Spannmålsgräs

De senaste 50 åren har det kommit allt fler kosttillskottsprodukter innehållande spannmålsgräs. De vanligaste 3 produkterna är alfalfagräs, vetegräs och korngräs som säljs som torkat pulver eller pulver pressade till tabletter. Annat spannmålsgräs som kan finnas i tillskott är rajgräs och havregräs. Man kan även odla dessa hemma i huset i stora lådor. Det gör många som äter en kost bestående av levande föda. Allt fler människor har märkt de mycket positiva effekter som spannmålsgräs har för hälsan.

Historik
Under 1920-talet upptäckte man flera faktorer i de unga spannmålsplantorna som hade positiv effekt på djur. Förutom tillväxt och ökad fertilitet visade sig gräset innehålla substanser som främjar tillväxt av laktobaciller och andra godartade bakterier.
Sedan 1930-talet har torkat gräspulver använts som tillskott för både djur och människor. Läkare gav grästabletter till patienter med näringsbrister eller vid olika sjukdomar.

Funktion
Allt gräs som växer och ska bli spannmål såsom, vete, havre, korn och råg är näringsmässigt identiskt. Dessa unga plantor är i sin kemiska och näringsmässiga komposition annorlunda från spannmålet. Innehållet av klorofyll, C-vitamin, B-vitaminer, enzymer och andra ämnen minskar starkt när växten övergår från att vara gräs till att bli gryn. Det är gräset som ger oss en näringstät källa av värdefulla och läkande ämnen. Torkat vetegräs innehåller mycket fler näringsämnen och är mycket mer näringstätt än fullkornsvete. Dessutom innehåller inte vetegräs gluten, som många är allergiska mot.

 

I mitten av 1930-talet studerade forskaren dr George Kohler och kollegor på Wisconsins universitet den näringsmässiga skillnaden på komjölk som producerades under olika delar av året. Den högre näringsmässiga statusen på mjölken som producerades under sommaren visade sig bero på gräset som korna betade.

Bristsjukdomar och terapeutisk användning
1968 grundade dr Ann Wigmore Hippocrates Health Institute. Vid behandling av kroniskt degenerativa sjukdomar använde hon sig av bland annat vetegräs. Enligt dr Wigmore innehåller vetegräs bl.a. potenta cancerhämmare. Enligt dr Wigmores erfarenhet av Hippocrates grönkoncentrat och andra klorofyllrika plantor är dessa säkra och effektiva för behandling av olika åkommor såsom olika typer av cancer, fetma, diabetes, mag- och tarmåkommor, mjält- och leverproblem, trötthet, anemi, eksem, hemorrojder, hudproblem, kroppsodör och förstoppning.
Intag av torkat vetegräs är ett lämpligt och ekonomiskt sätt att få i sig högkvalitativa och icketoxiska grönsaker. Det är en koncentrerad källa för betakaroten, kalcium, klorofyll, fibrer, järn och K-vitamin.
Det är en bra livsmedelskälla för protein, C-vitamin, vitamin B12, folsyra, vitamin B6 och andra spårämnen. Torkat spannmålsgräs innehåller mellan 20–30 procent protein. Protein i spannmålsgräs är överlägset annat vegetabiliskt protein och även protein i viss animalisk föda.
Det var främst Ann Wigmore och hennes levande föda rörelse som gjorde vetegräs allt mer populärt under 1970- och 1980-talet både i Europa och USA.

Liksom med alger så är spannmålsgräs främst ett mycket bra sätt att komplettera kosten med mer klorofyll och värdefulla koncentrerade näringsämnen. Vetegräs blev mycket uppmärksammat i USA och Sverige under 1970- och 1980-talet när levande föda rörelsen spred sig snabbt. Samtidigt som vetegräs blev alltmer populärt spred sig forskningsinformation och användning av korngräs som populärt tillskott i Japan. Dr Yoshihide Hagiwara och andra japanska forskare skrev och föreläste i Asien och USA angående de positiva egenskaper som korngräs innehöll. Flera användningsområden har varit populära för intag av korngräs bland flera miljoner japaner dagligen under de senaste 35 åren. Förutom som allmänt stärkande tillskott, tog man korngräspulver vid: förstoppning, magkatarr och magsår, högt blodtryck, anemi, hudsjukdomar, fetma, diabetes, trötthet, sömnbesvär, hemorrojder och vid cancer.

Dosering
Av torkat spannmålspulver.
ODI: 3–7 g.
TDI: 7–15 g.

Beredningsform
Pressad juice från spannmålsgräs eller torkat pulver i pulver-, tablett- eller kapselform. Torkat vetegräs, rajgräs, havregräs, korngräs och alfalfagräs kan ofta förekomma i diverse blandningar med andra näringskällor som växtextrakt, alger och probiotika i Greensprodukter.

Interaktion med läkemedel
Klorofyllrika växter, alger och spannmålsgräs är ett utmärkt komplement vid intag av de allra flesta läkemedel. De hjälper kroppen omsätta överskottsrester från läkemedel samt kompensera för näringsförluster som många läkemedel orsakar. Klorofyllrika växter är också rika på K-vitamin så kostförstärkning med alger eller/och spannmålsgräs ska inte göras om en patient intar starka blodförtunnande medel som Warfarin (Waran) utan samråd med sin läkare. Vetegrästillskott vid en dos av 3,5 g per dag innehåller ca 35 mcg K-vitamin, en blygsam dos. Vid intag av blodförtunnande läkemedel ska man alltid uppmärksamma sin läkare vid rikligt intag av gröna grönsaker,
K-vitamintillskott, samt betydelsefulla intag av havsalger och spannmålsgrästillskott.

Interaktion med näringsämnen
Klorofyllrika tillskott är utmärkt att kombinera med andra kosttillskott. Om man intar stora mängder
E-vitamin och fiskoljatillskott för att åstadkomma en blodförtunnande effekt bör man undvika kraftig berikning av kosten med klorofyllrika tillskott.

Exempel på studier referenser

Korngräsjuiceextrakt ger snabbare tillväxt och mer energi
Japansk forskning har visat att möss som får korngräsjuiceextrakt växer snabbare och har mer energi.
Kubota K. et al. “Studies on the effects of green barley juice on the endurance and motor activity in mice”. Univ of Tokyo, 1984.

Korngräsjuice kan sänka blodkolesterolet
Korngräsjuice kan sänka blodkolesterolet, kanske genom blockeringen av kolesterolupptaget i tarmen.
Kubota K. et al. “Effect of chronic administration of green barley juice on growth rate, serum cholesterol level and internal organs of mice”. Univ of Tokyo. 1984.

Vetegräsjuice och hudcancer
Forskning på kopplingen mellan vetegräsjuice och hudcancer hos möss har visat att en kost endast bestående av vetegräs, morötter, frukt och solrosfrön bidrog till en 35-faldig minskning av cancerförekomsten när dieten förstärktes med höga doser C-vitamin. Intag av C-vitamin i höga doser utan en specialdiet, bidrog till 5-faldig minskning i hudcancerförekomsten.
Robinson A. “Diet and Cancer in: Barrons mailbag”. Barrons, September 3, 1979. P7.

Källor

Bratman S. Natural Health Bible, Prima Publ. Durham, USA. 2000.
Jellin J. Natural Medicines, Therapeutic Research Faculty. Stockton, USA.2003.
Seibold R. Cereal Grass, Pines. Lawrence, USA. 2003.
Whigmore A. The Wheatgrass book, Avery Publishing group. Wayne NJ, USA. 1985.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.