Mat för hälsan och planeten

Vegofritters

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna tomater och diverse andra grönsaker. Barnen älskar att komma upp till gården och hälsa på de tre små hundarna, titta på utsikten över Port de Sóller-bukten och hälsa på fåren, lammen och de sprättande hönorna.

I mitt senaste recept gjorde jag zucchinispagetti, vilket jag älskar. Nu kände jag för att göra en varmrätt, nämligen fritters. De är alltid uppskattade, särskilt av vårt äldsta barn Emilie. Grönsaksfritters går att göra i oändligt många smakvarianter såväl vad gäller de grönsaker som man använder i sina fritters som eventuella torra kryddor eller färska örter. Till mina grönsaksfritters, gjorde jag en sås på neutral kokosyogurt, finhackad mynta, finhackad gräslök, pressad citron, riven vitlök, salt och peppar. Det går dock bra att äta grönsaksfritters precis som de är eller förslagsvis med en sallad på gröna blad och en god vinägrett.

Recept

5 dl zucchini, grovt riven

2 dl morot, grovt riven

1 dl purjolök, fint skivad

2 ägg, uppvispade

1 dl riven veganost (kan uteslutas)

2 msk glutenfritt mjöl

2 msk persilja, finhackad

1 msk gräslök, finhackad

1/2 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

 

  1. Mät upp den rivna zucchinin och lägg i ett durkslag och salta. Blanda runt och låt stå i några minuter. Pressa därefter ur så mycket vätska som du kan ur zucchinin.
  2. Krama även ur den rivna moroten.
  3. Vispa upp ägg i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  4. Forma fritters i önskvärd storlek och stek i rikligt med olja till dessa är gyllenbruna.

2 comments on “Vegofritters

    • MAT för hälsan och planeten on

      Absolut! Du kan byta ut äggen mot mjöl, förslagsvis något glutenfritt mjöl. Jag vågar dock inte säga hur mycket mjöl du ska använda då jag inte har gjort exakt detta recept utan ägg, men med mjöl. Prova med förslagsvis 1 dl och se hur bra det binder. Om du råkar ha i för mycket mjöl, så kan du tillsätta mer grönsaker.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]