Mat för hälsan och planeten

Sötpotatisbakelse med citron

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha och riktigt goda bakelse perfekt. Jag älskar kokosgrädde, men lägger också till ett recept på ha cashewgrädde då jag vet att många föredrar det.

Sötpotatis är inte en potatis utan rotknölarna till en ört som tillhör familjen vindeväxter. Sötpotatis innehåller rikligt med betakaroten, antioxidanter, mineraler och vitaminer (bland annat C- och E). Den har lägre GI än vanlig potatis och innehåller mycket resistent stärkelse, vilket är en typ av fiber som är mycket viktigt för vår mag- och tarmfunktion. Stärkelsen blir till socker när den upphettas och höjer då vårt blodsocker, men återgår till att bli resistent om den får svalna innan vi äter den. Sötpotatis kan därefter hettas upp till rumstemperatur igen utan att förändra sin struktur. Sötpotatis ska inte ätas rå eftersom den innehåller trypsininhibitorer som motverkar nedbrytningen av protein i magsäcken. Det inaktiveras dock i stor utsträckning vid upphettning.

Självklart ska du köpa ekologisk sötpotatis. Icke ekologisk potatis och sötpotatis är en av de mest besprutade grödorna.

 

Recept

500 gram sötpotatis
3 ägg
1 dl rismjöl
1 msk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
1/2 vaniljstång
Knivsudd salt
Citronzest från 2 citroner m
1. Mixa sötpotatis med s-kniven i en matberedare.
2. Tillsätt ägg och mixa igen.
3. Tillsätt resterande ingredienser.
4. Gör små platta kakor på cirka 1/2 dl av smeten. Lägg ut på smörjs ungsplåt.
5. Grädda på nedersta falsen i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter eller något längre. Låt kakorna bli svagt gyllenbruna.
Kokosgrädde
1 paket kokosgrädde
Pulver från 1/2 vaniljstång
knivsudd salt
Eventuellt stevia av hög kvalitet
1. Vispa kokosgrädden till grädde. Vispa ner resterande ingredienser.
Cashewgrädde
100 gram cashewnötter
6 soltorkade dadlar
1/2 dl kokosolja utan smak
Vanilj från max 1/2 vaniljstång
Nypa salt
1 dl vatten eller mer
1. Mixa samtliga ingredienser och låt gärna stå i kylskåpet över natten eller i minst 3 timmar.
Jordgubbar att rostad mandel att dekorera med. Det är även gott att ha lite finskuren mynta på bakelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]