Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med hackade eller hela hasselnötter. Mums! 😋
Högkvalitativt erytritol är vanligtvis tillverkat av fermenterade frukter. Det är en sockeralkohol som innehåller 95 procent mindre kalorier än socker. Erytritol höjer inte blodsockernivån och är därmed ett bra sötningsmedel för diabetiker eller andra känsliga för till exempel blodsockerstegringar. Sötman motsvarar 70 procent av den sötma som finns i socker.
Erytritolen kan givetvis bytas ut mot kokossocker eller annat sötningsmedel som du föredrar.
Recept
- Lägg hasselnötterna på en plåt i ugnen. Sätt ugnen på 240 grader. När ugnen har uppnått satt temperatur, se över om hasselnötterna är tillräckligt rostade. Låt svalna. Ta bort skalet på hasselnötterna, så gott som det går, genom att gnugga hasselnötterna i en kökshandduk.
- Mixa hasselnötterna till smör i en blender eller matberedare.
- Tillsätt kokosolja och kakaosmör. Mixa till ett ännu mer flytande nötsmör.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt. En blender har lättare att finfördela erytritolen som annars kan upplevas ”kristallisk”.
- Förvara nutellan med lock i kylskåp.