Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor.
Medan ursprunglig matjord innehåller ungefär 50 olika mineraler, består konstgödsel vanligtvis av de tre mineralerna kväve, fosfor och kalium (NPK). Framställningen av konstgödsel är vanligtvis mycket energikrävande vilket innebär mer växthusgaser med negativ påverkan på klimatet. Mineralerna i konstgödsel ger snabb energi till plantorna och gör att de växer fort. Det kan liknas med snabb energi i form av snabba kolhydrater till oss människor. Kvaliteten blir dock sämre. Konstgödsel lakar med tiden ur övriga mineraler ur jorden och minskar jordens bördighet. Det försämrar förutsättningarna för odling och är i längden ohållbart.
Eftersom växter suger upp den näring som finns i jorden, blir grönsaker och frukter odlade med konstgödsel mer näringsfattiga och svaga. Forskning från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet visar att den svenska åkerjorden exempelvis innehar hälften så mycket järn som i början av 1960-talet. Även de viktiga mineralerna koppar och magnesium har urlakats betydligt. Dessutom kan växten inte bygga upp sitt immunförsvar lika bra när kemiska bekämpningsmedel används, vilka i regel används i konventionell odling. Marie Olsson är professor i växtförädling på SLU. Hon menar att det, beroende på hur grönsakerna har odlats, kan skilja 100 procent mellan de grönsaker som har högst andel fytokemikalier och de grönsaker som har lägst andel fytokemikalier.
Ett mer hållbart sätt att odla växter är till exempel att använda naturgödsel. Med organiskt material kan mullhalten byggas upp och jordstrukturen förbättras. Det innebär mat för maskar, svampar, bakterier och andra organismer. Jorden förblir levande och näringsrik.
Genom att köpa ekologiskt stödjer du ett jordbruk utan konstgödsel, bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen. Då gör du även en stor tjänst för din hälsa!
Hej Sophie!
Vilken bra artikel du har skrivit. Jag arbetar på Svenska Vegetariska Föreningens kansli och vi diskuterar ofta detta faktum att vår mat har blivit näringsfattigare. Vi ger ut en tidning som heter VEGETAR/Hälsofrämjaren. I den försöker vi ha bra och aktuell information om mat- miljö- och klimatfrågor. Jag undrar om vi skulle kunna få publicera din artikel som var så enkel och lätt att förstå utan kostnad om vi samtidigt berättar om dig och din blogg? Lycka till i framtiden med din viktiga väg i livet! Med vänlig hälsning SVF/Ewa Sangwall Tel 08-702 11 16 http://www.vegetarian.se