Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor.

Medan ursprunglig matjord innehåller ungefär 50 olika mineraler, består konstgödsel vanligtvis av de tre mineralerna kväve, fosfor och kalium (NPK). Framställningen av konstgödsel är vanligtvis mycket energikrävande vilket innebär mer växthusgaser med negativ påverkan på klimatet. Mineralerna i konstgödsel ger snabb energi till plantorna och gör att de växer fort. Det kan liknas med snabb energi i form av snabba kolhydrater till oss människor. Kvaliteten blir dock sämre. Konstgödsel lakar med tiden ur övriga mineraler ur jorden och minskar jordens bördighet. Det försämrar förutsättningarna för odling och är i längden ohållbart.

Eftersom växter suger upp den näring som finns i jorden, blir grönsaker och frukter odlade med konstgödsel mer näringsfattiga och svaga. Forskning från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet visar att den svenska åkerjorden exempelvis innehar hälften så mycket järn som i början av 1960-talet. Även de viktiga mineralerna koppar och magnesium har urlakats betydligt. Dessutom kan växten inte bygga upp sitt immunförsvar lika bra när kemiska bekämpningsmedel används, vilka i regel används i konventionell odling. Marie Olsson är professor i växtförädling på SLU. Hon menar att det, beroende på hur grönsakerna har odlats, kan skilja 100 procent mellan de grönsaker som har högst andel fytokemikalier och de grönsaker som har lägst andel fytokemikalier.

Ett mer hållbart sätt att odla växter är till exempel att använda naturgödsel. Med organiskt material kan mullhalten byggas upp och jordstrukturen förbättras. Det innebär mat för maskar, svampar, bakterier och andra organismer. Jorden förblir levande och näringsrik.

Genom att köpa ekologiskt stödjer du ett jordbruk utan konstgödsel, bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen. Då gör du även en stor tjänst för din hälsa!


One comment on “Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

  1. Svenska Vegetariska Föreningen on

    Hej Sophie!
    Vilken bra artikel du har skrivit. Jag arbetar på Svenska Vegetariska Föreningens kansli och vi diskuterar ofta detta faktum att vår mat har blivit näringsfattigare. Vi ger ut en tidning som heter VEGETAR/Hälsofrämjaren. I den försöker vi ha bra och aktuell information om mat- miljö- och klimatfrågor. Jag undrar om vi skulle kunna få publicera din artikel som var så enkel och lätt att förstå utan kostnad om vi samtidigt berättar om dig och din blogg? Lycka till i framtiden med din viktiga väg i livet! Med vänlig hälsning SVF/Ewa Sangwall Tel 08-702 11 16 http://www.vegetarian.se

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Saffranssemla

Saffranssemla

Okategoriserade

Har du möjligtvis kvar saffransbullar i frysen? Då är sannerligen en saffranssemla inte fel att göra! Samtliga medlemmar i familjen älskade dessa. Om du vill göra en cashewgrädde som är lite mer fast och som kan spritsas så är receptet nedan perfekt. Om du inte har tid att vänta med att ha den i kylskåpet, […]

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Chia-milkshake med saffran, kokosgrädde, pistagenötter och limezest

Okategoriserade

För många år sedan skapade jag den här goda och nästintill rå “milkshaken” till Rawfoodmiddagar.se. Jag älskar kombinationen av saffrans”milkshake” tillsammans med vaniljgrädde, limezest och pistagenötter. Jag lärde känna Catherine och Micke som startade Rawfoodmiddagar.se för drygt 10 år sedan och vi umgicks en hel del. På den tiden kallades de för “SuperCat” och “SuperMike”. […]

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Okategoriserade

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du […]

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]