Vilken supergod och lyckad kombination av ört- och vitlöksmarinerade jordärtskockor med shiitake! En perfekt förrätt eller sidorätt. Värm försiktigt upp den lena och goda linsröran i en kastrull innan du lägger på den smarriga pytten.
Jordärtskockor är mycket rik på kalium, vilket är viktigt för musklerna och reglerar blodtrycket. Kalium reglerar också, tillsammans med natrium, kroppens saltbalans. Jordärtskocka är också rik på inulin, vilket bidrar med näring till hälsosamma tarmbakterier. För många kan dock också inulin ge stor gasbildning i tarmen.
Shiitakesvamp anses ha medicinska egenskaper och har används flitigt inom den traditionella medicinen i delar av Asien. Svampen är bland annat känd för att ha virus-, bakterie- och svampdödande egenskaper vilket minskar inflammation i kroppen och hjälper till att reglera blodsockret.
Som jag skrivit tidigare så är rotfrukter ett mycket gott klimatval. För mig är det självklart att köpa ekologiskt och på så sätt bidra till en mer frisk och levande planet.
RECEPT
JORDÄRTSKOCKS- OCH SHIITAKEPYTT
400 gram jordärtskockor
350 gram shiitake
1 medelstor gul lök
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
PERSILJA- OCH BASILIKADRESSING
1/2 dl olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad basilika
Salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta jordärtskockorna väl och skär stora jordärtskockor i 4 delar, och små jordärtskockor på hälften.
- Skär shiitaken i 1 cm breda skivor. Finhacka löken.
- Blanda jordärtskockor, shiitake och gul lök med olivolja. Ugnsrosta i cirka 25 minuter eller till jordärtskockorna är mjuka.
- Blanda under tiden dressingen.
- När jordärtskockorna och shiitaken är färdiga, tag ut ur ugnen och blanda med din dressing.
LINSRÖRA
2 dl kokta röda linser
1 stor näve persilja
1 stor näve basilika
2 msk juice från citron
1 stor vitlöksklyfta
2 msk vit tahini av god kvalitet
1/2 dl olivolja
Havssalt
Några drag med pepparkvarnen
Eventuellt vatten.
- Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
- Mixa samtliga ingredienser till röran i en matberedare. Tillsätt eventuellt vatten för önskad konsistens på röran. När denna röra serveras tillsammans med pytten ovan, föredrar jag en relativt fast röra framför en lösare.