Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Vad sägs om att göra det näst intill nyttigaste och godaste snackset till gästerna på julafton? Även palsternacka och vanlig potatis går superbra att rosta till chips i ugnen. Om du väljer ekologiska, och gärna närproducerade rotgrönsaker, kan du också stolt stoltsera med att du serverar det näst intill miljövänligaste snackset!

De stora rosmarinkvistarna plockade jag under en vandring här på Mallorca. Jag la dem sedan för att torka på en tallrik, och nu smakar de såväl ljuvligt som "juligt" att strö över mina rotgrönsaker.

Recept

3 medelstora rödbetor eller 2 små sötpotatis
2 msk olivolja (eller rapsolja)
1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
2. Skrubba rödbetorna respektive sötpotatisen och hyvla på mandolin i mycket tunna skivor.
4. Blanda rödbetorna respektive sötpotatisen med olja och salt. Låt dem dra i cirka 15 minuter.
5. Häll av samt krama försiktigt ut eventuell överflödig vätska från rödbetorna/sötpotatisarna.
6. Lägg ut skivorna på plåtar med bakplåtsfilm och ställ in dem i ugnen.
7. Baka rödbetschipsen cirka 60-120 minuter beroende på hur tunt du har skurit chipsen. Lövtunna chips är färdiga på mindre än 60 minuter, medan tjockare givetvis tar längre tid. (Sötpotatischipsen kräver kortare tid än rödbetschipsen). Tag gärna bort baklåtsfilmen efter halva tiden. Öppna ugnen då och då för att släppa ut ånga. Variera plåtarnas placering i ugnen.
8. Chipsen är färdiga när de har hårdnat. Om de fortfarande är lite oljiga, lägg på hushållspapper eller hushållsduk.
9. Strö gärna lite flingsalt och torkad rosmarin på chipsen.


One comment on “Ugnsbakade rödbets- och sötpotatischips

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att den berömda TikTok pastan har blivit så populär. Vem tackar nej till en kombination av fetaost, små söta tomater, vitlök, italienska kryddor, chili och basilika? Och dessutom i kombination med pasta?  Rätten är enkel att göra och smakar fantastiskt. Jag kan verkligen rekommendera att använda den veganska fetaosten som […]

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Okategoriserade

Som jag skrivit tidigare, är någon del av mig nog en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här ljuvliga soppan är enkel att göra även om den innehåller relativt […]

Kladdiga ljusa chokladbollar

Kladdiga ljusa chokladbollar

Okategoriserade

De här kladdiga ljusa chokladbollarna påminner lite om de goda ljusa havrebollarna med choklad som jag och många andra älskade att köpa i kiosken när vi var små. De är bra liiite mer kladdiga, liiiit godare och bra mycket mer hälsosamma. Recept 2 dl cashewnötter 2 dl havregryn 1/2 tsk vaniljpulver 2–3 msk kakaopulver (beroende […]

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Okategoriserade

Jag njöt av varje sked när jag åt denna fantastiskt goda och vackra soppa. Porslinet har jag ärvt från min mamma. Det är ett ostindiskt handmålat porslin från 1700/1800-talet. Jag älskar det och tänker alltid extra mycket på hur min älskade lilla mamma fullkomligt äääälskade detta porslin som hon själv hade ärvt från sin mamma. […]

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Okategoriserade

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån. Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad […]

Aubergine och tahinidipp

Aubergine och tahinidipp

Okategoriserade

Man tager vad man haver… Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad. […]

Overnight oats semla

Overnight oats semla

Okategoriserade

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över. Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om […]

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Okategoriserade

“Where there is love, there is life”. Mahatma Gandhi Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad […]

Pistagemjölk

Pistagemjölk

Okategoriserade

Grönt är skönt, och många gånger gott! Jag njöt av min pistagemjölk tillsammans med vispad kokosgrädde, lite pudrat kakaopulver, kakaonibs och hackade pistagenötter. Kändes lyxigt och smakade riktigt bra. Om du inte har en nötmjölkspåse, kan du göra pistagesmör genom att mixa pistagenötterna i en matberedare länge nog att det blir ett smör. Därefter kan […]

Vegansk, gluten- och sockerfri semla

Vegansk, gluten- och sockerfri semla

Okategoriserade

Jag älskar semlor i alla dess varianter. Denna semla är högst otraditionell eftersom den är vegansk, gluten- och sockerfri. Den är dock den semla som smakade mest traditionellt jämfört med många andra semmelvarianter jag har gjort. Supergod! Jag har även provat att göra semmelvåfflor, semmelgröt, frysta bananbitssemlor, rostad sötpotatissemla, saffranssemla, chiasemla, pistagesemla och rawfoodsemla. Semmelgröten, […]