Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa) | Mat för hälsan och planeten
Mat för hälsan och planeten

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Vem älskar inte nybakat bröd? Doften, smaken, konsistensen...

Jag har experimenterat mycket med olika brödrecept den sista tiden. De här durra- och teffmjölsbaguetterna är en av de nyttigare varianterna. De är lite grövre i konsistens och smak. Ytan är krispig och lite tjockare. Supergott! Vi äter det med mitt hemmagjorda vegansmör eller doppar i lite närproducerad ekologisk olivolja.

Jag kalljäser nästan alltid mitt bröd. Det är väldigt enkelt och brödet blir både fluffigare och mer smakrikt. Det finns också mindre risk att brödet smakar jäst. Jag brukar för övrigt dra ner på jästen av hälsoskäl. Det fungerar fint med kalljäsning. Bröden kan bakas ut på plåt kvällen innan de ska gräddas på morgonen. Det är ju också ljuvligt att sätta brödet på morgonen och servera nybakat varmt bröd till middagen. Kom dock ihåg: även om det är fantastiskt gott med nybakat varmt bröd, växer just glutenfritt bröd till sig i både smak och konsistens om det får stå och svalna helt.

Durra- och teffmjöl är två av de nyttigaste glutenfria mjölsorterna. De är mineral- och fiberrika samt ger fin fullkornsmak till bröd. De är även mer rika på vitaminer och antioxidanter. Till skillnad från många andra glutenfria mjölsorter innehåller de betydligt mindre antinäringsämnen, det vill säga ämnen som förhindrar upptag av vissa mikronäringsämnen och som dessutom kan irritera tarmen.

Recept

25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
2,5 tsk havssalt
350 gram durramjöl
100 gram teffmjöl
50 gram fiberhusk

Eventuellt: vita/svarta sesamfrön och/eller vallmofrön

  1. Blanda ner jästen med vatten, olja och salt.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna för sig.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna till vätskan och blanda väl. Låt stå och svälla i cirka 5 minuter.
  4. Baka ut bröden direkt på en plåt med bakduk. Jag gjorde ganska smala baguetter. Lägg på en kökshandduk som omsluter bröden väl. Låt jäsa i kylskåp över natten eller i cirka 8–12 timmar.
  5. Sätt ugnen på 220 grader. I syfte att få en fin skorpa på brödet, ställ också in en plåt på undersidan av ugnen.
  6. När du sedan ställer in brödet för gräddning, häll också cirka 1/2 dl vatten på den heta plåten i botten på ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan. Ångan gör att det tar längre tid innan ytan på brödet hårdnar och det resulterar i en lite tjockare och hårdare yta.
  7. Grädda i lägre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Tiden varierar dock beroende på hur breda baguetter/frallor/bröd du gör. Brödet är färdigt när det fått färg och låter ”ihåligt” när du knackar på undersidan av brödet. Låt svalna!

One comment on “Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]

Granola

Granola

Okategoriserade

Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att […]

Sötpotatisbakelse med citron

Sötpotatisbakelse med citron

Okategoriserade

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha […]

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Okategoriserade

Äntligen midsommar och ännu en orsak till att sitta lång tid vid matbordet för att umgås och äta massor av god mat. Jag tycker om att ställa den allra somrigaste maten på matbordet. För mig är midsommarens mat fräsch och baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Självklart är all mat ekologisk och gärna så närproducerad som […]

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]

Grön smoothie med ingefära och koriander

Grön smoothie med ingefära och koriander

Okategoriserade

Nyttiga och goda smoothies är så otroligt enkelt att göra. Den här varianten är för mig en återkommande smoothie som jag älskar. Spenat innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. För att förbättra upptaget av järn från spenat, bör denna kombineras med c–vitamin så som till exempel citron. Även broccoli är rik på c-vitamin. Dessutom innehåller […]

Hirsfritters med citron och basilika

Hirsfritters med citron och basilika

Okategoriserade

Jag har fått dille på hirs. Smakkombinationen i dessa fritters blev klockren, såväl fräsch som spännande. De är härligt krispiga på utsidan och mjuka inuti. Till detta serverade jag bland annat en pesto och en sallad med marinerad broccoli. Dessa fritters är dock goda att äta bara som de är. Hirs är glutenfritt och rikt […]

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

Okategoriserade

Äntligen dags att låta smaklökarna få minnas barndomen. Min styvpappa brukade varje påsk göra fantastiskt goda marsipanlimpor med bland annat korinter, kanderade apeslinskal och någon form av sprit. Även om jag gillade dem som barn tror jag inte riktigt att de skulle falla mina barn i smaken. Därför gjorde jag väldigt enkel mandelmassa och formade […]

Indisk linsgryta med spenat

Indisk linsgryta med spenat

Okategoriserade

Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir […]