Mat för hälsan och planeten

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen…

Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite närproducerad ekologisk olivolja.

Jag kalljäser nästan alltid mitt bröd. Det är väldigt enkelt och brödet blir både fluffigare och mer smakrikt. Det finns också mindre risk att brödet smakar jäst. Jag brukar för övrigt dra ner på jästen av hälsoskäl. Det fungerar fint med kalljäsning. Bröden kan bakas ut på plåt kvällen innan de ska gräddas på morgonen. Det är ju också ljuvligt att sätta brödet på morgonen och servera nybakat varmt bröd till middagen. Kom dock ihåg: även om det är fantastiskt gott med nybakat varmt bröd, växer just glutenfritt bröd till sig i både smak och konsistens om det får stå och svalna helt.

Durra- och teffmjöl är två av de nyttigaste glutenfria mjölsorterna. De är mineral- och fiberrika samt ger fin fullkornsmak till bröd. De är även mer rika på vitaminer och antioxidanter. Till skillnad från många andra glutenfria mjölsorter innehåller de betydligt mindre antinäringsämnen, det vill säga ämnen som förhindrar upptag av vissa mikronäringsämnen och som dessutom kan irritera tarmen.

Recept

25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
2,5 tsk havssalt
350 gram durramjöl
100 gram teffmjöl
50 gram fiberhusk

Eventuellt: vita/svarta sesamfrön och/eller vallmofrön

  1. Blanda ner jästen med vatten, olja och salt.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna för sig.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan och blanda väl. Låt stå och svälla i cirka 5 minuter.
  4. Baka ut bröden direkt på en plåt med bakduk. Jag gjorde ganska smala baguetter. Lägg på en kökshandduk som omsluter bröden väl. Låt jäsa i kylskåp över natten eller i cirka 8–12 timmar.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. I syfte att få en fin skorpa på brödet, ställ också in en plåt på undersidan av ugnen.
  6. När du sedan ställer in brödet för gräddning, häll också cirka 1/2 dl vatten på den heta plåten i botten på ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan. Ångan gör att det tar längre tid innan ytan på brödet hårdnar och det resulterar i en lite tjockare och hårdare yta.
  7. Grädda i lägre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Tiden varierar dock beroende på hur breda baguetter/frallor/bröd du gör. Brödet är färdigt när det fått färg och låter ”ihåligt” när du knackar på undersidan av brödet. Låt svalna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Rawfood semlor

Rawfood semlor

Okategoriserade

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff. Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter […]

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Okategoriserade

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen… Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite […]

Sesamknäcke med morot och kummin

Sesamknäcke med morot och kummin

Okategoriserade

Det finns många recept på olika typer av nyttigare frö- och glutenfria knäckebröd. Det här beroendeframkallande knäckebrödet är en nyttigare, men försvinnande god, variant då det inte innehåller massa frön med en stor andel inflammationshöjande omega-6 och lektiner (så som finns i till exempel solros- och pumpafrön). Ur hälsoperspektiv använder jag också kokosmjöl istället för […]

Rödbetshummus

Rödbetshummus

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att så många länder och kulturer har gjort anspråk på att hummus är just deras uppfinning. Så lättlagat och så fantastiskt gott. I denna rödbetshummus balanseras den söta smaken från ugnsbakad rödbeta perfekt upp av citron, tahini, vitlök och olivolja. Och titta vad snygg den blir! Bästa knepet för […]

Varför blir vi sjuka?

Varför blir vi sjuka?

Okategoriserade

Termen ”hälsa” inrymmer så mycket mer än bara kost. Andra viktiga delar för en god hälsa är sömn, motion, minimering av tobak och alkohol samt inte minst en god psykisk hälsa. Självklart spelar även arvsanlag in i ekvationen. I den här artikeln begränsar jag mig dock endast till att skriva om kostens betydelse för hälsan. I […]

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Morots- och rödbetsjuice med ingefära, citrus och mynta

Okategoriserade

Denna färskpressade juice är en av mina absoluta favoriter. Det är naturligt söt och fräsch, med en lätt kryddning  från mynta och ingefära. Juicen passar perfekt att bjuda på vid speciella tillfällen, eller som en närings- och smakboost till dig själv en mörk vinterdag. Då den innehåller en hel del snabba kolhydrater från morötter och rödbetor, […]

Nyårsmeny

Nyårsmeny

Okategoriserade

Jag har fått äran att skapa Kureras nyårsmeny! Ni finner den här. Det har varit fantastiskt kul att ta fram dessa rätter. De är inte bara oerhört goda; jag har även tagit hänsyn till  maträtternas naturresurs-, klimat- och hälsoperspektiv. Läs mer om det längre ner i denna artikel. Förrätt – Auberginerullar med mandel, mynta och koriander. […]

Saffranspraliner

Saffranspraliner

Okategoriserade

Jag gjorde dessa saffranspraliner för många år sedan. Nu gör vi dom igen! Varför? Det är den 4 advent och pralinerna är försvinnande goda. Jag tycker saffran och mörk choklad är en fantastiskt god smakkombination. Saffransfyllning 2 dl cashewnötter 1 dl mandelmjöl 1 dl kokosolja 12 dadlar 0,5  gram saffran 1/2 krm vaniljpulver Nypa salt […]

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Blomkål med kantareller och grönkålschips

Okategoriserade

Blomkål har länge varit en högst underskattad grönsak. De senaste åren har dock trenden vänt och det poppar upp recept på såväl blomkålspizzor, blomkålsfritters och rå tabbouleh baserade på blomkål.  Denna vackra grönsak är god såväl tillagad som rå. Grönkålschips är i mitt tycke kanske en av de bästa uppfinningarna vad gäller grönkålsrätter. Hemma hos […]

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Ekologiskt eller närproducerat — vad ska man välja?

Okategoriserade

Det mest miljöriktiga är givetvis att välja råvaror som både är ekologiska och närproducerade. Om valet står mellan en ekologisk respektive en närproducerad vara, måste varans totala livscykel räknas in. Råvarans miljöbelastning Transporten är en liten del av råvarans totala miljöbelastning, medan produktionssättet är en stor del av råvarans totala miljöbelastning. En väldigt liten andel av den […]