Mat för hälsan och planeten

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt.

Det här är en perfekt rätt att servera som förrätt, ett tillbehör eller som tilltugg innan middagen! Sååå gott, vackert och festligt! Det är ett relativt klassiskt recept på chimichurri, förutom att det även brukar vara oregano i receptet. Om du vill ha i oregano, tag 1,5 dl koriander och 0,5 dl färsk oregano istället.

Jag önskar innerligt att du väljer vegansk fetaost. Den vegankost jag köper är otroligt god! Liksom köttindustrin, så driver mejeriindustrin på skövlingen av bland annat regnskog och förbrukar stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen beräknat på 100 år. Utöver det nämnda hoppas jag att allt fler människor säger nej till att stödja en produktion som nästan uteslutande separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln (konventionell mejeri) eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologiskt mejeri). Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter. Mejeri är dessutom inte bra för hälsan.

Recept

AUBERGINE

4 medelstora eller 8 små auberginer

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginen i hälften på längden och gör ett rutmönster i köttet. Pensla rikligt med olivolja och salta.
  3. Lägg auberginerna med köttsidan ner på en plåt. Pricka med en gaffel på skalsidan.
  4. Grilla i ugnen till auberginerna blivit helt mjuka.

VEGANFETA

Jag köper väldigt ofta en fantastiskt god vegansk fetaost. Den passar till det mesta och finns numera i många välsorterade butiker. Om du vill göra egen veganfeta, så har jag tidigare gjort en vegansk färskost på mandlar.

CHIMICHURRI

2 dl (nerpressad) färsk persilja

2 dl färsk koriander

1/2 liten rödlök

2 vitlöksklyftor

1 dl olivolja av god kvalitet

1 msk rödvinsvinäger

1 citron, pressad

1/4 tsk röda pepparflingor

1/2--1 tsk havssalt

Några drag med pepparkvarnen

  1. Finhacka persilja, koriander, rödlök och vitlök.
  2. Tillsätt ovanstående ingredienser i en skål tillsammans med resterande ingredienser. Blanda och smaka av! Justera eventuellt salt och mängden olivolja.

Lägg gärna på fetaosten på auberginen när denna svalnat något, men inte blivit kall. Lägg på chimichurri och dekorera med lite örter samt eventuellt lite salt. Dekorera gärna även med citronzest.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]

Overnight oats “Kanelbulle”

Overnight oats “Kanelbulle”

Okategoriserade

Vid sidan om kladdkaka, är nog kanelbulle det bästa jag vet när det kommer till bakverk. Som hyllning till kanelbullens dag gjorde jag en nyttigare variant: Overnight oats med hint av kardemumma och vanilj, smulor av “kanelbulle” och kokosgrädde. Gott! Till barnen gjorde jag en cashewkräm då det faller dem bättre i smaken än kokosgrädde. […]

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Knäckig äppelpaj med cashewgrädde (gluten- och sockerfri)

Okategoriserade

MUMS vad gott detta blev! Vad ger mer höstkänsla än en knäckig äppelpaj med kanel? Den går fort att göra och doftar ljuvligt. Servera gärna med kokos- eller cashewgrädde. Självklart gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer kokosolja eller vegansmör, liksom en växtbaserad mjölk, istället för mejeri baserat […]

Krämig basilikadressing

Krämig basilikadressing

Okategoriserade

Vilken summerboost! Jag blandade upp min fantastiskt goda basilkadressing med världens godaste tomater, grönkål och lök. Dessa var direkt plockade i vår väns trädgårdsland uppe i bergen ovanför Port de Soller. Svarta små oliver, lätt rostade pinjenötter och ett fantastiskt gott ekologiskt havssalt gjort på bland annat svarta oliver var bara pricken över i:et. Samtliga […]

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Amazonas och våra konsumtionsmönster

Okategoriserade

Igår vad det Brasiliens nationaldag. Kanske har vi aldrig tidigare varit så smärtsamt involverade i vad som händer i Brasilien som nu. De senaste rapporteringarna om Amazonas gör ont djupt in i mångas hjärtan. Värdet av fungerande ekosystem i Amazonas, såväl lokalt som globalt, lär knappast undgått någon. Exempelvis är de vattenflöden som Amazonas är […]

Auberginehummus

Auberginehummus

Okategoriserade

Aubergine! Hur gott är inte det!? Den här hummusen blir fantastiskt len och god. Tillsammans med ugnsrostad aubergine, hackade pistagenötter, citronzest och koriander blir det till en elegant och smakintensiv förrätt. Servera gärna tillsammans med lite glutenfritt rostat bröd, fröknäcke, rotfruktschips eller grönsaksstavar. Rätten passar också bra som en sidorätt. Som jag skrivit tidigare, tryckkokar […]

Nutella med erytritol

Nutella med erytritol

Okategoriserade

Det här gör jag då och då. Vi har det på till exempel smörgåsar, bananglass eller uppvisad kokosgrädde. Beroende på ändamål, kan du nå önskvärd konsistens genom att ställa nutellan i kylen, låta den stå i rumstemperatur eller värma lite försiktigt. Den passar även bra att frysa in till små chokladbitar i isbitsformar, gärna med […]