Recept
2 dl linser
4 dl vatten
2 medelstora gula lökar
3 klyftor vitlök, rivna eller finhackade
1,5 msk ingefära, riven
2 tsk curry
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk garam masala
1 liten nypa chliliflingor
1/2 dl finhackad färsk koriander
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl tomatkross
1 liten sötpotatis, finriven
1 bruk kokosmjölk av hög kvalitet
5 dl vatten
1 rivet rött äpple
1 tsk salt
Dekoration: koriander, vegan kokosmjölksyogurt etc
- Koka linserna enligt instruktionerna på paketet.
- Hacka löken och stek på medelstark värme i rikligt med olivolja eller kokosolja utan smak. Tillsätt saltet! Låt löken mjukna helt och bli genomskinlig utan att brännas.
- Tillsätt ingefära och vitlök. Blanda runt och stek på medelstark värme i cirka 2 minuter.
- Tillsätt samtliga kryddor och stek på låg till medelstark värme i cirka 2 minuter.
- Tillsätt koriandern och blanda runt. Stek i ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt äppelcidervinäger och blanda runt.
- Tillsätt tomatkross. Blanda runt och stek i cirka 6 minuter. Om det börjar bli torrt, tillsätt mer olivolja eller kokosfett.
- Tillsätt sötpotatis och blanda runt.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten och rött äpple. Låt puttra i minst 30 minuter eller till sötpotatisen är helt färdig.
- Dekorera gärna med hackad koriander. Jag dekorerade även med bland annat kokosmjölkyogurt och chiliflingor. Det sistnämnda skulle jag dock avråda ifrån om du inte specifikt vill att chilin ska ta över smakerna.😅