Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Hasselnötsbakelse

Den här nyttigare varianten av kladdkaka baseras på samma ingredienser som min hasselnötsfudge. Vem tackar nej till kombinationen hasselnötter och choklad samt en gräddig vaniljkräm på toppen?

Hasselnötsbakelsen är i huvudsak raw då samtliga ingredienser förutom hasselnötterna är raw, samt att den inte bakas i ugnen. Den är lättare att göra än det kanske ser ut samt smakar riktigt gott och exklusivt. Jag föredrar vispad kokosgrädde men cashewgrädde går nog hem hos fler.

Som jag skrivit tidigare, så gör du en stor tjänst för din hälsa, planeten och djuren om du väljer att göra en växtbaserad grädde istället för att vispa upp grädde från en ko. Kor äter oftast kraftfoder som har produceras i till exempel Brasilien. Vår konsumtion av mejeri driver därmed på skövlingen av bland annat regnskog. Mejeriindustrin förbrukar också stora mängder vatten och energi. Dessutom släpper kor ut metangas, vilken har en 34 gånger starkare negativ påverkan på växthuseffekten än kodioxidutsläppen. Utöver det nämnda vill du väl inte stödja en produktion som i de allra flesta fall separerar kalvar från dess mamma direkt efter födseln eller cirka 2-3 dagar efter födseln (ekologisk mjölk)? Kor har ett oerhört starkt känslomässigt band till sin avkomma och blir likt samtliga levande varelser förtvivlade och deprimerade. Idag finns tack och lov många alternativ till mejeriprodukter.

Recept

KLADDKAKA PÅ HASSELNÖTTER

2 dl rostat hasselnötssmör
150 gram medjooldadlar
2 msk kokosolja utan smak
3 msk kakaopulver
60 gram mörk choklad eller kakaomassa (kan uteslutas)
1/2 krm vaniljpulver
Knivsudd salt

  1. Mixa dadlar och kokosolja i en matberedare.
  2. Tillsätt resterande ingredienser förutom finhackade hasselnötter och mixa.
  3. Tryck ner i en form och ställ in i kylskåpet i minst en timme. Tänk över formen så att andra smaker inte går in i kakan. Skär upp i önskvärda bitar.

CASHEWGRÄDDE
2 dl cashewnötter, gärna blötlagda i cirka 4 timmar
2 dl vatten
1/2 dl kokosolja utan smak
3-5 medjooldadlar (beroende på hur söt du vill ha grädden)
1/2 krm vaniljpulver från vaniljstång
Knivsudd salt

  1. Mixa samtliga ingredienser i en höghastighetsblender eller en stavmixer. Smaka av om du behöver mer sötma. Låt gärna stå i kylskåpet över natten eller i minst 1 timme. Om grädden har blivit för tjock, går det bra att vispa upp den med ytterligare lite vatten.
  2. Spritsa gärna cashewgrädden på kakorna. Det går givetvis också att bre ut grädden eller lägga på en sked med grädde på kakan också. Dekorera med smält choklad och kakaonibs.

One comment on “Hasselnötsbakelse

  1. Elias on

    Heja er! Så trött på att hälsosidor kommer med “hälsorecept” med animalier i, och var nu nästan säker på att det förr eller senare skulle dyka upp något från djurriket även i detta receptet, men tvärtom. Tvärtom förklarar ni varför man bör bojkotta dessa, inte bara för miljöns skull utan det allra viktigaste; för djurens skull! Så heja er och tack!!! <3 <3 <3 /vegan

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]