Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare.

Äldre personer och människor med just metabola syndrom, det vill säga personer som lider av högt blodtryck, höga blodsockernivåer, övervikt och ohälsosamma blodfetter, har tillsammans med rökare hitintills varit överrepresenterade bland de svårast sjuka i Covid-19.

Metaboliska syndrom kan minskas med bland annat en förändrad kost. Vår sockerkonsumtion anses utgöra en av de största orsakerna till metaboliskt syndrom. Något av det bästa du kan göra för att bygga upp ett väl fungerande immunförsvar är därför att sluta eller starkt begränsa raffinerat socker och livsmedel som innehåller raffinerat socker. Det sistnämnda handlar om så kallat dolt socker som bland annat finns i många sorters glass, müsli, bröd, juicer, yoghurt och andra halvfabrikat. En produkt som innehåller raffinerat socker, stärkelsesirap, druvsocker, farinsocker, sirap, fruktsocker, dextros, HFCS eller agave kan i mina ögon aldrig vara en naturlig och bra produkt. Det är snarare bland det värsta du kan stoppa i dig.

Enligt jordbruksverkets statistik har totalkonsumtionen av socker och sirap varierat mellan 38–49 kg per person och år under perioden 1980–2018. År 2018 var sockerkonsumtionen 40 kg per person.

I boken Lick the Sugar Habit, skriven av Nancy Appelton, finns en lista med exempel på effekter av ett stort intag av raffinerat socker som är värt att fundera på:

 • Sämre immunförsvar
 • Ökad risk för högre blodtryck
 • Ökad risk för fetma
 • Förhindrat upptag av kalcium, magnesium, krom och koppar
 • Eventuell ökning av koncentrationssvårigheter
 • Höjning av totaltriglycerider (fett)
 • Försämrad funktion i bukspottkörteln och ökad risk för fettinlagring i levern, med skada på insidan av kapillärerna
 • Ökad risk för åderbråck, gallstenar och hemorrojder
 • Försämrad vävnadsfunktion
 • Risk för skador i tarmfloran
 • Ökad risk för candindatillväxt
 • Negativ påverkan på binjurarnas funktion och därmed sämre hantering av stress
 • Näring åt cancerceller
 • Ökad risk för utveckling av bröst-, ändtarms-, äggstocks-, lung-, gallgångs-, gallblåse- och magcancer
 • Negativ påverkan på synen
 • Riskerar att skapa tandrelaterade besvär
 • Ökad risk för autoimmuna sjukdomar som artrit, astma, MS
 • Ökad risk för osteoporos
 • Riskerar att påverka hormonbalanser negativt (ökad östrogen hos män och försvårad PMS hos kvinnor)
 • Förhöjd risk för Alzheimers
 • Ökat insulinpåslag vilket med stor sannolikhet kan leda till insulinresistens
 • Ökad risk för Advanced Glycation End products (AGE), vilket är sockermolekyler som binder till och skadar proteiner. AGE påskyndar cellernas åldrande
 • Ökad risk för eksem och allergi hos barn
 • Enzymers funktion riskerar att försämras
 • Förändrar kollagenstruktur vilket föråldrar huden

Jag hoppas innerligt att vi kommer att lära oss mycket av coronakrisen, såväl på individuell nivå som kollektivt. Förhoppningsvis kommer fler människor förstå vikten av ett starkt immunförsvar, god djurhållning och en frisk planet. Människan tvingas ur sin normalitet och blir kanske mer öppen för genomgripande systemförändringar. Nu hoppas jag bara att människan inte, som så många andra gånger, är kortsiktig och egoistisk. Vi har allt att vinna på att vara öppna och ödmjuka inför nya och mer långsiktiga och hållbara  levnadssätt.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]