Mat för hälsan och planeten

Gyllene smoothie med sötpotatis

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig!

Ett riktigt bra tips för att bli varm från insidan nu när det är kallare, är att dricka eller äta varm mat med kryddor som har värmande egenskaper. Det här smoothien är helt klart beroendeframkallande. Den värmer upp inifrån och är sååå len och god. Med alla kryddorna är den dessutom en riktig antioxidantbomb. Krydnejlika, ceylonkanel, kardemumma, gurkmeja och ingefära är nämligen bland det mest antioxidanrika och inflammationshämmande livsmedel du kan äta. Gurkmeja tas bäst upp av kroppen när den intas tillsammans med svartpeppar (ämnet piperin gör den mer biotilgänglig), fett (kurkumin är fettlösligt) och upphettning (vilket ökar upplösning av kurkuminet).

Jag använder en växtbaserad dryck som består av en blandning mellan ris- och kokosmjölk. Det finns ingen smak av ris eller kokos i denna smoothie utan ”mjölken” bidrar bara till en väldigt god och naturlig sötma i smoothien.

Recept

2 dl (nerpressad) sötpotatis, ugnsbakad (cirka 1 - 1,5 sötpotatis)

5 dl ris- och kokosmjölk/annan växtdryck

5 nejlikor

5 kardemummakapslar

1/2 stor kanelstång

7 svartpepparkorn

1*1,5 cm ingefära (tag lite mindre om du vill ha en mildare smoothie)

1/4 vaniljstång

1 tsk gurkmeja

1 nypa salt

(1 msk kokosolja om du vill optimera upptaget av gurkmeja)

  1. Skär sötpotatisen i halvor på längden och lägg med skärsidan nedåt på en smord plåt. Baka på 200 grader till den är helt mjuk.
  2. Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender.
  3. Värm på spisen till lite mer än ljummet.

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]

Belugahummus med gremolata

Belugahummus med gremolata

Okategoriserade

Jag älskar hummus, såväl den traditionella som varianter med rödbetor, gröna ärtor, oliver och så vidare. En hummus på belugalinser blir väldigt snygg, användbar och välsmakande. Gremolata är en annan favorit. Vanligtvis består gremolata endast av citronskal, vitök, persilja och salt. Med olivolja gifter sig smakerna än bättre och kombinationen mellan belugahummusen och gremolatan blir […]

Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]

Ugnsrostad röd paprikapesto

Ugnsrostad röd paprikapesto

Okategoriserade

Den här peston har jag gjort i över 10 år. Den gör alltid succé, -mycket tack vare de rostade mandlarna. Här serverar jag peston tillamans med glutenfri spagetti, riven veganost, lite basilikablad, rostade mandlar och nymald svartpeppar. Den är också fantastiskt god på en skiva rostat bröd, till vegoburgare eller grönsaker. Smaklig måltid! Var noggrann med […]

Kronärtskocksröra med linser

Kronärtskocksröra med linser

Okategoriserade

Den här röran passar bra tillsammans med till exempel rotfruktschips, på ett gott knäckebröd eller en rostad skiva glutenfritt bröd. Jag dekorerade röran med svarta oliver som jag blandade upp med olivolja, vit balsamvinäger, hackad rödlök, lite vitlök, gräslök, salt och peppar. Gott! Kronärtskockor sägs bland annat kunna avgifta kroppen, förbättra leverns hälsa och hjälpa […]