Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott!
Det finns vissa knep för att få till en riktigt god och krämig hummus. Följ gärna proceduren nedan istället för att blanda ihop alla ingredienser samtidigt. Det blir skillnad. Välj också bra och goda råvaror. Jag blötlägger och tryckkokar alltid mina baljväxter. Det blir både godare och nyttigare på så sätt att innehållet av bland annat fytinsyra och lektiner, som kan förhindra upptag av näring i tarmen, minskas.
Recept:
3 dl kokta kikärtor
1 dl vit tahini
1 vitlöksklyfta
Juice från 1 citron
Knappt 1/2 tsk havssalt
1/2- 1 dl vatten (Mängd beror på vilka kikärtor du använder. Om du använder kikärtor på burk, så tar du mindre vatten.)
Knappt 1/2 tsk spiskummin
1 msk olivolja av hög kvalitet
-
Skölj kikärtorna i kallt vatten. Låt de rinna av väl.
-
Mixa juicen från citronen med vitlök och salt i en matberedare. Låt gärna vila en stund så att vitlöken kan utveckla sin smak.
-
Tillsätt tahini och mixa i någon minut. Konsistensen blir tjockare.
-
Tillsätt vatten och mixa till blandningen är krämig och slät.
-
Tillsätt kikärterna, spiskummin och olivolja och mixa väl. Skrapa vid behov ner sidorna i matberedaren. Tillsätt eventuellt mer vatten.
-
Smaka av och njut! Dekorera gärna med olivolja och korianderblad, eller en enkel dressing som jag gjorde.