Mat för hälsan och planeten

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är en del av, centrala för hela kontinenten. Med uppbränd skog, kommer regnmängden att minska drastiskt inom bara några få år.

Som konsument av till exempel resor, el, textiler, plast och mat är det viktigt att komma ihåg att det sker naturkatastrofer till följd av mänsklig aktivitet varje dag. Det kan handla om kraftiga, snabba och synliga katastrofer. Exempelvis härjar bränder som är minst lika allvarliga som i Amazonas nu i Afrika och i Indonesien. Översvämningar som kräver 1000-tals liv sker i länder som till exempel Bangladesh och vi har sett allt starkare orkaner som ödelägger hela byar och städer runt om i världen. Forskare rapporterar om exceptionell värme och torka som drabbar människor, djur och natur. Plast i haven har uppmärksammats över hela världen, liksom att cirka 250 miljoner år gamla korallrev dör i en skrämmande hög takt. Två tredjedelar av samtliga ryggradsdjur är utrotningshotade och eftersom alla arter har sin specifika roll i ekosystemet, riskerar hela system att bli svagare eller kollapsa när en del av kedjan faller bort. Vissa arter är speciellt viktiga för systemets överlevnad. Bin, våra avgörande pollinerare, är utrotningshotade. Det är också mycket som vi inte ser med blotta ögat. Till exempel gift, skadliga hormoner och mikroplast i jord, vatten, djur och människor. Påverkan på människor, djur, naturresurser och klimat till följd av våra konsumtions- och beteendemönster är för många näst intill ogreppbar och overklig.

Vi är beroende av fungerande, rika och rena ekosystem samt tillförlitliga vattennivåer och havsflöden. Hur kan vi då i så stor utsträckning vara så blinda och handlingsförlamade vad gäller att fatta beslut som rimmar med forskning och allmänt sunt förnuft?

Samtliga människor behöver vara lyhörda och ödmjuka inför det som håller på att hända. Kommer du inte att må som bäst om du väljer att stå rakryggad och tar ett aktivt beslut om att föregå med gott exempel genom att säga att du kommer vara med om att försöka vända detta? Jag är själv inte perfekt men jag har en medvetenhet och tänker samt försöker alltid lära mig hur jag med mina val påverkar andra människor, djur och planeten. Jag tycker att det är vår skyldighet som människa.

Utöver att politiker måste sätta upp mer fungerande regleringar, och vi i vår tur måste efterfråga politiker inom varje parti som vill göra detta, styr våra val av varor och tjänster i mångt och mycket vad som kommer att produceras. Vi har i regel alltid ett val. Du kan välja att köpa en ekologisk kaffe latte med baristahavremjölk istället för komjölk och till exempel inte köpa kött från djur som har ätit kraftfoder. Detta är ofta producerat i Brasilien eller i liknande länder, där man bland annat skövlar regnskog och ökar förstörelse av naturresurser och klimat för att vi ska få billigt kraftfoder och kött. Utöver det släpper kor också ut metangas, vilken har en cirka 34 gånger starkare negativ effekt på växthuseffekten än koldioxid räknat på 100 år. Du kan även läsa innehållet på livsmedels-, rengörings- och hälsoförpackningar och därmed undvika palmolja. När du står i fiskdisken kan du googla upp en fiskeguide för uthålligt fiske. Med sorbet orsakar du mindre skada än med en mejeriglass där kor vanligtvis har växt upp på kraftfoder. Med stor sannolikhet inspirerar du dessutom din omgivning positivt när du gör gott. Våga säga nej och våga prata sanning med dina barn. Föregå med gott exempel. De kommer med stor sannolikhet att tacka dig i framtiden.

Jag har så länge jag minns känt ett stort engagemang och intresserat mig för hur vår mat påverkar andra människor, djur och natur. Min fasta övertygelse är att vi bland annat måste gå över till en mer växtbaserad kost. Det var därför jag startade företaget Sophie’s Raw. Vår målsättning är just att erbjuda matmarknaden mer miljövänliga, djuretiskt framställda samt goda och jämförelsevis nyttigare glassar. Med den här bloggen vill jag från djupet av mitt hjärta inspirera dig till att göra det lite enklare att välja ekologiskt och växtbaserat. På så sätt hoppas jag kunna göra det lättare för dig att göra ett aktivt val för vår planet. Dess framtid ligger bland annat i dina händer. Vi behöver leva som om vi är en del av naturen. Vi är alla här tillsammans och allt vi gör kommer tillbaka till oss. Delvis kraftigt, snabbt och synligt. Men också osynligt, krypandes  och överraskande.

You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.

– Jane Goodall


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]