Annons
Annons

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

Inger Palm

15 juni, 2021
Spenatextraktet som gör dig mätt – längre
Dela inlägget

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Vad som driver hunger och mättnad och hur dessa processer fungerar hos människor har alltid intresserat professor Erlanson-Albertsson. I 40 år har hon forskat om kostens betydelse för vår hälsa och i 20 år om aptitregleringen.

 

Skippa mellanmål

På 1990-talet var hon tidigt ute med sin kritik mot vår konsumtion av socker. Charlotte Erlanson-Albertsson vågade säga att det är sockret, inte fettet, som gör oss tjocka. Hon menar att alla dieter har för- och nackdelar och att det kanske mer handlar om vad man faller för och har svårt för att låta bli.

Dessutom anser hon att vi ska låta bli mellanmål. Det är viktigt med regelbundenhet. Småätande triggar blodsockret och är vi inte hungriga när vi ska äta – då känner vi oss inte heller mätta och nöjda efter en måltid, vilket i sin tur gör att vi lockas att äta onödigt mycket mer.

– Vi äter helt klart för mycket, annars hade fler varit normalviktiga. Istället för att småäta borde vi göra som fransmännen och äta tre gånger om dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

LÄS OCKSÅ: Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla

Biverkningsfritt ämne

Det här med aptit och aptitreglering har hon funderat på under ett helt forskarliv. Det var denna nyfikenhet som gjorde att ett kosttillskott, som dämpar hunger och ger mättnadskänsla, kom till för elva år sedan. Charlottes make, Per-Åke Albertsson (som gick bort 2018) var professor i biokemi. Ett samtal vid middagsbordet serverade henne den sista pusselbiten.

– Jag ville hitta ett naturligt ämne som kunde dämpa hungerkänslorna och förstärka mättnaden. Jag hade redan hittat ett kemiskt ämne som kunde dämpa aptiten, men syntetiska mediciner ger alltid biverkningar, och dem vill jag komma bort i från. När jag nämnde detta för Per-Åke så berättade han att i spenat finns thylakoider. Det är en naturlig ingrediens som är nödvändig för växternas förmåga att nyttja solen som energikälla.

– Efter flera år av forskning fick vi beviset att thylakoiderna kan frisätta mättnadshormoner, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

När mättnaden kommer gör det att sötsug och lusten att småäta mellan måltiderna försvinner. I hennes forskning fann man också att thylakoiderna har en prebiotisk effekt – de stimulerar de goda bakterierna i tarmfloran, vilket bidrar till en lugnare mage.

 

LÄS OCKSÅ: Spenatextrakt hjälpte Monica att gå ner 16 kilo

Signalerar mättnad

Samtalet vid middagsbordet ledde till att ett spenatextrakt i tablettform introducerades på marknaden. Förutom att thylakoiderna ger oss mättnadskänsla, så bromsar spenatextraktet upp farten på matsmältningen, vilket också gör oss mindre hungriga. De gröna bladen verkar och har effekt i tarmen genom att dämpa hungersignaler, som normalt går från tarmen till hjärnan, när tarmen är tom.

– Vi har starka hungersignaler som motiverar oss att äta när vi saknar energi, och vi har oftast svagare mättnadssignaler. Men mättnad ger välmående. Signaler av mättnad aktiverar vårt belöningssystem, och gör oss nöjda, vilket är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Charlottes forskning visade att thylakoiderna i spenat ökade frisättningen av mättnadshormoner – utan att vi behöver äta mer – när spenatpulvret äts samtidigt med mat. Forskningen visade att ämnen i spenaten, som galaktolipider, proteiner, antioxidanter och mineraler samverkar och förstärker effekten. Just galaktolipiderna dämpar inflammation, och många har en ständigt pågående inflammation i tarmen.

– Ett annat problem vi har idag är att vår västerländska kost är lättsmält och passerar snabbt genom tarmen. En fördel med spenaten är den också saktar ner matsmältningen, vilket gör att vi håller oss mätta längre. En tom tarm signalerar till hjärnan att den är just tom och då blir vi hungriga, men så länge vi har mat i magen förblir vi mätta, förklarar Charlotte.

Efter att det första tillskottet kom ut på marknaden 2011, så har extraktet förädlats ytterligare och bytt namn. I dag heter tillskottet Appethyl.

 

LÄS OCKSÅ: Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever

Ett kilo mat om dagen

– Det finns så mycket åsikter om vad man får och inte får äta. Förbud mot viss mat får oss förr eller senare att tappa kontrollen. Om du är tillåtande och äter allt, i lagom mängd, så behöver du inte vara rädd för att tappa kontrollen. Känner man sig glad och nöjd med en chokladbit, då tar man inte fler. Det som är så spännande med thylakoiderna är att du blir mätt med mindre mängd mat.

Charlotte Erlanson-Albertsson återvänder till fransmännens sätt att äta. Förutom att de sitter ner i timmar när de äter, och pratar bort större delen av tiden, så finns ett lugn med i måltiden.

– Det har blivit lite för hetsigt att äta idag. För många förbud och dieter ställer till det för oss. Jag tror att om vi äter tre måltider per dag, tar tid på oss att äta, det vill säga njuter av maten, låter den smaka och ser det lite som en meditation, då kommer vi sannolikt inte att överäta. Lika viktigt är det att äta naturlig mat och mycket grönsaker. Kroppen kan inte tyda informationen från syntetiska tillsatser och blir förvirrad. Vi äter ju ett kilo mat per dag, så ha själen med i dina val.

Av Inger Palm

Studier:

Thylakoids promote release of the satiety hormone cholecystokinin while reducing insulin in healthy humans

Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women

Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women

Decreased urge for palatable food after a two-month dietary intervention with green-plant membranes in overweight women

Acute Effects of a Spinach Extract Rich in Thylakoids on Satiety: A Randomized Controlled Crossover Trial

Consumption of thylakoid-rich spinach extract reduces hunger, increases satiety and reduces cravings for palatable food in overweight women

The Use of Green Leaf Membranes to Promote Appetite Control, Suppress Hedonic Hunger and Loose Body Weight

Annons
Fakta

Charlotte Erlanson- Albertsson

Ålder: 73 år.
Bor: Lund.
Familj: Är änka sedan 2 år. Har 3 döttrar och 8 barnbarn som bor i Lund.
Gör: Professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
Så mår jag bra: Spelar fiol, folkmusik i en spelmansgrupp. Spelar i kyrkan ibland. Skriver på bok om kost och psykisk hälsa. Är medlem i flera styrelser, bland annat Kvinnliga akademikers förbund, där de försöker förstå kvinnors roll och möjligheter att forska och komma framåt utan att känna sig nertryckta och åsidosatta. Studerar polska, en av svärsönerna är polack. Går långa promenader i naturen och lyssnar på fågelkvitter.

Appethyl

… är ett tillskott gjort på thylakoider, som är de klorofyllbärande delarna i gröna blad, i det här fallet spenatblad, som gör att du blir mindre hungrig och därmed kan gå ner i vikt.
Thylakoider frisätter mättnadshormoner, men det tar även längre tid för mat som innehåller thylakoider att passera genom tarmen. Det gör att du känner dig mätt längre och suget efter att småäta dämpas.
Thylakoider lugnar stressmage och stimulerar fettförbränning. De har en prebiotisk effekt, som ger tillväxt av en god bakterieflora.

Thylakoider kan:
1: Minska småätande och sötsug.
2: Frisätta mättnadshormoner från tarmen.
3: Förbättra bakteriefloran Lactobacillus Reuteri.
4: Förlänga mättnadskänslan.
5: Ge viktnedgång.
6: Sänka blodfetter och kolesterol i blodet.

Studier visar
I en studie fick 35 kvinnor som hade ett BMI från 25 till 33 äta tre måltider och röra på sig 30 minuter per dag, under tolv veckor. Halva gruppen fick 5 gram thylakoider per dag. Efter 12 veckor hade thylakoidgruppen minskat i vikt med 5 kilo. Kvinnorna var mätta och nöjda mellan måltiderna. Kontrollgruppen hade minskat med 3,5 kilo i vikt och kände att de ville småäta mellan måltiderna.

I en annan studie deltog 26 kvinnor med ett BMI kring 27. De fick äta en kalorireducerad kost i två månader, där hälften fick 5 gram thylakoider per dag. Kvinnorna som fått thylakoider kände ett dämpat sötsug och hade lättare att hålla sig till det lägre antal kalorier de fick äta. De som fått thylakoider hade efter två månader mindre kroppsfett och lägre blodfetter än kontrollgruppen.

I en tredje studie från Mellanöstern fick 48 kvinnor med fetma (BMI 30–40) en kalorireducerad kost i 12 veckor. Hälften fick dessutom 5 gram thylakoider per dag, den andra hälften var kontrollgrupp. De som fått thylakoider minskade med 8 kg, hade smalare midja, mindre fett och lägre insulin-nivåer jämfört med kontrollgruppen, som minskade med 4 kg.

Annons
Annons