Mat för hälsan och planeten

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset!

De stora rosmarinkvistarna plockade jag under en vandring här på Mallorca. Jag la dem sedan för att torka på en tallrik, och nu smakar de såväl ljuvligt som "juligt" att strö över mina rotgrönsaker.

Recept

3 medelstora rödbetor eller 2 små sötpotatis
2 msk olivolja (eller rapsolja)
1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
2. Skrubba rödbetorna respektive sötpotatisen och hyvla på mandolin i mycket tunna skivor.
4. Blanda rödbetorna respektive sötpotatisen med olja och salt. Låt dem dra i cirka 15 minuter.
5. Häll av samt krama försiktigt ut eventuell överflödig vätska från rödbetorna/sötpotatisarna.
6. Lägg ut skivorna på plåtar med bakplåtsfilm och ställ in dem i ugnen.
7. Baka rödbetschipsen cirka 60-120 minuter beroende på hur tunt du har skurit chipsen. Lövtunna chips är färdiga på mindre än 60 minuter, medan tjockare givetvis tar längre tid. (Sötpotatischipsen kräver kortare tid än rödbetschipsen). Tag gärna bort baklåtsfilmen efter halva tiden. Öppna ugnen då och då för att släppa ut ånga. Variera plåtarnas placering i ugnen.
8. Chipsen är färdiga när de har hårdnat. Om de fortfarande är lite oljiga, lägg på hushållspapper eller hushållsduk.
9. Strö gärna lite flingsalt och torkad rosmarin på chipsen.


One comment on “Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Gremolatamarinerade oliver och vitlök

Okategoriserade

Jag kan varmt rekommendera detta lilla enkla och goda tilltugg. Det är såklart lite blötare än att äta torra oliver, men servera med skedar och njut av den fina smakexplosionen i munnen. Här har jag använt en burk svarta och en burk gröna oliver med vitlöksklyftor. RECEPT 1 bruk (300 gram) svarta oliver 1 burk […]

Tahinidressing med mynta

Tahinidressing med mynta

Okategoriserade

E En enkel och god dressing att äta till vilken sallad som helst, eller till exempel att servera som dipp till rotfruktschips, morotsstavar  eller blomkålsbuketter. Jag åt min dressing tillsammans med en vinegrättdressad sallad med rivna rödbetor, vegan fetaost, spenat- och ruccolablad. Min dressing är dekorerad med svart havssalt, chiliflingor och myntablad. Utöver att mynta […]

Australien och våra val

Australien och våra val

Okategoriserade

Mitt hjärta gråter när jag ser djur lida liksom rika naturtillgångar förstöras eller brinna upp. Det som sker i Australien är en tragedi. Globalt så förstör vi planeten i en skrämmande hög takt. De flesta pålästa människor i västvärlden vet att en överhängande orsak till naturresursförstörelse och klimatförändringar är just animalisk livsmedelsproduktion. Cirka 83 procent av jordens jordbruksmark […]

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge

Okategoriserade

Vad sägs om vegansk och glutenfri hasselnötsfudge sötad med endast dadlar? Jag älskar dessa små mästerverk och har gjort dem flera gånger nu under jullovet. De är lätta att göra samt smakar riktigt gott och exklusivt. Barnen jublar när vi tar fram bollarna och äter dem som en liten dessert på våra vandringar. Recept 2 dl […]

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Okategoriserade

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset! De stora rosmarinkvistarna plockade […]

Belugahummus med gremolata

Belugahummus med gremolata

Okategoriserade

Jag älskar hummus, såväl den traditionella som varianter med rödbetor, gröna ärtor, oliver och så vidare. En hummus på belugalinser blir väldigt snygg, användbar och välsmakande. Gremolata är en annan favorit. Vanligtvis består gremolata endast av citronskal, vitök, persilja och salt. Med olivolja gifter sig smakerna än bättre och kombinationen mellan belugahummusen och gremolatan blir […]

Gyllene smoothie med sötpotatis

Gyllene smoothie med sötpotatis

Okategoriserade

Även om jag blev så varm att jag tog av mig tröjan och gick i linne på min morgonpromenad, börjar det även bli kallare här på Mallorca. De sista dagarna har jag tagit ett dopp i saltvattenpoolen varje dag. Hu så kallt men uppfriskande! Jag har dock bestämt mig, -vinterbad blir det nya för mig! […]

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Grillad aubergine med veganfeta och chimichurri

Okategoriserade

 Jag hittade små fina ekologiska auberginer på vår favoritmarknad i den lilla byn Santa Maria. Marknaden har en ekologisk del och det är där vi köper våra allra finaste grönsaker och frukter. Det känns också bra att gynna de fantastiskt trevliga lokala bönderna som odlar ekologiskt. Det här är en perfekt rätt att servera som […]