Annons
Annons

Sötningsmedel förändrar tarmfloran

I takt med larm om att sockrade drycker som läsk ökar risken för fetma och livsstilssjukdomar som diabetes 2, så har lightdrycker blivit allt mer populära. Men nu visar forskning att sötningsmedel kan förändra bland annat vår tarmflora.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 september, 2022
Sötningsmedel förändrar tarmfloran

I takt med larm om att sockrade drycker som läsk ökar risken för fetma och livsstilssjukdomar som diabetes 2, så har lightdrycker blivit allt mer populära. Men nu visar forskning att sötningsmedel kan förändra bland annat vår tarmflora.

En korttidsstudie gjord av israeliska forskare under fyra veckor undersökte om det finns ett samband mellan konsumtionen av sötningsmedlen sukralos, sackarin aspartam och stevia, samt förhöjda blodsockervärden och en förändrad tarmflora hos de människor som äter eller dricker medlen.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Blodsockervärden förändrades

Forskarna delade in 120 friska vuxna (som normalt sett inte bruka konsumera sötningsmedel) i sex grupper. Fyra av grupperna fick antingen äta/dricka aspartam, sackarin, stevia eller sukralos i doser lägre än de som anses vara en daglig accepterad doser. Övriga två grupper var kontrollgrupper.

Den första veckan gjorde man kontrollmätningar och testade försökspersonernas blodsockervärden och tarmflora. Den andra och tredje veckan fick deltagarna äta sötningsmedlen och den fjärde veckan genomfördes uppföljning och kontrollmätningar.

Det visade sig att alla fyra sötningsmedel gjorde att blodsockervärdena förändrades. De deltagare som åt sackarin och sukralos fick större variation i sina blodsockermätningar, än de som fick aspartam eller stevia. Och detta tros hänga ihop med tarmflorans sammansättning.

LÄS OCKSÅ: Karotenoider kan få kvinnor att leva friska längre

Sötningsmedlen påverkade tarmfloran

Alla sötningsmedel förändrade nämligen även tarmfloran hos deltagarna individuellt på olika sätt, vilket i sin tur ledde till förändringar i deras blodsockernivåer.

När en vecka hade gått efter avslutad studie, då deltagarna inte längre åt sötningsmedel, hade såväl tarmfloran som blodsockernivåer återgått till ursprungsläget hos deltagarna.

Det är alltså tydligt att medlen påverkar såväl tarmfloran och därmed även blodsockret, men fler och längre studier behövs.

Källa: Äkta vara och Studie i medicintidskriften Cell (Personalized microbiome-driven effects of non-nutritive sweeteners on human glucose tolerance)

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Annons