Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på sommaräng

Foto: Kristina Strand Larsson

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Charlotte Erlanson- Albertsson

Ålder: 73 år.
Bor: Lund.
Familj: Är änka sedan 2 år. Har 3 döttrar och 8 barnbarn som bor i Lund.
Gör: Professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
Så mår jag bra: Spelar fiol, folkmusik i en spelmansgrupp. Spelar i kyrkan ibland. Skriver på bok om kost och psykisk hälsa. Är medlem i flera styrelser, bland annat Kvinnliga akademikers förbund, där de försöker förstå kvinnors roll och möjligheter att forska och komma framåt utan att känna sig nertryckta och åsidosatta. Studerar polska, en av svärsönerna är polack. Går långa promenader i naturen och lyssnar på fågelkvitter.

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Vad som driver hunger och mättnad och hur dessa processer fungerar hos människor har alltid intresserat professor Erlanson-Albertsson. I 40 år har hon forskat om kostens betydelse för vår hälsa och i 20 år om aptitregleringen.

 

Skippa mellanmål

På 1990-talet var hon tidigt ute med sin kritik mot vår konsumtion av socker. Charlotte Erlanson-Albertsson vågade säga att det är sockret, inte fettet, som gör oss tjocka. Hon menar att alla dieter har för- och nackdelar och att det kanske mer handlar om vad man faller för och har svårt för att låta bli.

Dessutom anser hon att vi ska låta bli mellanmål. Det är viktigt med regelbundenhet. Småätande triggar blodsockret och är vi inte hungriga när vi ska äta – då känner vi oss inte heller mätta och nöjda efter en måltid, vilket i sin tur gör att vi lockas att äta onödigt mycket mer.

– Vi äter helt klart för mycket, annars hade fler varit normalviktiga. Istället för att småäta borde vi göra som fransmännen och äta tre gånger om dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

 

LÄS OCKSÅ: Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla

Biverkningsfritt ämne

Det här med aptit och aptitreglering har hon funderat på under ett helt forskarliv. Det var denna nyfikenhet som gjorde att ett kosttillskott, som dämpar hunger och ger mättnadskänsla, kom till för elva år sedan. Charlottes make, Per-Åke Albertsson (som gick bort 2018) var professor i biokemi. Ett samtal vid middagsbordet serverade henne den sista pusselbiten.

– Jag ville hitta ett naturligt ämne som kunde dämpa hungerkänslorna och förstärka mättnaden. Jag hade redan hittat ett kemiskt ämne som kunde dämpa aptiten, men syntetiska mediciner ger alltid biverkningar, och dem vill jag komma bort i från. När jag nämnde detta för Per-Åke så berättade han att i spenat finns thylakoider. Det är en naturlig ingrediens som är nödvändig för växternas förmåga att nyttja solen som energikälla. 

– Efter flera år av forskning fick vi beviset att thylakoiderna kan frisätta mättnadshormoner, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

När mättnaden kommer gör det att sötsug och lusten att småäta mellan måltiderna försvinner. I hennes forskning fann man också att thylakoiderna har en prebiotisk effekt – de stimulerar de goda bakterierna i tarmfloran, vilket bidrar till en lugnare mage.

 

LÄS OCKSÅ: Spenatextrakt hjälpte Monica att gå ner 16 kilo

Signalerar mättnad

Samtalet vid middagsbordet ledde till att ett spenatextrakt i tablettform introducerades på marknaden. Förutom att thylakoiderna ger oss mättnadskänsla, så bromsar spenatextraktet upp farten på matsmältningen, vilket också gör oss mindre hungriga. De gröna bladen verkar och har effekt i tarmen genom att dämpa hungersignaler, som normalt går från tarmen till hjärnan, när tarmen är tom.

– Vi har starka hungersignaler som motiverar oss att äta när vi saknar energi, och vi har oftast svagare mättnadssignaler. Men mättnad ger välmående. Signaler av mättnad aktiverar vårt belöningssystem, och gör oss nöjda, vilket är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Charlottes forskning visade att thylakoiderna i spenat ökade frisättningen av mättnadshormoner – utan att vi behöver äta mer – när spenatpulvret äts samtidigt med mat. Forskningen visade att ämnen i spenaten, som galaktolipider, proteiner, antioxidanter och mineraler samverkar och förstärker effekten. Just galaktolipiderna dämpar inflammation, och många har en ständigt pågående inflammation i tarmen.

– Ett annat problem vi har idag är att vår västerländska kost är lättsmält och passerar snabbt genom tarmen. En fördel med spenaten är den också saktar ner matsmältningen, vilket gör att vi håller oss mätta längre. En tom tarm signalerar till hjärnan att den är just tom och då blir vi hungriga, men så länge vi har mat i magen förblir vi mätta, förklarar Charlotte.

 

Efter att det första tillskottet kom ut på marknaden 2011, så har extraktet förädlats ytterligare och bytt namn. I dag heter tillskottet Appethyl.

 

LÄS OCKSÅ: Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever

Ett kilo mat om dagen

– Det finns så mycket åsikter om vad man får och inte får äta. Förbud mot viss mat får oss förr eller senare att tappa kontrollen. Om du är tillåtande och äter allt, i lagom mängd, så behöver du inte vara rädd för att tappa kontrollen. Känner man sig glad och nöjd med en chokladbit, då tar man inte fler. Det som är så spännande med thylakoiderna är att du blir mätt med mindre mängd mat.

Charlotte Erlanson-Albertsson återvänder till fransmännens sätt att äta. Förutom att de sitter ner i timmar när de äter, och pratar bort större delen av tiden, så finns ett lugn med i måltiden.

– Det har blivit lite för hetsigt att äta idag. För många förbud och dieter ställer till det för oss. Jag tror att om vi äter tre måltider per dag, tar tid på oss att äta, det vill säga njuter av maten, låter den smaka och ser det lite som en meditation, då kommer vi sannolikt inte att överäta. Lika viktigt är det att äta naturlig mat och mycket grönsaker. Kroppen kan inte tyda informationen från syntetiska tillsatser och blir förvirrad. Vi äter ju ett kilo mat per dag, så ha själen med i dina val.

Av Inger Palm

Studier: 

Thylakoids promote release of the satiety hormone cholecystokinin while reducing insulin in healthy humans

Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women

 

Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women

Decreased urge for palatable food after a two-month dietary intervention with green-plant membranes in overweight women

Acute Effects of a Spinach Extract Rich in Thylakoids on Satiety: A Randomized Controlled Crossover Trial

Consumption of thylakoid-rich spinach extract reduces hunger, increases satiety and reduces cravings for palatable food in overweight women

The Use of Green Leaf Membranes to Promote Appetite Control, Suppress Hedonic Hunger and Loose Body Weight


Charlotte Erlanson- Albertsson

Ålder: 73 år.
Bor: Lund.
Familj: Är änka sedan 2 år. Har 3 döttrar och 8 barnbarn som bor i Lund.
Gör: Professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
Så mår jag bra: Spelar fiol, folkmusik i en spelmansgrupp. Spelar i kyrkan ibland. Skriver på bok om kost och psykisk hälsa. Är medlem i flera styrelser, bland annat Kvinnliga akademikers förbund, där de försöker förstå kvinnors roll och möjligheter att forska och komma framåt utan att känna sig nertryckta och åsidosatta. Studerar polska, en av svärsönerna är polack. Går långa promenader i naturen och lyssnar på fågelkvitter.

Appethyl

… är ett tillskott gjort på thylakoider, som är de klorofyllbärande delarna i gröna blad, i det här fallet spenatblad, som gör att du blir mindre hungrig och därmed kan gå ner i vikt.
Thylakoider frisätter mättnadshormoner, men det tar även längre tid för mat som innehåller thylakoider att passera genom tarmen. Det gör att du känner dig mätt längre och suget efter att småäta dämpas.
Thylakoider lugnar stressmage och stimulerar fettförbränning. De har en prebiotisk effekt, som ger tillväxt av en god bakterieflora.

Thylakoider kan:
1: Minska småätande och sötsug.
2: Frisätta mättnadshormoner från tarmen.
3: Förbättra bakteriefloran Lactobacillus Reuteri.
4: Förlänga mättnadskänslan.
5: Ge viktnedgång.
6: Sänka blodfetter och kolesterol i blodet.

Studier visar
I en studie fick 35 kvinnor som hade ett BMI från 25 till 33 äta tre måltider och röra på sig 30 minuter per dag, under tolv veckor. Halva gruppen fick 5 gram thylakoider per dag. Efter 12 veckor hade thylakoidgruppen minskat i vikt med 5 kilo. Kvinnorna var mätta och nöjda mellan måltiderna. Kontrollgruppen hade minskat med 3,5 kilo i vikt och kände att de ville småäta mellan måltiderna. 

I en annan studie deltog 26 kvinnor med ett BMI kring 27. De fick äta en kalorireducerad kost i två månader, där hälften fick 5 gram thylakoider per dag. Kvinnorna som fått thylakoider kände ett dämpat sötsug och hade lättare att hålla sig till det lägre antal kalorier de fick äta. De som fått thylakoider hade efter två månader mindre kroppsfett och lägre blodfetter än kontrollgruppen. 

I en tredje studie från Mellanöstern fick 48 kvinnor med fetma (BMI 30–40) en kalorireducerad kost i 12 veckor. Hälften fick dessutom 5 gram thylakoider per dag, den andra hälften var kontrollgrupp. De som fått thylakoider minskade med 8 kg, hade smalare midja, mindre fett och lägre insulin-nivåer jämfört med kontrollgruppen, som minskade med 4 kg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.