Mat för hälsan och planeten

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är en del av, centrala för hela kontinenten. Med uppbränd skog, kommer regnmängden att minska drastiskt inom bara några få år.

Som konsument av till exempel resor, el, textiler, plast och mat är det viktigt att komma ihåg att det sker naturkatastrofer till följd av mänsklig aktivitet varje dag. Det kan handla om kraftiga, snabba och synliga katastrofer. Exempelvis härjar bränder som är minst lika allvarliga som i Amazonas nu i Afrika och i Indonesien. Översvämningar som kräver 1000-tals liv sker i länder som till exempel Bangladesh och vi har sett allt starkare orkaner som ödelägger hela byar och städer runt om i världen. Forskare rapporterar om exceptionell värme och torka som drabbar människor, djur och natur. Plast i haven har uppmärksammats över hela världen, liksom att cirka 250 miljoner år gamla korallrev dör i en skrämmande hög takt. Två tredjedelar av samtliga ryggradsdjur är utrotningshotade och eftersom alla arter har sin specifika roll i ekosystemet, riskerar hela system att bli svagare eller kollapsa när en del av kedjan faller bort. Vissa arter är speciellt viktiga för systemets överlevnad. Bin, våra avgörande pollinerare, är utrotningshotade. Det är också mycket som vi inte ser med blotta ögat. Till exempel gift, skadliga hormoner och mikroplast i jord, vatten, djur och människor. Påverkan på människor, djur, naturresurser och klimat till följd av våra konsumtions- och beteendemönster är för många näst intill ogreppbar och overklig.

Vi är beroende av fungerande, rika och rena ekosystem samt tillförlitliga vattennivåer och havsflöden. Hur kan vi då i så stor utsträckning vara så blinda och handlingsförlamade vad gäller att fatta beslut som rimmar med forskning och allmänt sunt förnuft?

Samtliga människor behöver vara lyhörda och ödmjuka inför det som håller på att hända. Kommer du inte att må som bäst om du väljer att stå rakryggad och tar ett aktivt beslut om att föregå med gott exempel genom att säga att du kommer vara med om att försöka vända detta? Jag är själv inte perfekt men jag har en medvetenhet och tänker samt försöker alltid lära mig hur jag med mina val påverkar andra människor, djur och planeten. Jag tycker att det är vår skyldighet som människa.

Utöver att politiker måste sätta upp mer fungerande regleringar, och vi i vår tur måste efterfråga politiker inom varje parti som vill göra detta, styr våra val av varor och tjänster i mångt och mycket vad som kommer att produceras. Vi har i regel alltid ett val. Du kan välja att köpa en ekologisk kaffe latte med baristahavremjölk istället för komjölk och till exempel inte köpa kött från djur som har ätit kraftfoder. Detta är ofta producerat i Brasilien eller i liknande länder, där man bland annat skövlar regnskog och ökar förstörelse av naturresurser och klimat för att vi ska få billigt kraftfoder och kött. Utöver det släpper kor också ut metangas, vilken har en cirka 34 gånger starkare negativ effekt på växthuseffekten än koldioxid räknat på 100 år. Du kan även läsa innehållet på livsmedels-, rengörings- och hälsoförpackningar och därmed undvika palmolja. När du står i fiskdisken kan du googla upp en fiskeguide för uthålligt fiske. Med sorbet orsakar du mindre skada än med en mejeriglass där kor vanligtvis har växt upp på kraftfoder. Med stor sannolikhet inspirerar du dessutom din omgivning positivt när du gör gott. Våga säga nej och våga prata sanning med dina barn. Föregå med gott exempel. De kommer med stor sannolikhet att tacka dig i framtiden.

Jag har så länge jag minns känt ett stort engagemang och intresserat mig för hur vår mat påverkar andra människor, djur och natur. Min fasta övertygelse är att vi bland annat måste gå över till en mer växtbaserad kost. Det var därför jag startade företaget Sophie’s Raw. Vår målsättning är just att erbjuda matmarknaden mer miljövänliga, djuretiskt framställda samt goda och jämförelsevis nyttigare glassar. Med den här bloggen vill jag från djupet av mitt hjärta inspirera dig till att göra det lite enklare att välja ekologiskt och växtbaserat. På så sätt hoppas jag kunna göra det lättare för dig att göra ett aktivt val för vår planet. Dess framtid ligger bland annat i dina händer. Vi behöver leva som om vi är en del av naturen. Vi är alla här tillsammans och allt vi gör kommer tillbaka till oss. Delvis kraftigt, snabbt och synligt. Men också osynligt, krypandes  och överraskande.

You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.

– Jane Goodall


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]

Vegofritters

Vegofritters

Okategoriserade

Vår goda vän Kerstin har en fantastisk fin gård i bergen ovanför Port de Sóller. I trädgården har hon ett stort trädgårdsland med dinglande tomater i olika färger och former, zucchini, aubergine, grönkål, gurkor, rödbetor, chili, salvia mm. Härom dagen åkte jag upp till gården med barnen och vi fick äran att själva plocka solmogna […]

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Raw zuccinispagetti med ruccola- och basilikapesto

Okategoriserade

Jag tycker väldigt mycket om råkost, många gånger även kallat levande föda eller raw food. Den här zuccinispagettin blir så fantastiskt god, smakrik och vacker. Känslan av att äta spagetti men att den endast består av grönsaker och en röra med galet mycket näring är ljuvlig. När man pratar om Raw food brukar man syfta […]

Granola

Granola

Okategoriserade

Vi äter gärna granola på vår smoothie. Då vi har valt bort att köpa hem mejeri har vi nästan alltid växtbaserade alternativ som till exempel havremjölk, mandelmjölk eller liknande hemma. Dock aldrig sojamjölk. Med lite bär, växtbaserad mjölk och hemmagjord granola känns livet allmänt lite festligare. Det känns för smärtsamt och inte alls ok att […]

Sötpotatisbakelse med citron

Sötpotatisbakelse med citron

Okategoriserade

De här små bakelserna är till dig som vill äta något sött utan någon som helst sötning. Jag är själv väldigt känslig för socker av alla dess slag. Utöver stevia av hög kvalitet, är frukt eller dadlar den bästa sötningen för mig. Just nu har jag dock lite problem med även dadlar, och då passar denna fräscha […]

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Purjolöks”rösti”. Ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Ruccola och ugnsrostad sparris.

Okategoriserade

Äntligen midsommar och ännu en orsak till att sitta lång tid vid matbordet för att umgås och äta massor av god mat. Jag tycker om att ställa den allra somrigaste maten på matbordet. För mig är midsommarens mat fräsch och baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Självklart är all mat ekologisk och gärna så närproducerad som […]

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Rostad fänkål. Koriander- och spenatröra med citron.

Okategoriserade

Fänkål är en favorit att grilla eller ugnsrosta. Jag tycker om att servera grillade grönsaker tillsammans med en god röra. Här har jag gjort en len röra på bland annat röda linser, spenat, koriander och citron. Supergott! Som jag skrivit tidigare, tryckkokar jag alltid mina baljväxter. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. […]