Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är en del av, centrala för hela kontinenten. Med uppbränd skog, kommer regnmängden att minska drastiskt inom bara några få år.

Som konsument av till exempel resor, el, textiler, plast och mat är det viktigt att komma ihåg att det sker naturkatastrofer till följd av mänsklig aktivitet varje dag. Det kan handla om kraftiga, snabba och synliga katastrofer. Exempelvis härjar bränder som är minst lika allvarliga som i Amazonas nu i Afrika och i Indonesien. Översvämningar som kräver 1000-tals liv sker i länder som till exempel Bangladesh och vi har sett allt starkare orkaner som ödelägger hela byar och städer runt om i världen. Forskare rapporterar om exceptionell värme och torka som drabbar människor, djur och natur. Plast i haven har uppmärksammats över hela världen, liksom att cirka 250 miljoner år gamla korallrev dör i en skrämmande hög takt. Två tredjedelar av samtliga ryggradsdjur är utrotningshotade och eftersom alla arter har sin specifika roll i ekosystemet, riskerar hela system att bli svagare eller kollapsa när en del av kedjan faller bort. Vissa arter är speciellt viktiga för systemets överlevnad. Bin, våra avgörande pollinerare, är utrotningshotade. Det är också mycket som vi inte ser med blotta ögat. Till exempel gift, skadliga hormoner och mikroplast i jord, vatten, djur och människor. Påverkan på människor, djur, naturresurser och klimat till följd av våra konsumtions- och beteendemönster är för många näst intill ogreppbar och overklig.

Vi är beroende av fungerande, rika och rena ekosystem samt tillförlitliga vattennivåer och havsflöden. Hur kan vi då i så stor utsträckning vara så blinda och handlingsförlamade vad gäller att fatta beslut som rimmar med forskning och allmänt sunt förnuft?

Samtliga människor behöver vara lyhörda och ödmjuka inför det som håller på att hända. Kommer du inte att må som bäst om du väljer att stå rakryggad och tar ett aktivt beslut om att föregå med gott exempel genom att säga att du kommer vara med om att försöka vända detta? Jag är själv inte perfekt men jag har en medvetenhet och tänker samt försöker alltid lära mig hur jag med mina val påverkar andra människor, djur och planeten. Jag tycker att det är vår skyldighet som människa.

Utöver att politiker måste sätta upp mer fungerande regleringar, och vi i vår tur måste efterfråga politiker inom varje parti som vill göra detta, styr våra val av varor och tjänster i mångt och mycket vad som kommer att produceras. Vi har i regel alltid ett val. Du kan välja att köpa en ekologisk kaffe latte med baristahavremjölk istället för komjölk och till exempel inte köpa kött från djur som har ätit kraftfoder. Detta är ofta producerat i Brasilien eller i liknande länder, där man bland annat skövlar regnskog och ökar förstörelse av naturresurser och klimat för att vi ska få billigt kraftfoder och kött. Utöver det släpper kor också ut metangas, vilken har en cirka 34 gånger starkare negativ effekt på växthuseffekten än koldioxid räknat på 100 år. Du kan även läsa innehållet på livsmedels-, rengörings- och hälsoförpackningar och därmed undvika palmolja. När du står i fiskdisken kan du googla upp en fiskeguide för uthålligt fiske. Med sorbet orsakar du mindre skada än med en mejeriglass där kor vanligtvis har växt upp på kraftfoder. Med stor sannolikhet inspirerar du dessutom din omgivning positivt när du gör gott. Våga säga nej och våga prata sanning med dina barn. Föregå med gott exempel. De kommer med stor sannolikhet att tacka dig i framtiden.

Jag har så länge jag minns känt ett stort engagemang och intresserat mig för hur vår mat påverkar andra människor, djur och natur. Min fasta övertygelse är att vi bland annat måste gå över till en mer växtbaserad kost. Det var därför jag startade företaget Sophie’s Raw. Vår målsättning är just att erbjuda matmarknaden mer miljövänliga, djuretiskt framställda samt goda och jämförelsevis nyttigare glassar. Med den här bloggen vill jag från djupet av mitt hjärta inspirera dig till att göra det lite enklare att välja ekologiskt och växtbaserat. På så sätt hoppas jag kunna göra det lättare för dig att göra ett aktivt val för vår planet. Dess framtid ligger bland annat i dina händer. Vi behöver leva som om vi är en del av naturen. Vi är alla här tillsammans och allt vi gör kommer tillbaka till oss. Delvis kraftigt, snabbt och synligt. Men också osynligt, krypandes  och överraskande.

You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.

– Jane Goodall


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]