnad från många andra glutenfria mjölsorter innehåller de betydligt mindre antinäringsämnen, det vill säga ämnen som förhindrar upptag av vissa mikronäringsämnen och som dessutom kan irritera tarmen.

Recept

25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
2,5 tsk havssalt
350 gram durramjöl
100 gram teffmjöl
50 gram fiberhusk

Eventuellt: vita/svarta sesamfrön och/eller vallmofrön

  1. Blanda ner jästen med vatten, olja och salt.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna för sig.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan och blanda väl. Låt stå och svälla i cirka 5 minuter.
  4. Baka ut bröden direkt på en plåt med bakduk. Jag gjorde ganska smala baguetter. Lägg på en kökshandduk som omsluter bröden väl. Låt jäsa i kylskåp över natten eller i cirka 8–12 timmar.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. I syfte att få en fin skorpa på brödet, ställ också in en plåt på undersidan av ugnen.
  6. När du sedan ställer in brödet för gräddning, häll också cirka 1/2 dl vatten på den heta plåten i botten på ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan. Ångan gör att det tar längre tid innan ytan på brödet hårdnar och det resulterar i en lite tjockare och hårdare yta.
  7. Grädda i lägre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Tiden varierar dock beroende på hur breda baguetter/frallor/bröd du gör. Brödet är färdigt när det fått färg och låter ”ihåligt” när du knackar på undersidan av brödet. Låt svalna!

One comment on “Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]