Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen måste vara helt tillagad för att smaka gott.
Recept
2 små eller 1 stor aubergine
Ruccola
Rostade pinjefrön
Citronzest
RAW BASILIKAPESTO
2 dl basilika
1/2 dl pinjenötter
3 msk olivolja
1 stor vitlök
3 msk näringsjäst
1,5 msk citron
1/4 tsk salt
- Ställ ugnen på 220 grader.
- Skär auberginen i centimeterstora skivor och salta dessa. Låt auberginen vätska sig i cirka 10 minuter och torka därefter skivorna med hushållshandduk eller liknande.
- Pensla auberginen med olivolja på båda sidor. Lägg en bakduk på en plåt. Ugnsbaka i cirka 15 minuter eller till dess att skivorna fått lätt färg.
- Mixa samtliga ingredienser till peston i en matberedare.
- Lägg några ruccolablad och pesto på en aubergineskiva. Lägg på en ytterligare aubergineskiva, ruccola och pesto. Dekorera med hackade rostade pinjefrön, citronzest och eventuellt lite svart eller vitt havssalt.