Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lär dig mer om spädbarns- och barnmassage

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Beröring är den första form av stimulering som barnet upplever i mammas mage. Barn behöver mycket beröring för att utvecklas fysiologiskt och psykologiskt. Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer.

Hörselförmågan utvecklas något senare i livmodern. I livmodern får fostret en massageliknande stimulans och beröring när det förflyttar sig fram och tillbaka i moderns rytm. Det är naturligtvis mycket bra för både fostret och modern om den gravida kvinnan får massage regelbundet. Massage gör henne avslappnad och frigör endorfinet oxytocin, må-bra-signaler som gör att både mamma och foster känner välbefinnande.

Se och lär av djuren
Barn behöver mycket beröring för att utvecklas fysiologiskt och psykologiskt. Att känna fysisk beröring och bli masserad ger lika viktig näring till barnet som mat gör. Se och lär av djuren: djur slickar sina unga hela tiden för att ge beröring som bidrar till deras utveckling. Redan vid åtta veckors ålder kan fostret känna beröring från omgivningen.

 

Många positiva egenskaper
Beröring och massage förstärker bandet mellan föräldrar och barn och är ett utmärkt sätt att uttrycka kärlek. Massage ger signaler till hjärnan att stimulera utveckling av myelinskyddet kring spädbarnets nerver och lär barnet att slappna av. Det förbättrar andningen och cirkulationen, ökar syresättningen till cellerna och ger en stabilare sömn.
För nyfödda måste dock massagen vara mycket lätt, mjuk och långsam, och det är viktigt att undvika navelområdet under tiden läkning sker. Aktiva barn behöver mjukare och långsammare massage. Passiva barn behöver lite mer stimulerande beröring.

Anpassa efter behov
Se till att rummet varken är för kallt eller för varmt när du ger massage. Vissa barn vill alltid ha beröring och vill gärna ligga och gosa. Andra har inte lika stort behov utan svarar mer på ord och musik. Barn som inte uppskattar beröring tycker mycket om när du läser eller leker med dem. Att ligga och läsa med sådana barn har samma effekt som att gosa med ett barn som tycker om beröring. Var lyhörd och anpassa mängden av beröring till varje barns behov.
Vid spädbarnsmassage är det viktigt att du använder varma handdukar och varm olja, och att du tittar barnet i ögonen och skapar bra kontakt. Kontakten gör att du kan avläsa om du går för långsamt eller för fort fram.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.