Det är inte många som vet att jag nog innerst inne är en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter.
Den här grytan är så otroligt enkel att göra och blir riktigt god. Oftast gör jag mina egna indiska kryddblandningar, men denna gång provade jag att ha i lite färdig gul curryblandning för att spetsa till smaken. Givetvis är det viktigt att du hittar en god sådan. De värmande kryddorna i indisk matlagning, värmer upp kroppen på ett ljuvligt och välgörande sätt.
Jag tryckkokar alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Människor kan inte brya ner lektiner utan de skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektiner kan orsaka stor förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är genom tryckkokning. Även om jag förstår att det är ett extra moment för många, så skulle jag dock ändå vilja rekommendera alla som äter baljväxter regelbundet att tryckkoka dessa.
Recept
2 dl okokta röda linser
1 röd chilipeppar
2 medelstora gula lökar
2 msk ingefära, finriven
4 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk hela kumminfrön
1 tsk hela korianderfrön, mortlade
1 tsk gul curry
3/4 tsk gurkmeja
1,5 tsk garam masala
100 gram körsbärstomater, hackade
1–2 dl kokosmjölk eller vatten
1/2 citron eller lime
100 gram spenatblad (eller bmer), grovt skuren eller hela blad
1 kruka koriander, hackad
1 tsk salt
- Koka linserna med tre gånger så mycket vatten. Använd gärna tryckkokare.
- Hacka eller skiva löken.
- Tillsätt kumminfrön och den hela chilipepparn i rikligt med olivolja i en panna eller tjockbottnad kastrull. Hetta upp till kumminfröna börjar poppa något.
- Tillsätt lök och fräs på relativt hög värme. Tillsätt salt. Låt fräsa i cirka 10 minuter. Sänk temperaturen om löken börjar ta allt för mycket färg.
- Rör ner riven ingefära samt vitlök och låt det fräsa med i någon minut.
- Tillsätt övriga kryddor. Blanda runt och låt steka i någon minut. Tillsätt mer olja om det ser torrt ut.
- Tillsätt tomater och blanda runt. Låt steka i några få minuter eller till tomaterna slokar.
- Tillsätt linser och blanda runt.
- Tillsätt vatten eller kokosmjölk och låt puttra på svag värme.
- Pressa i citron och smaka av med salt.
- Blanda ner spenat och låt denna bli helt mjuk i grytan.
- Klipp slutligen ner rikligt med koriander.