Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt.
Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot prasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Det finns en teori, som jag tror på, om att vissa lektiner skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektinerna kan då orsaka förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är just genom tryckkokning. Genom att blötlägga och tryckkoka (eller koka) baljväxter själv, istället för att köpa färdigkokta på burk, förhöjer du också smaken liksom gör en tjänst för naturen genom att bland annat undvika aluminiumburk eller annan förpackning.
Även aubergine innehåller lektiner. Den har mindre tåliga lektiner än baljväxter, men mer lektiner än många andra grönsaker. Även det kan vara bra att veta för personer med bland annat läckande tarm.
Tänk på att köpa ekologiska pistagenötter! De får gärna ha sitt ursprung från ett europeiskt land. Köp aldrig pistagenötter från Kalifornien då dessa i regel orsakar en stor åtgång av vatten och bidrar till svår torka.
Recept
AUBERGINEHUMMUS
2 medelstora aubergine, ugnsgrillade
1 stor citron, pressad
2,5 msk vit tahini
1 stor vitlöksklyfta
3 dl kikärtor, kokta
1 tsk mortlad/mald kummin (inte spiskummin om du ska ha så här mycket)
1 dl vatten
1 näve färsk koriander
Drygt 1/2 tsk salt och några drag med pepparkvarnen
2 msk olivolja av god kvalitet
- Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
- För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
- Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
- Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.
AUBERGINESALLAD
1 aubergine, skuren i skivor eller halvmånar
Olivolja
Citronzest
Pistagenötter, hackade
Koriander, hackad
Citronzest
Salt
- Skär aubergine i skivor eller halvmånar och blanda med olivolja. Ugnsrosta på 200 grader i cirka 15 minuter. Tiden beror givetvis på hur tunna skivor du har skurit. Se till att auberginen är helt mjuk.
- Blanda skivorna eller halvmånarna med resterande ingredienser och några ytterligare droppar olivolja.