Rawfood semlor | Mat för hälsan och planeten
Mat för hälsan och planeten

Rawfood semlor

Semmeldags! Jag är barnsligt förtjust i semlor. Den här rawfoodsemlan är i mitt tycke helt perfekt. Fantastiskt fin smak från den goda kardemummabullen tillsammans med den godaste och något chrunchiga mandelkrämen. On top of that, härligt och mjukt gräddfluff.

Barnen äter helst cashewgrädde medan min man, Patrick, och jag föredrar kokosgrädde för hälsans skull. Cashewnötter är inte den mest hälsosamma nöten då den innehåller en hel del fytinsyra, lektiner (proteiner som kan skapa hälsobesvär hos en del människor) och mykotoxiner (gifter som kommer av mögel och som kan finnas på cashewnöten). En viss del av fytinsyran försvinner dock genom blötläggning av nötterna. Jag använder aldrig cashewnötter i maten, men unnar mig det i efterrätter då och då. Se givetvis till att köpa ekologiska cashewnötter.

Ps. tag gärna dubbelt så mycket "grädde" än bilden ovan. Då blir det ännu godare!

Recept

Börja gärna med att vispa grädden och ställ sedan denna i kylskåp medan du gör resterande av receptet.

BULLEN

2,5 dl cashewnötter

0,5 dl mandlar

12 soltorkade dadlar

3 msk smakfri kokosolja

1 tsk nymortlade kardemummakärnor, gärna från gröna kapslar

1/2 tsk vaniljpulver

1 krm salt

  1. Mixa samtliga ingredienser med s-staven i en matberedare.

MANDELMASSA

2 dl mandelmjöl

8 dadlar

1,5 dl växtbaserad mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

Mycket liten nypa salt

1/2 dl rostade mandlar

  1. Mixa samtliga ingredienser utom den växtbaserade mjölken med s-staven i en matberedare. Häll försiktigt ner den växtbaserade mjölken, lite i taget medan mixern är igång. Tillsätt mandlarna och mixa något chrunchy.

KOKOSGRÄDDE

1 burk kokosgrädde
1 krm vaniljpulver från vaniljstång
Steviapulver
En pytteliten nypa salt
  1. Ställ bruken med kokosgrädde (alternativt kokosmjölk) i kylskåpet över natten eller några timmar i kylskåp.
  2. Mixa kokosgrädde eller det översta och hårda lagret kokosmjölk med en elvisp.
  3. Tillsätt sötning, vaniljpulver och salt och mixa försiktigt.

CASCHEWGRÄDDE

2 dl cashewnötter, blötlagda i cirka 4 timmar

2 dl vatten

1/2 dl kokosolja utan smak

3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha den)

1 krm vaniljpulver från vaniljstång

  1. Mixa samtliga ingredienser i en blender. Matberedare eller stavmixer går bra i andra hand.

DEKORERING

Mixa cashewnötter till ett fint mjöl i en matberedare eller blender.  Mixa inte för länge då det kan bli smör.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]

Granola

Granola

Okategoriserade

Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att […]

Sötpotatisbakelse med citron

Sötpotatisbakelse med citron

Okategoriserade

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha […]

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Okategoriserade

Äntligen midsommar och ännu en orsak till att sitta lång tid vid matbordet för att umgås och äta massor av god mat. Jag tycker om att ställa den allra somrigaste maten på matbordet. För mig är midsommarens mat fräsch och baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Självklart är all mat ekologisk och gärna så närproducerad som […]

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]

Grön smoothie med ingefära och koriander

Grön smoothie med ingefära och koriander

Okategoriserade

Nyttiga och goda smoothies är så otroligt enkelt att göra. Den här varianten är för mig en återkommande smoothie som jag älskar. Spenat innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. För att förbättra upptaget av järn från spenat, bör denna kombineras med c–vitamin så som till exempel citron. Även broccoli är rik på c-vitamin. Dessutom innehåller […]

Hirsfritters med citron och basilika

Hirsfritters med citron och basilika

Okategoriserade

Jag har fått dille på hirs. Smakkombinationen i dessa fritters blev klockren, såväl fräsch som spännande. De är härligt krispiga på utsidan och mjuka inuti. Till detta serverade jag bland annat en pesto och en sallad med marinerad broccoli. Dessa fritters är dock goda att äta bara som de är. Hirs är glutenfritt och rikt […]

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

“Marsipanägg” med chokladöverdrag

Okategoriserade

Äntligen dags att låta smaklökarna få minnas barndomen. Min styvpappa brukade varje påsk göra fantastiskt goda marsipanlimpor med bland annat korinter, kanderade apeslinskal och någon form av sprit. Även om jag gillade dem som barn tror jag inte riktigt att de skulle falla mina barn i smaken. Därför gjorde jag väldigt enkel mandelmassa och formade […]

Indisk linsgryta med spenat

Indisk linsgryta med spenat

Okategoriserade

Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir […]