Belugalinser är mina favoritlinser. De här små burgarna är härligt krispiga på utsidan och mjuka på insidan. De går givetvis att äta som de är med bröd eller i ett salladsblad. Själv älskar jag att äta en i taget och doppa i tahinisås och lägga på lite korianderblad. Här provade jag att använda burgarna som ”burgarbröd” tillsammans med tahinisås, avokado, generöst med färska korianderblad och lite dressade rivna rödbetor och morötter med mynta.
Jag tryckkokar alltid mina baljväxter. Det blir dels godare och dels mer hälsosamt. Syftet är framför allt att sänka innehållet av lektiner. Detta protein fungerar bland annat som en försvarsmekanism mot parasiter och sjukdomar hos växter. Lektiner finns i sädesslag, ris, nötter, frön baljväxter och grönsaker. Det finns också i mejeriprodukter. Människor kan inte bryta ner lektiner utan de skadar villi, vilket är små hår som finns på insidan av tarmen vars uppgift är att ”hjälpa till” med upptag av näring. Lektiner tros kunna orsaka stor förlust av näring och bidra till läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit (ledinflammation) med mera. De som har problem med just detta, har därför all anledning att vara försiktig med lektiner. Baljväxter innehåller relativt tåliga lektiner, och det bästa för att minska dessa är att tryckkoka.
Recept
BELUGABURGARE
4 dl kokta belugalinser
1/4 medelstor gul eller röd lök
2-3 klyftor vitlök
3/4 dl glutenfritt mjöl
1 tsk bakpulver
1 dryg tsk mald koriander
1 dryg tsk mald brödkummin
1/2 tsk paprikapulver
1 stor kruka koriander
1 kruka bladpersilja
Några drag med svartpepparkvarnen
1 tsk salt
- Skär löken och vitlöken i bitar. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Bevara gärna textur och crunch.
- Smörj in en bakplåtsfilm generöst med olivolja. Gör små burgare och lägg dessa på plåten. Pensla med ytterligare olivolja.
- Grädda på 200 grader i mitten av ugnen. Burgarna är färdiga efter cirka 20 minuter eller när de har fått lite färg på såväl undersida som översida.
TAHINISÅS
1,5 dl tahini
1,5 dl vatten
1 stor pressad citron
1 vitlöksklyfta
1/2–2/3 tsk havssalt
- Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender eller med en stavmixer. Låt gärna stå i kylskåp för att tjockna till sig.
TILLBEHÖR
Avokado
Rivna rödbetor och morötter med lite olivolja, mynta och salt.