Mat för hälsan och planeten

Auberginehummus

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt.

Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Det finns en teori, som jag tror på, om att vissa lektiner skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektinerna kan då orsaka förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är just genom tryckkokning. Genom att blötlägga och tryckkoka (eller koka) baljväxter själv, istället för att köpa färdigkokta på burk, förhöjer du också smaken liksom gör en tjänst för naturen genom att bland annat undvika aluminiumburk eller annan förpackning.

Även aubergine innehåller lektiner. Den har mindre tåliga lektiner än baljväxter, men mer lektiner än många andra grönsaker. Även det kan vara bra att veta för personer med bland annat läckande tarm.

Tänk på att köpa ekologiska pistagenötter! De får gärna ha sitt ursprung från ett europeiskt land. Köp aldrig pistagenötter från Kalifornien då dessa i regel orsakar en stor åtgång av vatten och bidrar till svår torka.

Recept

AUBERGINEHUMMUS

2 medelstora aubergine, ugnsgrillade

1 stor citron, pressad

2,5 msk vit tahini

1 stor vitlöksklyfta

3 dl kikärtor, kokta

1 tsk mortlad/mald kummin (inte spiskummin om du ska ha så här mycket)

1 dl vatten

1 näve färsk koriander

Drygt 1/2 tsk salt och några drag med pepparkvarnen

2 msk olivolja av god kvalitet

  1. Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
  2. För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök  i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
  3. Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
  4. Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.

AUBERGINESALLAD

1 aubergine, skuren i skivor eller halvmånar

Olivolja

Citronzest

Pistagenötter, hackade

Koriander, hackad

Citronzest

Salt

  1. Skär aubergine i skivor eller halvmånar och blanda med olivolja. Ugnsrosta på 200 grader i cirka 15 minuter. Tiden beror givetvis på hur tunna skivor du har skurit. Se till att auberginen är helt mjuk.
  2. Blanda skivorna eller halvmånarna med resterande ingredienser och några ytterligare droppar olivolja.

 

 

 

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]

Belugahummus med gremolata

Belugahummus med gremolata

Okategoriserade

Jag älskar hummus, såväl den traditionella som varianter med rödbetor, gröna ärtor, oliver och så vidare. En hummus på belugalinser blir väldigt snygg, användbar och välsmakande. Gremolata är en annan favorit. Vanligtvis består gremolata endast av citronskal, vitök, persilja och salt. Med olivolja gifter sig smakerna än bättre och kombinationen mellan belugahummusen och gremolatan blir […]

Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]