Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Auberginehummus, ugnsbakade morötter samt valnöts- och basilikaolja

Ibland gnistrar det till. Med aubergine, citron, nötter, örter och ugnsbakade rotgrönsaker kan det knappast gå fel. Det här blev en god och smakrik rätt med toner från mellanöstern.

Jag blötlägger gärna mina valnötter över natten i syfte att få bort den bittra smaken. Därefter sköljer jag dem väl samt lägger dem i ugnen på 150 grader för att torka. Börja se efter om de är torra efter cirka 15 minuter. Se upp så att de inte bränns. Personligen tycker jag att valnötter smakar som bäst när de precis har torkat helt i ugnen, eller om de rostas mycket lätt.

AUBERGINEHUMMUS

2 medelstora aubergine, ugnsgrillade

1 stor citron, pressad

2,5 msk vit tahini

1 stor vitlöksklyfta

3 dl kikärtor, kokta (också gott att ersätta med belugalinser)

0,5–1 krm spiskummin (går givetvis att utesluta om du inte gillar spiskummin)

1 dl vatten

1 näve färsk koriander (eller andra örter så som till exempel mynta eller basilika)

Drygt 0,5 tsk salt och några drag med pepparkvarnen

2 msk olivolja av god kvalitet

  1. Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
  2. För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök  i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
  3. Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
  4. Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.

UGNSBAKADE MORÖTTER

Små morötter eller morötter i stavar

Olivolja

lite salt

  1. Skala morötterna vid behov, Blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka i 200 grader till al dente. Tiden beror givetvis på hur stora morötter du har.

VALNÖTS- OCH BASILIKAPESTO

2 dl basilika

1/2 dl valnötter

3 msk olivolja av god kvalitet

1 stor vitlöksklyfta

3 msk näringsjäst

1,5 msk citron

1/4 tsk salt

  1. Mixa med s-staven i en matberedare eller finhacka och blanda samtliga ingredienser. Tillsätt mer olivolja om du har en god sådan, samt vill ha peston mer rinnande.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Gyllene havregrynsgröt med sötpotatis

Okategoriserade

Ellinor som driver det fantastiska Instagram-kontot Ekotipset tipsade för cirka ett år sedan om att göra gröt på malda havregryn istället för hela. Från att inte alls gilla havregrynsgröt när jag var liten, kan jag nu kalla mig ett stort fan av mixad havregrynsgröt i alla dess former och smaker. Jag mixar (eller kokar) alltid […]

Hummus

Hummus

Okategoriserade

Jag älskar hummus. Personligen tycker jag denna fantastiska röra smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker. Här serverade jag den med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål med mild currysmak. Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott! Det finns vissa knep för att få till […]

Hemmagjord kokosyoghurt

Hemmagjord kokosyoghurt

Okategoriserade

Jag njuter lika mycket varje gång jag äter kokosyoghurt, särskilt när jag äter den tillsammans med bär och granola. Personligen älskar jag att krydda min kokosyoghurt med lite kanel och ingefära. Yoghurten passar också som ingrediens i såser, röror eller som tillbehör till grytor. Det finns kokosyoghurt att köpa i många välsorterade butiker och hälsokostaffärer. […]

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Är dagens grönsaker och frukter näringsfattigare än de var förr?

Okategoriserade

Forskning visar att dagens grönsaker och frukter är näringsfattigare idag än de var förr. Fokus för de kommersiella växtförädlarna har varit kvantitet framför kvalitet. Hela industrin har strävat efter att utveckla grönsaker som växer snabbt, ger stora skördar och håller bra för transport. Det har saknats en strävan att ta fram eller behålla mer näringsrika plantor. Medan […]

Nötbröd

Nötbröd

Okategoriserade

Under min uppväxt hade jag lyxen att få äta min mammas hembakta bröd flera gånger i veckan. Redan som barn började jag baka alla möjliga sorters bröd, gärna riktigt grovt bröd där jag skållade mjölet. Jag kan också förnimma smakerna av grovt tyskt rågbröd från min au pairtid i Frankfurt am Main som 20-åring. Utöver att […]

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Rödbetsjuice med fänkål, citronmeliss, ingefära och lime

Okategoriserade

Jag älskar kombinationen av fänkål och rödbetor. Med citron eller lime, citronmeliss och ingefära är denna juice fantastiskt fräsch och god. En riktig näringsboost! Poängen med att dricka färskpressad juice, vid sidan om att det är väldigt gott, är att få i sig en hög andel mikronäringsämnen. Jag rekommenderar grönsaksjuicer med ingen eller minimal andel […]

Bee happy

Bee happy

Okategoriserade

Det finns många skäl till varför vi alla behöver främja en ekologiskt matproduktion. En stark orsak är för att stödja binas överlevnad. Så mycket som en tredjedel av våra bin är på väg att försvinna till följd av bland annat gifter, matbrist, förändrade ekosystem, förstörda naturresurser och klimatförändringar. Naturen och vi är helt beroende av bin och […]

Kalljäst glutenfri baguette

Kalljäst glutenfri baguette

Okategoriserade

Hur gott är det inte att äta nybakat färskt bröd? Dessa glutenfria baguetter är lättbakade och fantastiskt goda. Servera gärna med olivolja blandat med finhackad persilja, riven vitlök och lite salt. Mums! För hårdare och tjockare skorpa (älskar!), låt en tom plåt ligga längst ner i ugnen medan du värmer upp ugnen. I samband med att […]

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Immunförsvaret, socker och Covid-19

Okategoriserade

Det viktigaste vi kan göra för att inte blir sjuka är att bygga upp vårt immunförsvar. Det finns 100 procent vetenskap bakom att ett bra immunförsvar är viktigt för att kroppen ska kunna motverka ett virus! Förkylningsvirus kan till exempel ligga i kroppen och vänta på att immunförsvaret ska bli svagare. Äldre personer och människor med […]