Mat för hälsan och planeten

Auberginehummus

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt.

Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Det finns en teori, som jag tror på, om att vissa lektiner skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektinerna kan då orsaka förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är just genom tryckkokning. Genom att blötlägga och tryckkoka (eller koka) baljväxter själv, istället för att köpa färdigkokta på burk, förhöjer du också smaken liksom gör en tjänst för naturen genom att bland annat undvika aluminiumburk eller annan förpackning.

Även aubergine innehåller lektiner. Den har mindre tåliga lektiner än baljväxter, men mer lektiner än många andra grönsaker. Även det kan vara bra att veta för personer med bland annat läckande tarm.

Tänk på att köpa ekologiska pistagenötter! De får gärna ha sitt ursprung från ett europeiskt land. Köp aldrig pistagenötter från Kalifornien då dessa i regel orsakar en stor åtgång av vatten och bidrar till svår torka.

Recept

AUBERGINEHUMMUS

2 medelstora aubergine, ugnsgrillade

1 stor citron, pressad

2,5 msk vit tahini

1 stor vitlöksklyfta

3 dl kikärtor, kokta

1 tsk mortlad/mald kummin (inte spiskummin om du ska ha så här mycket)

1 dl vatten

1 näve färsk koriander

Drygt 1/2 tsk salt och några drag med pepparkvarnen

2 msk olivolja av god kvalitet

  1. Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
  2. För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök  i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
  3. Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
  4. Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.

AUBERGINESALLAD

1 aubergine, skuren i skivor eller halvmånar

Olivolja

Citronzest

Pistagenötter, hackade

Koriander, hackad

Citronzest

Salt

  1. Skär aubergine i skivor eller halvmånar och blanda med olivolja. Ugnsrosta på 200 grader i cirka 15 minuter. Tiden beror givetvis på hur tunna skivor du har skurit. Se till att auberginen är helt mjuk.
  2. Blanda skivorna eller halvmånarna med resterande ingredienser och några ytterligare droppar olivolja.

 

 

 

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]