Mat för hälsan och planeten

Rawfood semlor

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff.

Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter är inte den mest hälsosamma nöten då den innehåller en hel del fytinsyra, lektiner (proteiner som kan skapa hälsobesvär hos en del människor) och mykotoxiner (gifter som kommer av mögel och som kan finnas på cashewnöten). En viss del av fytinsyran försvinner dock genom blötläggning av nötterna. Jag använder aldrig cashewnötter i maten, men unnar mig det i efterrätter då och då. Se givetvis till att köpa ekologiska cashewnötter.

Ps. tag gärna dubbelt så mycket "grädde" än bilden ovan. Då blir det ännu godare!

Recept

Börja gärna med att vispa grädden och ställ sedan denna i kylskåp medan du gör resterande av receptet.

BULLEN

2,5 dl cashewnötter

0,5 dl mandlar

12 soltorkade dadlar

3 msk smakfri kokosolja

1 tsk nymortlade kardemummakärnor, gärna från gröna kapslar

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

  1. Mixa samtliga ingredienser med s-staven i en matberedare.

MANDELMASSA

2 dl mandelmjöl

8 dadlar

1,5 dl växtbaserad mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

Mycket liten nypa salt

1/2 dl rostade mandlar

  1. Mixa samtliga ingredienser utom den växtbaserade mjölken med s-staven i en matberedare. Häll försiktigt ner den växtbaserade mjölken, lite i taget medan mixern är igång. Tillsätt mandlarna och mixa något chrunchy.

KOKOSGRÄDDE

1 burk kokosgrädde
1 krm vaniljpulver från vaniljstång
Steviapulver
En pytteliten nypa salt
  1. Ställ bruken med kokosgrädde (alternativt kokosmjölk) i kylskåpet över natten eller några timmar i kylskåp.
  2. Mixa kokosgrädde eller det översta och hårda lagret kokosmjölk med en elvisp.
  3. Tillsätt sötning, vaniljpulver och salt och mixa försiktigt.

CASCHEWGRÄDDE

2 dl cashewnötter, blötlagda i cirka 4 timmar

2 dl vatten

1/2 dl kokosolja utan smak

3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha den)

1 krm vaniljpulver från vaniljstång

  1. Mixa samtliga ingredienser i en blender. Matberedare eller stavmixer går bra i andra hand.

DEKORERING

Mixa cashewnötter till ett fint mjöl i en matberedare eller blender.  Mixa inte för länge då det kan bli smör.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Okategoriserade

Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen […]

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Okategoriserade

De här smakerna tog mig direkt tillbaka till min barndom. Min mamma och styvpappa var väldigt förtjusta i chokladbiskvier. Även om chokladbiskvier inte var mitt favoritbakverk, började jag längta efter smaken och kontrasterna mellan den mjuka chokladkrämen, det hårda chokladskalet och den goda mandelbotten. Egentligen ska det vara smörkräm i mitten, men jag tyckte min […]

Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]