Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Ugnsrostad röd paprikapesto

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid!

Var noggrann med att titta på förpackningen och se var mandlarna är odlade någonstans. Cirka 80 procent av världens mandlar odlas i torra områden i Kalifornien. Till följd av generösa vattenrättigheter, har ett ohållbart jordbruk kunnat hållas i Central Valley. Mandelodlingarna har bidragit till tömda grundvattenkällor,  stor vattenbrist och torka. I Sverige är det lätt att få tag på ekologiska mandlar odlade i Europa. Dessa sorter av mandelträd är generellt sett mer resistenta mot torka, vilket gör att de i regel inte bevattnas. 

Recept

2 rostade paprikor, ugnsrostade
1,5 dl mandlar
1–2 stora vitlök
1 dl olivolja
2 msk näringsjäst
1/2 citron
1 stor näve färsk basilika
1 krm chiliflingor
1/2 tsk paprikakrydda
Havssalt och peppar

  1. Lägg mandlarna på en plåt och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 240 grader. När ugnen nått önskad temperatur, är mandlarna färdiga. De ska vara lätt ljusbruna inuti. Tag bort från plåten om de är färdiga och låt svalna.
  2. Sänk värmen till 225 grader. Dela paprikorna i två halvor på längden och ta bort kärnhusen. Lägg dem med skalet uppåt på en smord plåt. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 20-25 min, eller till skalet blivit mörkt. Täck över paprikorna med en kökshandduk och låt stå i cirka 10 min i syfte att paprikaskalet ska lossna lättare. Ta försiktigt bort det rostade paprikaskalet.
  3. Mixa samtliga ingredienser till peston. Låt gärna peston behålla lite crunch.
  4. Servera gärna med pasta och generöst med riven veganost samt nymald svartpeppar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Sötpotatis-, rödbets- och jordärtskocksgratäng med rosmarin och ingefära

Sötpotatis-, rödbets- och jordärtskocksgratäng med rosmarin och ingefära

Okategoriserade

När man har långa kvistar med torkad rosmarin självplockade från Rosmarindalen på Mallorca, måste man ju göra något riktigt gott och vackert. Jag älskar kombinationen mellan ingefära, rosmarin och de relativt söta rotknölarna i den krämiga såsen. Mums! Jag använder självklart alltid ekologisk kokosmjölk i syfte att undvika att köpa kokosmjölk där fastkedjade apor har […]

Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]