Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sov gott med den brittiske läkaren Rangan Chatterjee

Rangan Chatterjee

Yrke: Läkare
Ålder:  44 år
Bor: Manchester i Storbrittanien
Aktuell med: Boken "Stressbalansen", kom härom året ut med föregångaren "Hälsobalansen" båda på Norstedts förlag.
Mer info: Läs mer om Rangan på hans hemsida, han driver även podden "Feel better – Live more som är Storbritanniens, och Europas, mest populära hälsopodd. Det går även att följa Rangan på Facebook och på Instagram samt se hans TED-talk på Youtube.

Rangan Chatterjee vill hjälpa oss att leva friskare och hälsosammare liv. Det genom att fokusera på fyra områden. Vila, sömn, mat och rörelse. Sitt hälsobudskap sprider han genom sin podd och sina böcker. Nu senast boken ”Stressbalansen” som kom ut på svenska tidigare i år. Här kan du läsa mer om Rangans tips för en bättre sömn.

Den brittiska läkaren Rangan Chatterjee vill hjälpa sina patienter återta makten över sin hälsa. Han har valt en egen väg – med utgångspunkt i funktionsmedicinen undviker han i mesta möjliga mån att ge symtomlindrande läkemedel. Istället fokuserar han på att ändra patienternas livsstil. Och han nöjer sig inte med det. Rangan har som mål att med sina böcker och sin podd ”Feel better – Live more” att inspirera hela 100 miljoner människor till bättre hälsa.

Driver podd och utbildar läkare
Med BBC-serien ”Doctor in the house” där han flyttade in hos sina patienter och detaljstuderade deras livsstil och bakomliggande orsaker till olika sjukdomar och hjälpte dem tillbaka till hälsa nådde han ett stort antal tittare. Programmet sändes i 70 länder, dock inte i Sverige och har banat väg för hans hälsomission. Utöver att arbeta som läkare, skriva böcker och sända ett poddavsnitt varje vecka – i samarbete med hustrun – utbildar han även andra läkare som vill lära sig praktisera livsstilsmedicin.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Andra boken på svenska
Tidigare i år kom Rangan Chatterjee ut med boken ”Stressbalansen” på Norstedts förlag som även givit ut hans förra bok ”Hälsobalansen” på svenska. Stress är en starkt bidragande orsak till många former av ohälsa enligt Rangan och med nya boken vill han hjälpa läsaren att få kontroll och inse att det går att begränsa hur mycket stressen tillåts påverka oss.
Rangan menar att alla har möjlighet att må bättre och att små förändringar i vardagen kan ge stor effekt.

 

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

För att göra det enkelt fokuserar han på följande:
Vila
Sömn
Mat
Rörelse

Rangans modell
Enligt Rangans modell bör vi sträva efter att ha balans mellan dessa. Och små förbättringar inom varje område kan ge stora resultat.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones är expert på att ta paus

Tips för bättre sömn
Sömnen kan vara en utmaning för de många, i "Stressbalansen" nämner Rangan Chatterjee flera bra sätt att få ordning på sömnen – A och O är att ställa in kroppens klocka. Här följer några tips från boken:

Vakna vid ungefär samma tid varje dag – även på helgerna
Om du har varit uppe sent så försök att ändå vakna vid samma tid men unna dig en tupplur senare.
Exponera dig för starkt ljus varje morgon
Detta kommer att få dig att somna på kvällen eftersom ljuset hjälper till att ställa in din dygnsrytm.
Träna tidigare på dagen
Om du tränar hårt tre timmar före läggdags kan kroppens klocka ställas om och försvåra insomningen.
• Ät middag så tidigt som möjligt
Helst före klockan sju.
Drick bara koffeinfria drycker
Välj vatten eller kamomillte efter middagen om du är törstig.
Minimera exponeringen för blått ljus på kvällen
Stäng av alla skärmar, till exempel dator, surfplatta och telefon, ungefär 90 minuter innan du går och lägger dig. Om du behöver titta på en skärm ska du sätta på dig glasögon som blockerar det blå ljuset eller sätta på apparatens filter som tar bort det.

Av redaktionen


Rangan Chatterjee

Yrke: Läkare
Ålder:  44 år
Bor: Manchester i Storbrittanien
Aktuell med: Boken "Stressbalansen", kom härom året ut med föregångaren "Hälsobalansen" båda på Norstedts förlag.
Mer info: Läs mer om Rangan på hans hemsida, han driver även podden "Feel better – Live more som är Storbritanniens, och Europas, mest populära hälsopodd. Det går även att följa Rangan på Facebook och på Instagram samt se hans TED-talk på Youtube.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.