Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Nötbröd

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att passa en ljuvlig liten 1-årig kille, njöt jag av att gå till bageriet för att köpa gediget tyskt bröd. Bröden innehöll inte sällan nötter.

Mitt nötbröd i detta recept är emellertid helt annorlunda än alla de bröd jag växte upp med. Det är dock fantastiskt gott och jag är säker på att jag också hade älskat det som barn. Brödet kan med fördel skäras i skivor och frysas in. Det är väldigt gott att rosta.

Jag bakar brödet med blötlagda nötter. Nötter innehåller bland annat en hel del mineraler och vitaminer, men de innehåller också antinäringsämnen så som fytinsyra. Antinäringsämnen är växtens sätt att försvara sig mot angrepp från skadedjur, inte gro för tidigt eller mögla. För oss hindrar antinäringsämnen upptag av näring. Det finns i stort sätt i allt vi äter, men i olika mängd och mer eller mindre skadliga sådana. Växter använder främst fytinsyra för att lagra ämnet fosfor, vilket är nödvändigt för att växten ska kunna växa. Till skillnad mot till exempel gnagare, saknar människan enzymet fytas som kan bryta ner fytinsyra i tarmen. Istället kommer fytinsyran binda till sig viktiga mineraler så som till exempel järn, kalcium, magnesium och zink. Dessa kan därmed inte tas upp från tarmen utan passerar ut med avföringen. Fytinsyran är en orsak till att järnbrist är världens vanligaste bristsjukdom. Det gäller framför allt hos människor i tredje världen där en stor del av befolkningen lever på spannmål. Genom att blötlägga nötter och frön, dras en stor del av fytinsyran ut i vattnet. För människor med krånglig mage och tarmbesvär som exempelvis Crohns, Ulcerös Kolit eller IBS är det ännu viktigare att blötlägga nötter och frön. Observera att en del personer med tarmsjukdomar kan ha svårt att äta nötter och frön, trots att dessa blötlagts.

Recept

2 dl sötmandel

2 dl valnötter

2 dl hasselnötter

2 dl kokosflakes

1,2 tsk salt

2-3 msk hel kummin

1/2 dl psylliumhusk

1 dryg tsk bakpulver

2 dl vatten.

  1. Blötlägg mandel, valnötter, hasselnötter i vatten över natten.
  2. Skölj nötterna väl och sätt ugnen 175 grader.
  3. Mixa samtliga ingredienser med s-kniven i en matberedare. Mixa dock inte för länge, nötterna ska fortfarande vara något crunchy.
  4. Låt stå i 10 minuter för att tjockna till sig.
  5. Forma en eller två limpor och lägg på en bakplåtsfilm.
  6. Grädda i 1 timme och 20 min på nedersta falsen i ugnen. Se efter om du behöver vända på brödet om det inte är jämnt gräddat.
  7. Sänk temperaturen till 50 grader och låt brödet stå ytterligare 40 minuter i ugnen.
  8. Låt gärna brödet svalna en stund innan du äter det. Brödet kan med fördel ligga framme några timmar innan det äts. Som jag skrev ovan, är det väldigt gott att rosta.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Aubergine med ruccola, raw pesto och citronzest

Okategoriserade

Aubergine är en spännande grönsak. I en indisk rätt, kan den kännas så typiskt indisk. I en italiensk rätt, så fantastiskt passande och typiskt italiensk. Men hur många förknippar inte aubergine i en traditionell libanesisk rätt? Vilken supergrönsak! Med den goda peston i denna rätt känner man som en italiensk mästerkock. Jag tycker att auberginen […]

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Veganska och nyttigare chokladbiskvier

Okategoriserade

De här smakerna tog mig direkt tillbaka till min barndom. Min mamma och styvpappa var väldigt förtjusta i chokladbiskvier. Även om chokladbiskvier inte var mitt favoritbakverk, började jag längta efter smaken och kontrasterna mellan den mjuka chokladkrämen, det hårda chokladskalet och den goda mandelbotten. Egentligen ska det vara smörkräm i mitten, men jag tyckte min […]

Semmelgröt

Semmelgröt

Okategoriserade

En av mina absoluta favoritkonton på Instagram är Ekotipset. Ellinor ger konkreta och enkla tips för bland annat en giftfri och miljövänlig vardag vad gäller husmorstips, städning, recept och en del skönhet. Härom veckan tipsade hon och la ut ett recept på malda havregryn i havregrynsgröten istället för vanliga havregryn. Tänkte att detta kanske skulle locka […]