Mat för hälsan och planeten

Vegofritters

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna tomater och diverse andra grönsaker. Barnen älskar att komma upp till gården och hälsa på de tre små hundarna, titta på utsikten över Port de Sóller-bukten och hälsa på fåren, lammen och de sprättande hönorna.

I mitt senaste recept gjorde jag zucchinispagetti, vilket jag älskar. Nu kände jag för att göra en varmrätt, nämligen fritters. De är alltid uppskattade, särskilt av vårt äldsta barn Emilie. Grönsaksfritters går att göra i oändligt många smakvarianter såväl vad gäller de grönsaker som man använder i sina fritters som eventuella torra kryddor eller färska örter. Till mina grönsaksfritters, gjorde jag en sås på neutral kokosyogurt, finhackad mynta, finhackad gräslök, pressad citron, riven vitlök, salt och peppar. Det går dock bra att äta grönsaksfritters precis som de är eller förslagsvis med en sallad på gröna blad och en god vinägrett.

Recept

5 dl zucchini, grovt riven

2 dl morot, grovt riven

1 dl purjolök, fint skivad

2 ägg, uppvispade

1 dl riven veganost (kan uteslutas)

2 msk glutenfritt mjöl

2 msk persilja, finhackad

1 msk gräslök, finhackad

1/2 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

 

  1. Mät upp den rivna zucchinin och lägg i ett durkslag och salta. Blanda runt och låt stå i några minuter. Pressa därefter ur så mycket vätska som du kan ur zucchinin.
  2. Krama även ur den rivna moroten.
  3. Vispa upp ägg i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  4. Forma fritters i önskvärd storlek och stek i rikligt med olja till dessa är gyllenbruna.

2 comments on “Vegofritters

    • MAT för hälsan och planeten on

      Absolut! Du kan byta ut äggen mot mjöl, förslagsvis något glutenfritt mjöl. Jag vågar dock inte säga hur mycket mjöl du ska använda då jag inte har gjort exakt detta recept utan ägg, men med mjöl. Prova med förslagsvis 1 dl och se hur bra det binder. Om du råkar ha i för mycket mjöl, så kan du tillsätta mer grönsaker.

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]