Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mat för hälsan och planeten

Pasta med vitlöks- och basilikaolja. Balsamicobakade tomater.

Pasta med vitlök, chilipeppar och persilja är ju en klassiker. Den här gången bytte jag ut persiljan mot basilika. Det blev riktigt gott och passade väldigt bra till de ugnsbakade körsbärstomaterna med balsamvinäger, rödlök och hela bakade vitlöksklyftor.  Jag kan lova att en ljuvlig doft kommer att sprida sig från både spisen och från ugnen när du lagar denna maträtt.

Jag rev över lite vegansk permesanost, men tycker egentligen rätten passar bättre utan ost. Servera gärna med flingsalt.

Recept

2 personer

BALSAMICOBAKADE TOMATER OCH RÖDLÖK

Cirka 300 gram goda körsbärstomater, halvor elle hela

1 liten rödlök, tunt strimlad

Vitköksklyftor, hela i sitt skal

Olivolja

Balsamvinäger

Havssalt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg körsbärstomaterna, rödlöken och vitlöksklyftorna i varsin del av en plåt.
  3. Dressa med olivolja och lite balsamvinäger samt salt.
  4. Baka i ugnen i 15-20 minuter.

VITLÖKSPASTA

200 gram pasta

5 stora vitlöksklyftor, skivade

1/2 dl olivolja

1/2-1 nypa chiliflingor (beroende på styrka i just dina chiliflingor)

1 stor näve basilika, hackad

    1. Skiva vitlök och låt puttra i olivolja på medelstark värme.
    2. Koka därefter upp en stor kastrull med vatten och tillsätt rikligt med salt.
    3. Lägg i pastan när vattnet kokar.
    4. Låt vitlöken puttra till den blir helt mjuk, genomskinlig och eventuellt får lätt färg. Tillsätt chiliflingor.
    5. Hacka basilikan och tillsätt i såsen
    6. Häll över pastan i ett durkslag när den är knappt al dente. Skölj inte, och skaka inte bort vattnet då stärkelsen i vattnet hjälper till att binda ihop pastan med vitlöksoljan. Tillsätt pastan direkt i vitlöksoljan och slunga runt denna.
    7. Lägg up på ett fat eller tallrik och arrangera tomaterna, löken och vitlöken. Dekorera eller klipp gärna med färsk basilika över rätten och servera med flingsalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Chokladmousse på hasselnötter

Chokladmousse på hasselnötter

Okategoriserade

Vad sägs om en försvinnande god och fluffig chokladmousse som smälter i munnen och tangerar till att kännas som en chokladpudding i konsistensen? Dessutom är den utan raffinerat socker och mejeri. Jag mixar upp min chokladmousse i en blender. Dels blir dem helt slät och dels tycker jag den blir mer fluffig i konsistensen än […]

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Tomatbakelse med ägg, greek white, rödlök och basilika

Okategoriserade

Det här blev en läcker liten rätt med smaker från det italienska köket. Med lättrostade pinjenötter hade det smakat ännu mer italienskt, men nu råkade furikaken stå och blänga på mig i kylskåpet… De små tomatbakelserna skulle passa perfekt på en brunch. Jag köper de mest fantastiska ägg jag har smakat på väldens finaste butik […]

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

TikTok pasta med tomat, vegansk fetaost och basilika

Okategoriserade

Det finns nog en anledning till att den berömda TikTok pastan har blivit så populär. Vem tackar nej till en kombination av fetaost, små söta tomater, vitlök, italienska kryddor, chili och basilika? Och dessutom i kombination med pasta?  Rätten är enkel att göra och smakar fantastiskt. Jag kan verkligen rekommendera att använda den veganska fetaosten som […]

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Indisk lins- och sötpotatissoppa

Okategoriserade

Som jag skrivit tidigare, är någon del av mig nog en indiska. Jag äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, föredrar indiskt när jag går på restaurang och hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga av mina tre graviditeter. Den här ljuvliga soppan är enkel att göra även om den innehåller relativt […]

Kladdiga ljusa chokladbollar

Kladdiga ljusa chokladbollar

Okategoriserade

De här kladdiga ljusa chokladbollarna påminner lite om de goda ljusa havrebollarna med choklad som jag och många andra älskade att köpa i kiosken när vi var små. De är bra liiite mer kladdiga, liiiit godare och bra mycket mer hälsosamma. Recept 2 dl cashewnötter 2 dl havregryn 1/2 tsk vaniljpulver 2–3 msk kakaopulver (beroende […]

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Jordärtskocks- och rödbetssoppa

Okategoriserade

Jag njöt av varje sked när jag åt denna fantastiskt goda och vackra soppa. Porslinet har jag ärvt från min mamma. Det är ett ostindiskt handmålat porslin från 1700/1800-talet. Jag älskar det och tänker alltid extra mycket på hur min älskade lilla mamma fullkomligt äääälskade detta porslin som hon själv hade ärvt från sin mamma. […]

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Overnight oats med hallonsås och rostade mandelspån

Okategoriserade

Overnight oats är en riktig höjdare! Det är enkelt att göra, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga. Många gånger kryddar jag min overnight oats med nymortlad kardemumma eller kanel, men denna avnjöt jag med mosade ekologiska hallon och rostade mandelspån. Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad […]

Aubergine och tahinidipp

Aubergine och tahinidipp

Okategoriserade

Man tager vad man haver… Idag var det dags för en kylskåpsrensning när jag skulle göra min lunch. Med bland annat 1 aubergine och skraporna från botten av tahiniburken, njöt jag av bland annat denna goda röra tillsammans med några trötta morötter och lite andra grönsaker.  Med furikaki, lättrostade valnötter och mynta blev dippen fulländad. […]

Overnight oats semla

Overnight oats semla

Okategoriserade

Det här var så otroligt gott! Det kommer nog bli overnight oats semla några gånger till innan jag accepterar att semmelsäsongen är över. Jag vispade kokosgrädde på en burk kokosmjölk som fått stå i kylskåp över natten.  Denna sötade jag med lite steviapulver och smaksatte med vaniljpulver. Nedanför finns också ett recept på cashewgrädde, om […]

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Chokladhjärta med tryffel och vit choklad

Okategoriserade

“Where there is love, there is life”. Mahatma Gandhi Dessa chokladhjärtan med tryffel och vit choklad är superenkla att göra. Våra barn älskade dem. Till tryffeln använde jag en 70 % choklad som innehöll rostade mandlar. Vegansk vit choklad är inte så lätt att hitta, men du kan givetvis byta ut den mot annan choklad […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)