Annons
Annons

Sparrisrisotto

En härlig risotto med vårens primörer. Lycka till i köket och smaklig måltid!

Redaktionen

14 september, 2012
Sparrisrisotto
Dela inlägget

Ingredienser (2 portioner)
2 dl Kung Markattas carnaroliris
1 bananschalottenlök
2 dl vitt vin
2 1/2 msk olivolja
ca 1 liter grönsaksbuljong
1 knippe grön sparris
1 liten tomat
2 msk riven parmesan
2 msk finhackad persilja
ev. lite salt

Gör så här
Finhacka och fräs schalottenlöken i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det gå med i ett par minuter så att det blir glansigt (riset suger upp oljan). Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme. Häll på lite buljong i taget, låt det koka in, häll på mer buljong och fortsätt så tills riset är lagom al dente (tänk på att en för välkokt risotto blir mosig och trist, det ska vara en liten kärna kvar i riskornen). Mängden buljong som går åt beror på hur hög värme du har på spisen. Låt risotton puttra på låg värme (med en tillagningstid på ca 30 minuter) för bästa resultat.

Dela tomaten, skär bort kärnhuset och finhacka tomatköttet. Bryt bort och kasta den nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen hastigt i saltat vatten så att den bara blir lite, lite mjuk. Skär den i lagom stora bitar och spara topparna till garnering. Lägg i parmesan, tomat, persilja och sparris i risotton och ta grytan från spisen. Krydda ev. med lite salt och garnera med sparristopparna.

Om du vill servera pecorinopanerad lax till risotton som på bilden ovan är den enkel att tillaga. Vispa ihop ett ägg med lite salt och svartpeppar. Doppa laxen i äggblandningen och sedan i ca 3 msk riven pecorino (eller parmesan t ex). Blanda osten med ströbröd om du vill ha en mer knaprig yta på fisken. Stek laxen i lite smör. Någon minut per sida räcker.

Annons
Fakta

Fakta

Recept av Helena Olsson. http://www.kungmarkatta.se.

Annons
Annons