Ibland gnistrar det till. Med aubergine, citron, nötter, örter och ugnsbakade rotgrönsaker kan det knappast gå fel. Det här blev en god och smakrik rätt med toner från mellanöstern.
Jag blötlägger gärna mina valnötter över natten i syfte att få bort den bittra smaken. Därefter sköljer jag dem väl samt lägger dem i ugnen på 150 grader för att torka. Börja se efter om de är torra efter cirka 15 minuter. Se upp så att de inte bränns. Personligen tycker jag att valnötter smakar som bäst när de precis har torkat helt i ugnen, eller om de rostas mycket lätt.
AUBERGINEHUMMUS
2 medelstora aubergine, ugnsgrillade
1 stor citron, pressad
2,5 msk vit tahini
1 stor vitlöksklyfta
3 dl kikärtor, kokta (också gott att ersätta med belugalinser)
0,5–1 krm spiskummin (går givetvis att utesluta om du inte gillar spiskummin)
1 dl vatten
1 näve färsk koriander (eller andra örter så som till exempel mynta eller basilika)
Drygt 0,5 tsk salt och några drag med pepparkvarnen
2 msk olivolja av god kvalitet
- Skär auberginen i två halvor på längden. Smörj in undersidorna med olivolja och lägg på en plåt. Nagga skalsidan med gaffel. Tillaga i ugnen på 200 grader i cirka 35 minuter. Se till att auberginen är mjuk rakt igenom.
- För att få en så slät hummus som möjligt, mixa först tahini, citron och vitlök i en matberedare till en något tjockare massa. Det tar bara 1-2 minuter.
- Tillsätt köttet från auberginerna, kikärtor, kummin, vatten, koriander, salt och peppar. Mixa slätt.
- Mixa till sist i olivolja. Smaka av och se om du behöver ytterligare lite salt.
UGNSBAKADE MORÖTTER
Små morötter eller morötter i stavar
Olivolja
lite salt
- Skala morötterna vid behov, Blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka i 200 grader till al dente. Tiden beror givetvis på hur stora morötter du har.
VALNÖTS- OCH BASILIKAPESTO
2 dl basilika
1/2 dl valnötter
3 msk olivolja av god kvalitet
1 stor vitlöksklyfta
3 msk näringsjäst
1,5 msk citron
1/4 tsk salt
- Mixa med s-staven i en matberedare eller finhacka och blanda samtliga ingredienser. Tillsätt mer olivolja om du har en god sådan, samt vill ha peston mer rinnande.