När man har långa kvistar med torkad rosmarin självplockade från Rosmarindalen på Mallorca, måste man ju göra något riktigt gott och vackert. Jag älskar kombinationen mellan ingefära, rosmarin och de relativt söta rotknölarna i den krämiga såsen. Mums!
Jag använder självklart alltid ekologisk kokosmjölk i syfte att undvika att köpa kokosmjölk där fastkedjade apor har tvingas plocka kokosnötter under hemska förhållanden i bland annat Thailand.
Recept
2-3 stora jordärtskockor
1 medelstor sötpotatis eller två små
2 normalstora rödbetor
1 bruk koksomjölk
1*1,5 bit ingefära, riven (jag älskar ingefära och tog lite mer än så)
1 stor vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad rosmarin (om det är små bitar) eller 1 msk torkad rosmarin (om det är lite längre rosmarin från kvist)
2/3 tsk havssalt
Några drag med svartpepparkvarnen
- Skär jordärtskockorna, sötpotatisen och rödbetorna i cirka 1,5–2 millimeters skivor. Lägg ner i en smord ugnsform, till exempel en pajform.
- Blanda kokosmjölk, ingefära, vitlök, rosmarin, salt och peppar i en skål. Häll över gratängen.
- Ugnsgrädda i 200 grader i cirka 40 minuter. Känn om rotgrönsakerna är färdiga och gratängen fått en lätt färg. Servera med lite havssalt om det behövs.