Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Hasselnötsbakelse

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen?

Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut samt smakar riktigt gott och exklusivt. Jag föredrar vispad kokosgrädde men cashewgrädde går nog hem hos fler.

Som jag skrivit tidigare, så gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer att göra en växtbaserad grädde istället för att vispa upp grädde från en ko. Kor äter oftast kraftfoder som har produceras i till exempel Brasilien. Vår konsumtion av mejeri driver därmed på skövlingen av bland annat regnskog. Mejeriindustrin förbrukar också stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen. Utöver det nämnda vill du väl inte stödja en produktion som i de allra flesta fall separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologisk mjölk)? Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter.

Recept

KLADDKAKA PÅ HASSELNÖTTER

2 dl rostat hasselnötssmör
150 gram medjooldadlar
2 msk kokosolja utan smak
3 msk kakaopulver
60 gram mörk choklad eller kakaomassa (kan uteslutas)
1/2 krm vaniljpulver
Knivsudd salt

  1. Mixa dadlar och kokosolja i en matberedare.
  2. Tillsätt resterande ingredienser förutom finhackade hasselnötter och mixa.
  3. Tryck ner i en form och ställ in i kylskåpet i minst en timme. Tänk över formen så att andra smaker inte går in i kakan. Skär upp i önskvärda bitar.

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter, gärna blötlagda i cirka 4 timmar
2 dl vatten
1/2 dl kokosolja utan smak
3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha grädden)
1/2 krm vaniljpulver från vaniljstång
Knivsudd salt

  1. Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender eller en stavmixer. Smaka av om du behöver mer sötma. Låt gärna stå i kylskåpet över natten eller i minst 1 timme. Om grädden har blivit för tjock, går det bra att vispa upp den med ytterligare lite vatten.
  2. Spritsa gärna cashewgrädden på kakorna. Det går givetvis också att bre ut grädden eller lägga på en sked med grädde på kakan också. Dekorera med smält choklad och kakaonibs.

One comment on “Hasselnötsbakelse

  1. Elias on

    Heja er! Så trött på att hälsosidor kommer med “hälsorecept” med animalier i, och var nu nästan säker på att det förr eller senare skulle dyka upp något från djurriket även i detta receptet, men tvärtom. Tvärtom förklarar ni varför man bör bojkotta dessa, inte bara för miljöns skull utan det allra viktigaste; för djurens skull! Så heja er och tack!!! <3 <3 <3 /vegan

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Chokladmousse på hasselnötter

Chokladmousse på hasselnötter

Okategoriserade

Vad sägs om en försvinnande god och fluffig chokladmousse som smälter i munnen och tangerar till att kännas som en chokladpudding i konsistensen? Dessutom är den utan raffinerat socker och mejeri. Jag mixar upp min chokladmousse i en blender. Dels blir dem helt slät och dels tycker jag den blir mer fluffig i konsistensen än […]

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Okategoriserade

Det här blev en läcker liten rätt med smaker från det italienska köket. Med lättrostade pinjenötter hade det smakat ännu mer italienskt, men nu råkade furikaken stå och blänga på mig i kylskåpet… De små tomatbakelserna skulle passa perfekt på en brunch. Jag köper de mest fantastiska ägg jag har smakat på väldens finaste butik […]

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att den berömda TikTok pastan har blivit så populär. Vem tackar nej till en kombination av fetaost, små söta tomater, vitlök, italienska kryddor, chili och basilika? Och dessutom i kombination med pasta?  Rätten är enkel att göra och smakar fantastiskt. Jag kan verkligen rekommendera att använda den veganska fetaosten som […]

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Okategoriserade

Som jag skrivit tidigare, är någon del av mig nog en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här ljuvliga soppan är enkel att göra även om den innehåller relativt […]

Kladdiga ljusa chokladbollar

Kladdiga ljusa chokladbollar

Okategoriserade

De här kladdiga ljusa chokladbollarna påminner lite om de goda ljusa havrebollarna med choklad som jag och många andra älskade att köpa i kiosken när vi var små. De är bra liiite mer kladdiga, liiiit godare och bra mycket mer hälsosamma. Recept 2 dl cashewnötter 2 dl havregryn 1/2 tsk vaniljpulver 2–3 msk kakaopulver (beroende […]

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Okategoriserade

Jag njöt av varje sked när jag åt denna fantastiskt goda och vackra soppa. Porslinet har jag ärvt från min mamma. Det är ett ostindiskt handmålat porslin från 1700/1800-talet. Jag älskar det och tänker alltid extra mycket på hur min älskade lilla mamma fullkomligt äääälskade detta porslin som hon själv hade ärvt från sin mamma. […]

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Okategoriserade

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån. Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad […]

Aubergine och tahinidipp

Aubergine och tahinidipp

Okategoriserade

Man tager vad man haver… Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad. […]

Overnight oats semla

Overnight oats semla

Okategoriserade

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över. Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om […]

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Okategoriserade

“Where there is love, there is life”. Mahatma Gandhi Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)