Annons
Annons

Spöktårta

Redaktionen

7 november, 2012
Spöktårta
Dela inlägget

Noelles 6-års tårta (på bilden) var bakad med vetemjöl och socker. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Ingredienser tårtbotten
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här
Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Ingredienser vaniljkräm
1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här
Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Ingredienser marängspöken
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Gör så här
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

Så här gör du tårtans finish
Använd ca 3 dl vispad grädde till topping.
Ta ut sex delar av tårtbottnen.
Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra.
Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst.
Blanda en del av grädden med saften av hallonen (man kan också använda rosa karamellfärg).
Bred grädden över tårtan.
”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Annons
Annons