Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att stödja en mejeriproduktion där kon tas från sin kalv direkt efter födseln (eller cirka tre dagar efter födseln i ekologisk produktion) liksom att mejeriindustrin bidrar till klimatutsläpp i hög grad. Jag är otroligt tacksam att det finns så många alternativ idag och vill gärna stödja dessa producenter.
Jag använde stevia i min granola, men givetvis går ekologisk honung eller kokossocker bra för den som föredrar det. Det är också gott att krydda granolan med lite kanel eller kardemumma.
Recept
5 dl havregryn, gärna glutenfri
2 dl sötmandlar, hackade
1 dl kokosflingor
1 dl sesamfrön
Vaniljpulver från 1 vaniljstång
1/2 tsk havssalt
1/2 dl äppeljuice (kan uteslutas)
1 dl kokosolja utan smak, smält
Sötning i form av 3 msk kokossocker, 2-3 msk honung eller stevia
(2 äggvita – om du vill ha bitar som håller ihop)
1,5 dl russin (eller hälften russin/hälften hackade tranbär)
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Blanda havregryn, mandlar, kokosflingor, sesamfrön, vanilj och salt i en bunke.
- Blanda äppeljuice med smält kokosolja och sötning. Rör ner med de torra ingredienserna. Smaka av och se om du vill ha mer sötning.
- Vispa äggvita till skum och blanda ner i din granola.
- Lägg ut på en plåt med bakduk och tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om efter halva tiden. Dela gärna granolan i bitar och vänd dessa. Låt granolan få färg men inte brännas. Stäng av ugnen och blanda mer russin i granolan. Låt plåten stå kvar i ugnen och svalna med öppen ugnslucka.
- Förvara i en burk med lock.