Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Bee happy

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar.

Naturen och vi är helt beroende av bin och andra pollinatörers ovärderliga arbete. Naturskyddsföreningen menar att var tredje tugga vi äter är pollinerad av en insekt.

När du väljer ekologiskt, bidrar du till att skapa förutsättningar för mer grönska och frisk natur. På en ekologisk gård kan det finnas omkring 50 procent fler arter av bin och andra pollinatörer jämfört med en konventionell gård.

Genom att se till att det finns gott om nektar och pollen i din trädgård hjälper du också bina att hålla sig friska och starka.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Aubergine och tahinidipp

Aubergine och tahinidipp

Okategoriserade

Man tager vad man haver… Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad. […]

Overnight oats semla

Overnight oats semla

Okategoriserade

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över. Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om […]

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Okategoriserade

“Where there is love, there is life”. Mahatma Gandhi Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad […]

Pistagemjölk

Pistagemjölk

Okategoriserade

Grönt är skönt, och många gånger gott! Jag njöt av min pistagemjölk tillsammans med vispad kokosgrädde, lite pudrat kakaopulver, kakaonibs och hackade pistagenötter. Kändes lyxigt och smakade riktigt bra. Om du inte har en nötmjölkspåse, kan du göra pistagesmör genom att mixa pistagenötterna i en matberedare länge nog att det blir ett smör. Därefter kan […]

Vegansk, gluten- och sockerfri semla

Vegansk, gluten- och sockerfri semla

Okategoriserade

Jag älskar semlor i alla dess varianter. Denna semla är högst otraditionell eftersom den är vegansk, gluten- och sockerfri. Den är dock den semla som smakade mest traditionellt jämfört med många andra semmelvarianter jag har gjort. Supergod! Jag har även provat att göra semmelvåfflor, semmelgröt, frysta bananbitssemlor, rostad sötpotatissemla, saffranssemla, chiasemla, pistagesemla och rawfoodsemla. Semmelgröten, […]

Marockansk gryta med sötpotatis och aubergine

Marockansk gryta med sötpotatis och aubergine

Okategoriserade

Marockansk mat är som de andra nordafrikanska länderna bland annat influerad av det nomadiska berberfolket och smaker från mellanöstern. Typiska rätter är couscous och tagine i alla möjliga olika smakkombinationer. Vanliga kryddor är saffran, koriander, spiskummin, koriander, paprika, mynta, citron och vitlök. Ja, ni hör… Ljuvlig mat som är både färg-och smakrik. Grytan blir godast […]

Sötpotatis-, rödbets- och jordärtskocksgratäng med rosmarin och ingefära

Sötpotatis-, rödbets- och jordärtskocksgratäng med rosmarin och ingefära

Okategoriserade

När man har långa kvistar med torkad rosmarin självplockade från Rosmarindalen på Mallorca, måste man ju göra något riktigt gott och vackert. Jag älskar kombinationen mellan ingefära, rosmarin och de relativt söta rotknölarna i den krämiga såsen. Mums! Jag använder självklart alltid ekologisk kokosmjölk i syfte att undvika att köpa kokosmjölk där fastkedjade apor har […]

Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]