Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt.
Det här är en perfekt rätt att servera som förrätt, ett tillbehör eller som tilltugg innan middagen! Sååå gott, vackert och festligt! Det är ett relativt klassiskt recept på chimichurri, förutom att det även brukar vara oregano i receptet. Om du vill ha i oregano, tag 1,5 dl koriander och 0,5 dl färsk oregano istället.
Jag önskar innerligt att du väljer vegansk fetaost. Den vegankost jag köper är otroligt god! Liksom köttindustrin, så driver mejeriindustrin på skövlingen av bland annat regnskog och förbrukar stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen beräknat på 100 år. Utöver det nämnda hoppas jag att allt fler människor säger nej till att stödja en produktion som nästan uteslutande separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln (konventionell mejeri) eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologiskt mejeri). Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter. Mejeri är dessutom inte bra för hälsan.
Recept
AUBERGINE
4 medelstora eller 8 små auberginer
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär auberginen i hälften på längden och gör ett rutmönster i köttet. Pensla rikligt med olivolja och salta.
- Lägg auberginerna med köttsidan ner på en plåt. Pricka med en gaffel på skalsidan.
- Grilla i ugnen till auberginerna blivit helt mjuka.
VEGANFETA
Jag köper väldigt ofta en fantastiskt god vegansk fetaost. Den passar till det mesta och finns numera i många välsorterade butiker. Om du vill göra egen veganfeta, så har jag tidigare gjort en vegansk färskost på mandlar.
CHIMICHURRI
2 dl (nerpressad) färsk persilja
2 dl färsk koriander
1/2 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja av god kvalitet
1 msk rödvinsvinäger
1 citron, pressad
1/4 tsk röda pepparflingor
1/2--1 tsk havssalt
Några drag med pepparkvarnen
- Finhacka persilja, koriander, rödlök och vitlök.
- Tillsätt ovanstående ingredienser i en skål tillsammans med resterande ingredienser. Blanda och smaka av! Justera eventuellt salt och mängden olivolja.
Lägg gärna på fetaosten på auberginen när denna svalnat något, men inte blivit kall. Lägg på chimichurri och dekorera med lite örter samt eventuellt lite salt. Dekorera gärna även med citronzest.