Mat för hälsan och planeten

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde.

Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat på komjölk. Och givetvis ett ekologiskt alternativ. Varför inte smör eller mjölk från ko? Kor äter oftast kraftfoder som har produceras i till exempel Brasilien. Vår konsumtion av mejeri driver därmed på skövlingen av bland annat regnskog. Mejeriindustrin förbrukar också stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen. Utöver det nämnda vill du väl inte stödja en produktion som i de allra flesta fall separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologisk mjölk)? Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter.

Recept

150 gram smakfri kokosolja eller vegansmör, rumstempererat
1 dl erythritol
2 dl skalade mandlar
1 dl mandlar med skal
1 dl kokosflingor
1 dl glutenfria havregryn
1 vaniljstång, inkråmet
1/2 tsk bakpulver
nypa salt
2 msk växtbaserad mjölk (kan uteslutas) eller kokosgrädde

3 röda och söta äpplen, skurna i skivor
Kanel

  1. Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Låt den gärna vara lite chrunchy.
  2. Tryck ut ett tunt lager med degen i en smord pajform, cirka 1/3 del av degen.
  3. Skär äpplen i skivor och vänd försiktigt runt tillsammans med kanel i en skål. Lägg ut äppelskivorna på pajdegen.
  4. Fördela resterande pajdeg över äpplena.
  5. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen  i cirka 30 minuter, eller till pajen är gyllenbrun.

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter, blötlagda i cirka 4 timmar
2 dl vatten
1/2 dl kokosolja utan smak
3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha den)
1 krm vaniljpulver från vaniljstång
Knivsudd salt

  1. Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender. Smaka av om du behöver mer sötma. Låt gärna stå i kylskåpet över natten eller i minst 3 timmar. Om grädden har blivit för tjock, går det bra att vispa upp den med ytterligare lite vatten.

 


One comment on “Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

  1. Anna Erickson on

    Jag heter Anna Erickson från Stockholm – Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist – Stava för att få tillbaka ditt ex
    återställa ryggförlust kärleksförhållande
    förena bruten
    magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
    sluta skilsmässa
    Älskar stava för att undvika att fuska par
    Älskar stava för att stoppa uppdelningen

    (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]