Mat för hälsan och planeten

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten.

Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans.  Jordärtskocka är också rik på inulin, vilket bidrar med näring till hälsosamma tarmbakterier. För många kan dock också inulin ge stor gasbildning i tarmen.

Shiitakesvamp anses ha medicinska egenskaper och har används flitigt inom den traditionella medicinen i delar av Asien. Svampen är bland annat känd för att ha virus-, bakterie- och svampdödande egenskaper vilket minskar inflammation i kroppen och hjälper till att reglera blodsockret.

Som jag skrivit tidigare så är rotfrukter ett mycket gott klimatval. För mig är det självklart att köpa ekologiskt och på så sätt bidra till en mer frisk och levande planet.

RECEPT

JORDÄRTSKOCKS- OCH SHIITAKEPYTT

400 gram jordärtskockor

350 gram shiitake

1 medelstor gul lök

1/2 dl olivolja

1/2 tsk salt

PERSILJA- OCH BASILIKADRESSING

1/2 dl olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1/2 dl finhackad persilja

1/2 dl finhackad basilika

Salt och peppar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta jordärtskockorna väl och skär stora jordärtskockor i 4 delar, och små jordärtskockor på hälften.
  3. Skär shiitaken i 1 cm breda skivor. Finhacka löken.
  4. Blanda jordärtskockor, shiitake och gul lök med olivolja. Ugnsrosta  i cirka 25 minuter eller till jordärtskockorna är mjuka.
  5. Blanda under tiden dressingen.
  6. När jordärtskockorna och shiitaken är färdiga, tag ut ur ugnen och blanda med din dressing.

LINSRÖRA

2 dl kokta röda linser

1 stor näve persilja

1 stor näve basilika

2 msk juice från citron

1 stor vitlöksklyfta

2 msk vit tahini av god kvalitet

1/2 dl olivolja

Havssalt

Några drag med pepparkvarnen

Eventuellt vatten.

  1. Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
  2. Mixa samtliga ingredienser till röran i en matberedare. Tillsätt eventuellt vatten för önskad konsistens på röran. När denna röra serveras tillsammans med pytten ovan, föredrar jag en relativt fast röra framför en lösare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Okategoriserade

Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen […]

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Okategoriserade

De här smakerna tog mig direkt tillbaka till min barndom. Min mamma och styvpappa var väldigt förtjusta i chokladbiskvier. Även om chokladbiskvier inte var mitt favoritbakverk, började jag längta efter smaken och kontrasterna mellan den mjuka chokladkrämen, det hårda chokladskalet och den goda mandelbotten. Egentligen ska det vara smörkräm i mitten, men jag tyckte min […]

Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]

Hasselnötsbakelse

Hasselnötsbakelse

Okategoriserade

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen? Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut […]

Belugalinsburgare

Belugalinsburgare

Okategoriserade

Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad.  Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som […]

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake. Linsröra.

Okategoriserade

Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten. Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. […]