Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott!
Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Människor kan inte brya ner lektiner utan de skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektiner kan orsaka stor förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är genom tryckkokning. Även om jag förstår att det är ett extra moment för många, så skulle jag dock ändå vilja rekommendera alla som äter baljväxter regelbundet att tryckkoka dessa.
Recept
2 stycken fänkål
2 dl röda linser (ca 4,5–5 dl kokta)
2 nävar spenatblad
1 stor kruka koriander
2 msk juice från citron
1 stor vitlöksklyfta
1 dryg msk vit tahini av god kvalitet
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen
- Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
- Skär fänkålen i skivor. Blanda med olivolja och salt. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
- Mixa samtliga ingredienser till röran i en matberedare.