Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Nötbröd

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att passa en ljuvlig liten 1-årig kille, njöt jag av att gå till bageriet för att köpa gediget tyskt bröd. Bröden innehöll inte sällan nötter.

Mitt nötbröd i detta recept är emellertid helt annorlunda än alla de bröd jag växte upp med. Det är dock fantastiskt gott och jag är säker på att jag också hade älskat det som barn. Brödet kan med fördel skäras i skivor och frysas in. Det är väldigt gott att rosta.

Jag bakar brödet med blötlagda nötter. Nötter innehåller bland annat en hel del mineraler och vitaminer, men de innehåller också antinäringsämnen så som fytinsyra. Antinäringsämnen är växtens sätt att försvara sig mot angrepp från skadedjur, inte gro för tidigt eller mögla. För oss hindrar antinäringsämnen upptag av näring. Det finns i stort sätt i allt vi äter, men i olika mängd och mer eller mindre skadliga sådana. Växter använder främst fytinsyra för att lagra ämnet fosfor, vilket är nödvändigt för att växten ska kunna växa. Till skillnad mot till exempel gnagare, saknar människan enzymet fytas som kan bryta ner fytinsyra i tarmen. Istället kommer fytinsyran binda till sig viktiga mineraler så som till exempel järn, kalcium, magnesium och zink. Dessa kan därmed inte tas upp från tarmen utan passerar ut med avföringen. Fytinsyran är en orsak till att järnbrist är världens vanligaste bristsjukdom. Det gäller framför allt hos människor i tredje världen där en stor del av befolkningen lever på spannmål. Genom att blötlägga nötter och frön, dras en stor del av fytinsyran ut i vattnet. För människor med krånglig mage och tarmbesvär som exempelvis Crohns, Ulcerös Kolit eller IBS är det ännu viktigare att blötlägga nötter och frön. Observera att en del personer med tarmsjukdomar kan ha svårt att äta nötter och frön, trots att dessa blötlagts.

Recept

2 dl sötmandel

2 dl valnötter

2 dl hasselnötter

2 dl kokosflakes

1,2 tsk salt

2-3 msk hel kummin

1/2 dl psylliumhusk

1 dryg tsk bakpulver

2 dl vatten.

  1. Blötlägg mandel, valnötter, hasselnötter i vatten över natten.
  2. Skölj nötterna väl och sätt ugnen 175 grader.
  3. Mixa samtliga ingredienser med s-kniven i en matberedare. Mixa dock inte för länge, nötterna ska fortfarande vara något crunchy.
  4. Låt stå i 10 minuter för att tjockna till sig.
  5. Forma en eller två limpor och lägg på en bakplåtsfilm.
  6. Grädda i 1 timme och 20 min på nedersta falsen i ugnen. Se efter om du behöver vända på brödet om det inte är jämnt gräddat.
  7. Sänk temperaturen till 50 grader och låt brödet stå ytterligare 40 minuter i ugnen.
  8. Låt gärna brödet svalna en stund innan du äter det. Brödet kan med fördel ligga framme några timmar innan det äts. Som jag skrev ovan, är det väldigt gott att rosta.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]