Mat för hälsan och planeten

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt.

Det här är en perfekt rätt att servera som förrätt, ett tillbehör eller som tilltugg innan middagen! Sååå gott, vackert och festligt! Det är ett relativt klassiskt recept på chimichurri, förutom att det även brukar vara oregano i receptet. Om du vill ha i oregano, tag 1,5 dl koriander och 0,5 dl färsk oregano istället.

Jag önskar innerligt att du väljer vegansk fetaost. Den vegankost jag köper är otroligt god! Liksom köttindustrin, så driver mejeriindustrin på skövlingen av bland annat regnskog och förbrukar stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen beräknat på 100 år. Utöver det nämnda hoppas jag att allt fler människor säger nej till att stödja en produktion som nästan uteslutande separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln (konventionell mejeri) eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologiskt mejeri). Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter. Mejeri är dessutom inte bra för hälsan.

Recept

AUBERGINE

4 medelstora eller 8 små auberginer

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginen i hälften på längden och gör ett rutmönster i köttet. Pensla rikligt med olivolja och salta.
  3. Lägg auberginerna med köttsidan ner på en plåt. Pricka med en gaffel på skalsidan.
  4. Grilla i ugnen till auberginerna blivit helt mjuka.

VEGANFETA

Jag köper väldigt ofta en fantastiskt god vegansk fetaost. Den passar till det mesta och finns numera i många välsorterade butiker. Om du vill göra egen veganfeta, så har jag tidigare gjort en vegansk färskost på mandlar.

CHIMICHURRI

2 dl (nerpressad) färsk persilja

2 dl färsk koriander

1/2 liten rödlök

2 vitlöksklyftor

1 dl olivolja av god kvalitet

1 msk rödvinsvinäger

1 citron, pressad

1/4 tsk röda pepparflingor

1/2--1 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

  1. Finhacka persilja, koriander, rödlök och vitlök.
  2. Tillsätt ovanstående ingredienser i en skål tillsammans med resterande ingredienser. Blanda och smaka av! Justera eventuellt salt och mängden olivolja.

Lägg gärna på fetaosten på auberginen när denna svalnat något, men inte blivit kall. Lägg på chimichurri och dekorera med lite örter samt eventuellt lite salt. Dekorera gärna även med citronzest.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]